AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Michael, Pierre en Nicky

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 122.

Bravamafissimo met Glorix
De schoonmaak na de feestdagen is voor veel mensen onvermijdelijk. Radio 4 maakte een schoonmaakspeellijst met onder meer een aria uit Il barbiere di Siviglia en muziek van Traetta uit Antigone. Die opera verschijnt binnenkort in de theaters in een productie van Opera Trionfo.

Triest lijstje
Nicolai Gedda, Kurt Moll en Dmitri Hvorostovsky zijn enkelen van de operasterren die ons in 2017 ontvielen.

Plump for picking
Lyle en Nicky wensen u een jaar om op te vreten.

Goede wensen
Joseph Calleja en de Calleja-kinderen zingen u toe vanuit Malta.

Selfie-oogst
Wie in Wenen het nieuwjaarsconcert bijwoonde, kon onze premier Rutte tegenkomen. Bij de Metropolitan Opera viel er nog hoger te scoren met Bill en Hillary.

Hasse op tournee
De drie grote Nederlandse operahuizen komende in de tweede helft van het theaterseizoen met premières, waaronder Tristan und Isolde bij De Nationale Opera (binnenkort meer daarover in Studio Nibelheim) en Un ballo in maschera bij Opera Zuid. In Enschede wordt de tournee van Siroe, re di Persia voorbereid.

Proficiat
Er is nog heel veel meer opera en muziektheater naast de producties van de grote drie, en het is er ook ver buiten de randstad. Het Kameroperahuis bestaat tien jaar.

Bonne année
Het Parijse theater dat – naast de Opéra National – ook klassiek-vocaal brengt, wenst niet alleen, maar heeft ook wat te bieden om er een mooi jaar van te maken. Men belooft het publiek mee te nemen en het te verbazen en te verblinden. Binnenkort is de coproductie met De Nationale Opera, Tristan und Isolde, in Amsterdam te zien.

Sir Michael jarig
Op de dag dat deze rubriek verschijnt, is het 113 jaar geleden dat componist Sir Michael Tippett werd geboren. Binnenkort klinkt zijn A child of our time tijdens een benefietconcert in Londen.

Vooruitkijken
Interessante vooruitzichten op de internationale operapodia. Onder meer wordt uitgekeken naar een nieuwe productie van Parsifal voor de Bayerische Staatsoper door Pierre Audi. De toppers in de cast zijn onder anderen Nina Stemme, Jonas Kaufmann en René Pape, ook bekend van de PapeDuck.

Vorig artikel

Marlis Petersen begint trilogie Dimensionen

Volgend artikel

Maltman treedt op in Serie Grote Zangers

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.