Binnenkort

Opera in de media: week 10

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 (2 – 8 maart 2013) onder meer aandacht voor Jonas Kaufmann als ‘reine Tor’ in New York en het einde van Opera Pietje in Zaandam.

Jonas Kaufmann (foto: Uli Webber).

Parsifal in Manhattan
De productie van Parsifal die sinds kort in New York loopt, beheerst op zaterdag zowel de radiokanalen, de bij het ‘Live in HD’-programma aangesloten bioscopen als het theater van de Metropolitan Opera. De Wagner-liefhebbers daar moeten op zaterdagochtend al om 12.00 uur aanwezig zijn voor een voorstelling die inclusief pauze ruim vijf uur duurt. Nederlandse bioscoopbezoekers of radioluisteraars kunnen vanaf 18.00 uur terecht in de bioscoopzaal of aan de radio in Nederland, Duitsland (NDR) en Groot-Brittannië (BBC3).

In de titelrol zingt Jonas Kaufmann, die over de muziek van Wagner eens gezegd heeft: “It’s like a drug sometimes.” Katarina Dalayman, die de rol enkele jaren geleden ook in de legendarische Matinee-uitvoering in het Concertgebouw zong, is Kundry. Peter Mattei zingt de rol van Amfortas, René Pape is Gurnemanz. Het Met-orkest wordt geleid door Daniele Gatti, die komend seizoen in Amsterdam Falstaff bij De Nederlandse Opera zal dirigeren. François Girard is de regisseur.
Radio 4: zaterdag 2 maart om 18.00 u.

Händel op zaterdag
Radio 4 zendt rechtreeks vanuit het Amsterdamse Concertgebouw de NTR ZaterdagMatinee-opvoering van Acis and Galatea van Händel op. Op het podium zit de Radio Kamer Filharmonie met dirigent Leonardo García Alarcón. De solisten zijn John McVeigh, Yulia van Doren, Roderick Williams en Cyril Auvity.
Radio 4: zaterdag 2 maart om 13.00 u.

Claron McFadden (foto: Sacha de Boer).

Babylon uit München
Componist Jörg Widmann schreef zijn opera Babylon op een libretto van één van de toonaangevende filosofen van deze tijd, Peter Sloterdijk. In deze opera is Babylon de eerste ‘functionerende multiculturele maatschappij’, zo zei de librettist, op muziek die varieert van C-groot en monumentale koorstukken tot marsmuziek en musical-achtig getingel, aldus de componist.

De opname die de WDR3-radio uitzendt, werd gemaakt in oktober 2012 in de Bayerischen Staatsoper in München. Kent Nagano leidde het eigen koor en orkest van de Staatsoper, op het podium stonden onder andere Claron McFadden, Anna Prohaska, Willard White en Kai Wessel.
WDR Radio: zondag 3 maart om 20.00 u.

Jonge Piotr
Wie wil weten hoe Piotr Beczala tien jaar geleden klonk en op het podium stond, kan op Mezzo kijken naar een al wat oudere opname uit 2003. Die Entführung aus dem Serail van Mozart werd opgenomen in Zürich. Jonathan Miller regisseerde de productie voor het Opernhaus Zürich. Muzikaal leider was Christoph König en op het podium stonden naast Beczala, die Belmonte zong, onder andere de acteur Klaus-Maria Brandauer als Bassa Selim, Malin Hartelius als Konstanze en Patricia Petibon als Blonde.
Mezzo: dinsdag 5 maart om 20.30 u.

Virus terug
Het klassieke muziekprogramma voor de jonge doelgroep, Virus, komt terug. Een nieuwe serie uitzendingen van het wekelijkse uur kijkradio vanuit de Rotterdamse Schouwburg start met een programma dat wordt gepresenteerd door Giel Beelen. Eén van zijn gasten is sopraan Francis van Broekhuizen, die net een serie voorstellingen van Owen Wingrave achter de rug heeft. Online is de uitzending al tijdens de opname mee te kijken vanaf 22.00 uur, de radiouitzending begint iets later, om middernacht.
Radio 4: donderdag 7 maart om 0.00 u.

Het einde van Opera Pietje (?)
Op zondag 3 maart viert de beroemde Opera Pietje het 25-jarige jubileum van zijn radioprogramma op RTV Noord-Holland. Maar het is ook de laatste uitzending in de serie, tenzij een poging tot crowdfunding genoeg geld oplevert voor continuering van het programma met gesprekken, platen en live-muziek. Het wordt enkele uren voor de uitzending, vanaf 12.00 uur ’s middags, opgenomen in het Zaantheater in Zaandam. In het programma waren vaak vooraanstaande operakenners en -artiesten te gast, zoals Hans van Verseveld, Frank van Aken en Cristina Deutekom. Die laatste was enkele keren bij Opera Pietje in de uitzending. De opname van de voorlopige laatste Opera Pietje begint zondag om 12.00 uur.
RTV Noord-Holland: zondag 3 maart om 17.00 u.

Weektip

Eva-Maria Westbroek.

Manon in Brussel
Eind januari werd in De Munt in Brussel de voorstelling van Manon Lescaut van Puccini opgenomen. Het ging om de avond dat ‘onze’ Eva-Maria Westbroek op het podium stond. De opname is tot 4 maart te zien op de website van de Munt. Naast Westbroek zongen in de belangrijkste rollen Aris Argiris als Lescaut en Brandon Jovanovich als Des Grieux. Dirigent was Carlo Rizzi, Mariusz Trelinski deed de regie.
Website van de Munt

Vorig artikel

Van der Hart over Saar en nieuwe muziek

Volgend artikel

Oranges: Hartenjagen in een kaartenhuis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.