Binnenkort

Opera in de media: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (22 – 28 juni 2013) onder meer aandacht voor de Negende van Beethoven live uit Berlijn en de verjaardagen van Claudio Abbado en Mariss Jansons.

TV

Beethoven in Berlijn
De Waldbühne in Berlijn werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, maar is de laatste decennia na een periode van verval opnieuw in gebruik, nu als muziekpodium. Zaterdag 22 juni zitten de Berliner Philharmoniker veilig onder het tentdoek van het podium voor mogelijk 22.000 bezoekers. Sir Simon Rattle dirigeert dan de negende van Beethoven, met als vocale solisten Camilla Tilling, Nathalie Stutzmann, Joseph Kaiser en Dimitry Ivashchenko. Mezzo zendt het concert rechtstreeks uit.
Mezzo: zaterdag 22 juni om 20.15 u.

Kiri Te Kanawa (foto: John Swannell).
Kiri Te Kanawa (foto: John Swannell).

Cardiffs next top singer
Dit weekend is de apotheose van de BBC Cardiff Singer of the World-competitie. Onder het kritisch oog van de jury, die met Kiri te Kanawa en Felicity Palmer wel twee ‘Dames’ kent, wordt bepaald hoe – zo zegt de organisatie – ‘opera’s new generation’ wordt gekozen. Dit weekend volgen nog twee finale-avonden die door BBC 4 op tv worden uitgezonden en ook via de radio op BBC radio 3 te volgen zijn.
BBC 4: zaterdag 22 en zondag 23 juni om 20.30 u.

Bohème in Madrid
BravaNL viert het komende Grachtenfestival met de uitzending van twee opera’s van Puccini. Vandaag is dat La Bohème. Deze uitvoering werd opgenomen in het Teatro Real van Madrid in 2006. In de hoofdrollen onder anderen Inva Mula, Laura Giordano en Fabio Capitanucci.
BravaNL: zaterdag 22 juni om 20.40 u.

Zomers concert in de regen
Het was geen lekker weer, op 30 mei jongstleden, in het park van kasteel Schönbrunn in Wenen. Toch kwamen 15.000 mensen kijken naar het Summer Night Concert van de Wiener Philharmoniker. Dirigent Lorin Maazel leidde het orkest dat muziek speelde van Verdi en Wagner. Van Verdi klonk de triomfmars uit Aïda en verder muziek uit Otello, La Forza del Destino en I Lombardi. De Duits-Canadese tenor Michael Schade zong aria’s van Verdi en uit Wagners Lohengrin.
VRT: zondag 23 juni om 15.40 u.

Claudio Abbado (foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon).
Claudio Abbado (foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon).

Abbado jarig
Maestro Claudio Abbado viert dit jaar op 26 juni zijn 80e verjaardag en daar is op verschillende zenders aandacht voor. Arte feliciteert de dirigent met fragmenten van optredens waarin hij muziek van Mozart en Mahler dirigeerde.
Arte: zondag 23 juni om 17.45 u.

Impressie uit het Oosterpark
Vorig jaar was Place de l’Opera erbij, in het Oosterpark, toen daar op een groot scherm de opera Parsifal van Wagner werd vertoond. Dit jaar stuurde de NTR een camerateam en presentatrice Marcia Luyten voor een sfeerverslag. Die Meistersinger von Nürnberg was te zien op het grote scherm in het park.
Nederland 2: zondag 23 juni om 18.15 u.

Madama Butterfly
Ook in het BravaNL-weekend is Puccini’s Madama Butterfly te zien. U kunt kijken naar de veelgeprezen versie van Opera Zuid met Het Brabants Orkest, Het Zuiderlijk Theaterkoor, Soojin Moon, Karin Strobos, Marcel van Dieren, Martijn Sanders en Jacques de Faber.
Dirigent is Fabrice Bollon.
BravaNL: zondag 23 juni om 20.20 u.

Mariss Jansons (foto: Marco Borggreve).
Mariss Jansons (foto: Marco Borggreve).

Jansons ook jarig
Dirigent Mariss Jansons werd, vergeleken met de 80-jarige Abbado, ‘pas’ zeventig aan het begin van dit jaar. In Close Up zendt de AVRO een portret uit van de chef van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Nederland 2: dinsdag 25 juni om 23.00 u.

Written on skin
Onder voorbehoud, want de website zegt iets anders dan de programmabladen, is op BBC 4 de opera Written on Skin te zien. Componist George Benjamin schreef de opera samen met Martin Crimp.
BBC 4: vrijdag 28 juni om 20.30 u.

Radio

Written op radio en tv
Eerst op de radio en later deze week ook op tv zendt de BBC Written on Skin uit. Vermoedelijk is de radioversie verschillend van de tv-opname. De Londense versie van deze opera, die begin van het seizoen in Amsterdam te zien was, werd eerder dit jaar door de BBC opgenomen in Covent Garden. Behalve Barbara Hannigan is de cast hetzelfde als in Amsterdam. George Benjamin dirigeerde.
BBC Radio 3: zaterdag 22 juni om 19.00 u.

Liszts enige opera
De enige opera die Franz Liszt naliet is Don Sanche oder Das Schloss der Liebe, die hij componeerde als dertienjarige. Na vier uitvoeringen verdween het werk in de vergetelheid om pas in 1977 weer herontdekt te worden. De WDR zendt een opname uit van het Koor en Orkest van de Hongaarse omroep, met als drigent Tamás Pál. Solisten zijn onder anderen Gérard Garino, Julia Hamari en István Gati.
WDR 3: zondag 23 juni om 20.00 u.

Mahler 2
In de Rotterdamse Doelen is het Boston Philharmonic Youth Orchestra te gast deze week. Dirigent Benjamin Zander gaf afgelopen vrijdag een masterclass en op dinsdag speelt het orkest de tweede van Mahler. Het koor van de Haarlemse Koorbiënnale werkt mee, evenals solisten Sarah-Jane Brandon en Yvonne Naeff.
Radio 4: dinsdag 25 juni om 19.30 u.

Russell Braun (foto: Johannes Ifkovits).
Russell Braun (foto: Johannes Ifkovits).

War Requiem
Toby Spence, Albina Shagimuratova en Russell Braun zijn de solisten in het War Requiem van Benjamin Britten. De uitvoering in St Paul’s Cathedral in Londen wordt door de BBC-radio live uitgezonden.
BBC Radio 3: dinsdag 25 juni om 21.00 u.

Sunken Garden
Radio 4 maakt het spannend: op de website ontbreekt de programmering van het Avondconcert op 26 juni en in de gids is de titel van het werk dat staat aangekondigd afwezig. Wij gokken op Sunken Garden van Michel van der Aa. De uitvoering werd kort geleden opgenomen tijdens het Holland Festival, met als solisten onder anderen Toby Kramer en Claron McFadden. Muzikale leiding: André de Ridder.
Radio 4: woensdag 26 juni om 20.00 u.

Weektip

Rheingold op de Rijn-reports
Afgelopen weken werd het theaterschip van Rheingold op de Rijn omgebouwd in de Waalhaven in Rotterdam. De voortgang van het project is te zien op enkele regionale tv-zenders en later ook bij de NTR. Een compilatie van de avonturen van Rheingold op de Rijn is bij BravaNL te zien.
BravaNL: zondag 23 juni om 11.30 u.

Vorig artikel

Podcast: Strobos en Cornet naar Essen

Volgend artikel

Offenbach, Damrau, Calleja bij Sonostream

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.