Binnenkort

Zigeunerkoningin krijgt eigen opera

De Firma Weijland en het Kameroperahuis presenteren op 13 juni Amalia Bandi, een stadsopera. De voorstelling is geïnspireerd op het verhaal van zigeunerkoningin Amalia Bandi, die in 1925 in Zwolle overleed.

Amalia BandiAmalia Bandi streek in 1925 neer in Zwolle met een groep van vijftig zigeuners. Drie weken later overleed ze. Onder groot eerbetoon werd ze begraven en tot in de jaren zeventig was haar graf een muzikaal bedevaartsoord voor zigeuners uit heel Europa.

Het verhaal inspireerde de Firma Weijland, een muziektheatergezelschap, en het Kameroperahuis uit Zwolle tot de voorstelling Amalia Bandi, een stadsopera. In die voorstelling volgt het publiek Rinie, een Zwolse jongen uit het hier en nu, die in aanraking komt met Amalia Bandi en de zigeunermuziek.

“Vier momenten in zijn leven brengen ons op vier bijzondere plekken in Zwolle, waar normaliter nooit opera zal klinken”, zo luidt de beschrijving. “Een onbekende Zwolse geschiedenis als inspiratiebron en een reis langs verschillende locaties in Zwolle maken deze voorstelling uniek.”

De muziek voor de nieuwe opera is gecomponeerd door Vasile Nedea. Zijn noten zijn voornamelijk gebaseerd op zijn Roemeense afkomst en de Roma-zigeunercultuur. De zangers/spelers Jack Weijkamp, Janneke Schaareman, Chrsitina Völtl, Jorien Zeevaart, Heidi Arts en Ytsje Rosier voeren zijn werk uit.

Het concept en libretto komen van Lucy Legeland en Jack Weijkamp. De regie is in handen van Karin Netten, kwartiermaker van het Collectief van het Kameroperahuis.

Amalia Bandi, een stadsopera gaat op 13 juni in première en is daarna nog te zien op 14, 15, 16, 20, 21, 22 en 23 juni. Zie voor meer informatie de website van het Kameroperahuis.

Vorig artikel

Plácido Domingo zingt in Ziggo Dome

Volgend artikel

NBE blaast Reisopera wind in de zeilen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.