Binnenkort

Opera in de media: week 19

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (6 – 12 mei 2017) aandacht voor de radio-uitzending van A Dog’s Heart en een brede collectie opera’s uit Europa op The Opera Platform.

Video

Jordi Savall. (© Josep Molina)
Jordi Savall. (© Josep Molina)

Opéra Comique brengt Alcione
De na een verbouwing heropende Opéra Comique in Parijs begint zijn programmering met de opera Alcione van Marin Marais. Onder leiding van Jordi Savall, die Le Concert des Nations dirigeert, zingt mezzosopraan Léa Desandre. In de andere rollen ziet u onder anderen Cyril Auvity en Marc Mauillon. De heropeningsproductie werd geregisseerd door Louise Moaty.
Culturebox: zaterdag 6 mei om 20.00 u.

Monteverdi in Caserta
In het kader van het Monteverdi-jaar (de componist werd 450 jaar geleden geboren) presenteert Arte een concert door Rinaldo Alessandrini en zijn Concerto Italiano. Het ensemble brengt fragmenten uit de bekendste werken van de componist in het barokke paleis van Caserta, in de buurt van Napels.
Arte: zondag 7 mei om 18.25 u.

Traviata in Baden-Baden
Olga Peretyatko zong Violetta, met Atalla Ayan als haar geliefde Alfredo en Simone Piazzola als diens vader Giorgio Germont in La traviata van Verdi. Voor het operahuis van Baden-Baden dirigeerde Pablo Heras-Casado in 2015 deze productie, waarvoor zanger Rolando Villazón de regie deed. De opname is on demand te zien vanaf zondag 7 mei. Wie de voorkeur geeft aan ‘reguliere’ tv kan op zondagavond 7 mei om 1.05 uur op Arte terecht.
Arte Concert: vanaf zondag 7 mei on demand.

Franco Fagioli. (© Julian Laidig)
Franco Fagioli. (© Julian Laidig)

Rossini in Lotharingen
Semiramide van Rossini werd voor de Opéra national de Lorraine geënsceneerd door Nicola Raab. Onder muzikale leiding van Domingo Hindoy zingen Salome Jicia, Franco Fagioli en Matthew Grills de hoofdrollen.
Culturebox: donderdag 11 mei om 20.00 u.

Cavalli met Rousset
Een recente opname van de opera La Calisto door Francesco Cavalli is on demand terug te zien op Culturebox. Regisseur Mariame Clément maakte voor de Opéra national du Rhin een enscenering, Les Talents Lyriques onder leiding van Christophe Rousset begeleidde de solisten, waaronder Elena Tsallagova, Vivica Genaux en Guy de Mey.
Culturebox: on demand.

Audio

White spreekt Adams
Componist John Adams dirigeert zelf zijn muziek bij het Radio Filharmonisch Orkest, met een gesproken bijdrage van Sir Willard White, die onlangs nog bij De Nationale Opera te zien was in Wozzeck.
NPO Radio 4: zaterdag 6 mei om 14.00 u.

Late verismo bij BBC
Een productie van de Metropolitan Opera die de bioscopen niet haalt, is wel te horen op BBC Radio 3. Franco Alfano’s Cyrano de Bergerac, volgens de BBC een “late, bitter-sweet ‘verismo’ jewel”, wordt uitgevoerd door Roberto Alagna in de titelrol, naast onder anderen Patricia Racette als Roxane. Dirigent Marco Armiliato dirigeert het orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 6 mei om 18.30 u.

Scène uit A Dog's Heart. (© Monika Rittershaus)
Scène uit A Dog’s Heart. (© Monika Rittershaus)

A Dog’s Heart op de radio
Als bekendste Nederlandse lid van de cast van A Dog’s Heart werd Annett Andriesen afgelopen weken het gezicht van de productie van De Nationale Opera. Ze is te gast in NTR Opera Live, dat zaterdag de complete voorstelling uitzendt. De opera werd gecomponeerd door Alexander Raskatov en gedirigeerd door Martyn Brabbins. In de hoofdrollen hoort u onder anderen Sergei Leiferkus en Peter Hoare.
NPO Radio 4: zaterdag 6 mei om 19.00 u.

Poulenc en Bonney
Hoogtepunten uit de opera Les mamelles de Tirésias van Poulenc en een portret van de Amerikaanse sopraan Barbara Bonney worden gepresenteerd door Ernst Daniël Smid.
NPO Radio 4: zondag 7 mei om 18.00 u.

Weektip

Europese Operadagen gestreamd
In Nederland worden de European Opera Days, een initiatief van de samenwerkende operahuizen, massaal niet gevierd. Maar dankzij The Opera Platform komt er toch veel opera voorbij in een speciale programmering van 5 tot en met 14 mei. Het online tv-station brengt livestreams en opnamen van opera’s als Médée van Charpentier door het Theater Basel, met Magdalena Kožená in de titelrol en het ensemble La Cetra in de orkestbak onder leiding van Andrea Marcon.

Vanavond, vrijdag 5 mei, is er vanaf 19.55 uur een livestream vanuit Madrid van de opera Bomarzo van Ginastera, met naast John Daszak en Hilary Summers de Nederlandse bariton Thomas Oliemans.

De programmering van The Opera Platform toont de verscheidenheid aan Europese operahuizen, met onder meer een Carmen uit Letland. Vanuit IJsland komt Gunnar Þórðarsons opera RAGNHEIÐUR, met onder anderen tenor Elmar Gilbertsson, die we in Nederland kennen van zijn werk bij Opera Zuid.

U leest meer over de programmering op de website van The Opera Platform

Vorig artikel

Warner richt spotlights op Szymanowski

Volgend artikel

Wesseling kruipt in de huid van Anna Sutter

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    8 mei 2017 at 13:53

    Sony meldt zich zojuist bij mij met een livestream vanuit de Wiener Staatsoper: vanavond Tosca met Jonas Kaufmann.
    Registreren kan via http://bit.ly/2pqMauI.