AchtergrondNieuws

Welkom bij de European Opera Days 2013

Dit weekend zetten overal in Europa operahuizen, ensembles en theaters hun deuren open – of ze gaan de deur uit – om u te laten kennismaken met opera. Ook Nederland doet mee aan deze European Opera Days. Place de l’Opera bericht erover en houdt zelf een digitale open dag.

U vindt hieronder informatie over de activiteiten in Nederland tijdens deze twee dagen vol opera. Onze eigen open dag is digitaal: in een aantal artikelen vindt u hoogtepunten uit het inmiddels meer dan 3400 artikelen tellende archief van operamagazine.nl. Leuk voor beginners, interessant voor gevorderden.

Maar laten we beginnen bij: opera. We vroegen twee bekende operasterren die de laatste tijd op Place de l’Opera aan het woord kwamen speciaal voor de European Opera Days naar wat volgens hen het belang van opera is.

Doris Soffel is mezzosopraan en heeft een enorme staat van dienst in klassieke en moderne opera. Ze zingt deze maand in Die Walküre van Richard Wagner bij De Nederlandse Opera. We vroegen haar: als u nieuw publiek dat nog niet met opera vertrouwd is zou kunnen aanspreken, wat zou u dan zeggen?

“Het gaat bij de opera altijd om grote emoties. Die zijn van alle tijden, verbonden met de mensheid. Dat moet je ondergaan. Opera in een theater is echt. Niet op digitale schermen, maar live. Er wordt onversterkt gezongen door mensen van vlees en bloed, die zich met hun stem en hun lichaam uitdrukken. Dat zou je moet beleven en in je opnemen.”

Sopraan Marina Poplavskaya is de laatste jaren doorgedrongen tot de wereldtop. Ze was maandag bij De Nederlandse Opera te zien in één van haar succesrollen: Violetta in La Traviata van Verdi. We vroegen haar: hoe zou u nieuw publiek uitnodigen naar de opera?

“Zoals bij alle kunst zijn wij de Prometheus, die het licht in je ziel doet ontbranden en die je meeneemt naar onvoorstelbare plekken, zonder dat je ervoor hoeft te reizen. Waar je ook heen gaat, naar een klein theater of een groot operahuis, bedenk dat de mensen op het podium heel veel moeite doen om je tranen van geluk te bezorgen en licht te brengen in je ziel. Dat is voor mij opera.”

Playground

Het thema van de European Opera Days is dit jaar ‘Playground’ (speelplaats). Het daagt operahuizen uit om te gaan ‘spelen’. Dat wil zeggen: loskomen van conventies en de creativiteit de vrije loop laten, zodat de barrières binnen de operasector zelf en tussen operagezelschappen en hun omgeving geslecht kunnen worden.

De European Opera Days heeft een eigen website. Daar vindt u ook het Manifesto, waarin de samenwerkende Europese operahuizen het belang onderschrijven van opera als een in Europa ontstane kunstvorm die over grenzen heengaat en die ‘alive and kicking’ is.

In Nederland vinden op verschillende plaatsen activiteiten plaats. Hieronder een overzicht:

Online. De Dutch National Opera Academy, de Gaudeamus Muziekweek, Holland Opera, Muziektheater Hollands Diep, OPERA2DAY, Opera per Tutti en Donemus Publishing laten via hun websites van zich horen (klik op de links).

Opera Playground. In stad van de toekomst ‘Freezing Favela’ in de Mediamatic Fabriek in Amsterdam wordt het evenement Opera Playground gehouden. Tien kunstenaars gaan daarin aan de slag met de opera van de toekomst en presenteren op zondag 12 mei van 15.00 tot 18.00 uur hun resultaat. Het Geluid Maastricht, het Kameroperahuis, de Nationale Reisopera en Studio Minailo draaien mee in dit evenement. Zie de website van Mediamatic.

Gratis rondleidingen. De Nederlandse Opera organiseert drie gratis rondleidingen tijdens dit weekend. Opera Zuid geeft een rondleiding in het kader van de première van Tosca.

Kortingsactie. Reserveer op 11 of 12 mei kaarten voor Opera per Tutti en krijg korting.

Middagconcert. Operadagen Rotterdam organiseert op 11 mei van 14.00 tot 14.45 uur een middagconcert met Gulnara Shafigullina in de Trompenburg Tuinen in Rotterdam.

Open Dag Place de l’Opera

Place de l’Opera houdt dit weekend een digitale open dag. Surf door ons uitgebreide archief aan de hand van de volgende thema’s:

Waar moet ik heen?
Recensies over oud en nieuw
Tips voor beginnende operafans
Operazangers kunnen ook praten
Wie is wie in de operascene?
Kennen Amerikanen ook opera?

Vorig artikel

Podcast: Flirten met La Traviata

Volgend artikel

Veteraan Nucci krijgt Luik op de stoelen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.