Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 32

2 augustus 2013

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (3 – 9 augustus 2013) onder meer aandacht voor Wagner uit Bayreuth, Elena van Cavalli vanuit Aix-en-Provence en Don Pasquale live uit Glyndebourne.

Video

Kyle Ketelsen in een Mozart-opera. (Foto: Catherine Ashmore)

Kyle Ketelsen in een Mozart-opera. (Foto: Catherine Ashmore)

Toscanini dirigeert Wagner
Dirigent Arturo Toscanini (1867-1957) opende en sloot zijn loopbaan bij de Scala in Milaan met werk van Wagner. In de documentaire die BravaNL uitzendt ziet u opnamen van Toscanini’s Wagner-optredens die NBC tussen 1948 en 1951 opnam met het NBC Symphony Orchestra.
BravaNL: zaterdag 3 augustus om 20.37 u.

Wagner vs Verdi
Op Arte start een serie onder de titel ‘Wagner versus Verdi’, met in het eerste deel aandacht voor de politieke betrokkenheid van Verdi bij de strijd tegen de Oostenrijkse bezetting en de opvattingen van Wagner over een verenigd Duitsland.
Arte: zondag 4 augustus om 12.25 u.

Simon als Don
BravaNL zendt deze versie van Mozarts Don Giovanni niet voor het eerst uit, maar wie hem tot nu toe gemist heeft kan alsnog inhalen wat in het Royal Opera House in Londen door het orkest onder leiding van Sir Charles Mackerras gespeeld werd. Gezongen werd er door onder anderen Simon Keenlyside, Kyle Ketelsen, Eric Halfvarson en Joyce DiDonato. En dat zijn nog maar enkele van de grote namen.
BravaNL: maandag 5 augustus om 20.30 u.

Donizetti in La Scala
Le Convenienze ed inconvenienze teatrali was niet echt de grootste ‘hit’ van componist Gaetano Donizetti. De opname die Mezzo uitzendt werd in 2009 gemaakt in de Scala van Milaan met het koor en orkest van dat huis onder leiding van Marco Guidarini. De regie was van Antonio Albanese. Jessica Pratt en Simon Bailey zongen de hoofdrollen.
Mezzo: dinsdag 6 augustus om 17.00 u.

Don Pasquale in Glyndebourne. (foto: Clive Barda)

Don Pasquale in Glyndebourne. (foto: Clive Barda)

Don Pasquale in Glyndebourne
Het Britse Glyndebourne Festival brengt als live-stream de opera Don Pasquale van Donizetti. De herneming van de reisproductie van deze opera uit 2011 werd geregisseerd door Mariame Clément en gedirigeerd door Enrique Mazzola. De rol van Don Pasquale wordt gezongen door Alessandro Corbelli, Danielle de Niese – die heel ‘convenient’ op het Glyndebourne-landgoed woont – zingt Norina. De begeleiding is door het London Philharmonic Orchestra en het koor van Glyndebourne. Via de website van Glyndebourne vindt u de details op de dag van uitzending de details.
Website Glyndebourne: dinsdag 6 augustus om 19.00 u.

Audio

Lohengrin uit Bayreuth
Met een vertraging van een dag kunt u via de radio de uitvoering van Lohengrin van Wagner meebeleven vanuit Bayreuth. In de cast onder anderen Klaus Florian Vogt, Annette Dasch en Petra Lang. Het Bayreuther Festspielorchester staat onder leiding van Andris Nelsons.
Radio 4: zaterdag 3 augustus om 19.00 u.

Cher Claude
Zo luidt de titel van een serie programma’s over de componist Claude Debussy. In deze aflevering, die al eerder werd uitgezonden, staat zijn opera Pelléas et Mélisande centraal.
Klara: zondag 4 augustus om 18.05 u.

Brahms Gesänge
Net als vorig jaar is Robert Holl te gast in Delft op het Chamber Music Festival. Hij zal op zondag de Vier Ernste Gesänge van Brahms zingen. Het is repertoire dat hij graag brengt. Max zendt het programma van zondagavond, met ook een bijdrage van Ellen van Lier, rechtstreeks uit.
Radio 4: zondag 4 augustus om 20.00 u.

Thomas Blondelle

Thomas Blondelle

Don Giovanni in de Provence
Net als in de Don Giovanni die BravaNL uitzendt, speelt Kyle Ketelsen ook in Aix-en-Provence de rol van Leporello in Mozarts opera. Andere solisten die op 15 juli jongstleden op het podium in Aix stonden waren Rodney Gilfry, Maria Bengtsson, Kristine Opolais en Joelle Harvey. Het London Symphony Orchestra werd geleid door Marc Minkowski. De opname is ‘on demand’ te beluisteren op de website van France Musique

Tannhäuser in Londen
Dirigent Donald Runnicles brengt voor de Proms-uitvoering van Wagners Tannhäuser zijn ‘eigen’ koor van de Deutsche Oper in Berlijn mee. In de Royal Albert Hall in London staan bekende namen op het podium als Robert Dean Smith, Heidi Melton en tenor Thomas Blondelle, die kort geleden te zien was in de Amsterdamse Meistersinger.
BBC Radio 3: zondag 4 augustus om 19.00 u.

Weektip

Cavalli in Aix
Recent uitgevoerd op het festival van Aix-en-Provence is Elena van Cavalli nu te zien op de website van Arte Live Web. Francesco Cavalli (1602 – 1676) schreef zijn werk op een libretto van Giovanni Faustini en Niccolo Minato. Dirigent Leonardo García werkte samen met regisseur Jean-Yves Ruf in deze productie met in de hoofdrollen Emöke Barath, Valer Barna-Sabadus en Fernando Guimaraes.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.