Binnenkort

Opera in de media: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (13 – 19 juli 2013) onder meer aandacht voor Alberich in een rijnaak, Prins Igor uit het Bolshoi-Theater en Le nozze in Glyndebourne.

Tv

Jaap van Zweden (foto: Bert Hulselmans).
Jaap van Zweden (foto: Bert Hulselmans).

Rheingold op tv
Het Rheingold op de Rijn-project heeft over belangstelling van de media niet te klagen. Enkele regionale omroepen zenden een serie impressies uit van het verloop en de voorbereiding van het wat uit de hand gelopen jubileuminitiatief van het Utrechts Studenten Concert en ook de NTR was op het schip de Oriana. In de documentaire die NTR Podium uitzendt, praat Frank Smits met makers en medewerkers van het project. Erna klinken legendarische ouvertures uit Parsifal en Lohengrin van Wagner, uit de NTR ZaterdagMatinee, met Jaap van Zweden.
Nederland 2: zondag 14 juli om 13.00 u.

Russische prins
Mezzo heeft op 14 juli geen Frans maar Russisch repertoire op de planning. Een recente opname vanuit het Bolshoi-theater in Moskou van Prins Igor van Borodin is te zien op de Franse feestdag. Vassily Sinaisky dirigeerde het orkest, Yuri Lyubimov verzorgde de regie. Solisten waren onder anderen Elchin Azizov en Elena Popovskaya
Mezzo: zondag 14 juli om 17.00 u.

Tristan na middernacht
Net na middernacht zendt BravaNL de opera Tristan und Isolde uit. Wagners opus over de liefde en aanverwante zaken zal de komende maanden in theaters zowel in Enschede als in Antwerpen worden uitgevoerd. Deze opname is gemaakt tijdens een tournee in Japan van de Deutsche Oper Berlin. Jirí Kout dirigeerde koor en orkest, solisten waren onder anderen René Kollo, Robert Lloyd en Gwyneth Jones.
BravaNL: donderdag 18 juli om 0.00 u.

Radio

Kristine Opolais (foto: Marco Borggreve).
Kristine Opolais (foto: Marco Borggreve).

Simon in München
Het Zomeravondconcert biedt deze avond een opname van begin juni, van het Bayerisches Staatsorchester & Chor van de Staatsoper onder leiding van Bertrand de Billy in de opera Simon Boccanegra van Verdi. In de rol van doge Simon Boccanegra hoort u Zeljko Lucic, zijn dochter Amelia Grimaldi is een rol van Kristine Opolais.
Radio 4: zaterdag 13 juli om 19.00 u.

Chazia ook op de Rijn
Presentatrice Chazia Mourali, dezer dagen ook te zien in het cultuurprogramma Ranking the stars van BNN, zocht vergeefs naar zwakke schakels in het Rheingold op de Rijn-project. Voor Radio 4 stapte ze aan boord van het schip dat de opera Das Rheingold herbergt. Haar reportage is in De Bedding te beluisteren.
Radio 4: zaterdag 13 juli om 23.00 u.

Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).
Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).

Het slot van de Kamer Filharmonie
Het allerlaatste optreden van de Radio Kamer Filharmonie vindt plaats op zondagmiddag 14 juli. Tijdens het slotconcert in Amsterdam wordt een cantate van Bach uitgevoerd en een symfonie van Mendelssohn. Vocale solisten zijn Lenneke Ruiten, Olivia Vermeulen, Robert Getschell en André Morsch. Frans Brüggen dirigeert.
Radio 4: zondag 14 juli om 14.00 u.

Gerhahers Schwanengesang
Schwanengesang is de Schubert-cyclus waarmee Thomas Oliemans in de Kleine Zaal van het Concertgebouw deze week zijn serie afsluit. Die recitals worden niet rechtstreeks door Radio 4 uitgezonden, maar wie Schwanengesang deze week toch wil horen heeft in Christian Gerhaher een alternatief. Hij werd tijdens de uitvoering van Schwanengesang in Wigmore Hall in Londen begeleid door Gerold Hubert. Op Radio 4 wordt de opname uitgezonden.
Radio 4: maandag 15 juli om 0.00 u.

Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).
Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Wereldpremière Adès
Op de radio bij de BBC maar ook op Radio 4 in Nederland klinkt rechtstreeks vanuit Londen muziek van Britten en Lutoslavsky. Aan de wereldpremière van Totentanz van Thomas Adès doen tijdens deze Proms-avond mezzosopraan Christianne Stotijn en bariton Simon Keenlyside mee. Adès dirigeert zijn werk zelf.
Radio 4: woensdag 17 juli om 20.00 u.

Weektip

Le nozze van Glyndebourne
Op 12 juli, op lunchtijd, zo meldt de website van Glyndebourne, wordt Le nozze di Figaro online gezet. Het gaat om de productie van de Mozart-opera uit 2012 voor het Glyndebourne Festival. Dirigent Robin Ticciati en regisseur Michael Grandage maakten de voorstelling met onder anderen het Orchestra of the Age of Enlightenment en solisten Vito Priante, Lydia Teuscher, Sally Matthews en Audun Iversen. De stream is tot eind augustus te zien.

Vorig artikel

Negen maanden met Diana Damrau

Volgend artikel

Essen: afscheid van een cultvoorstelling?

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.