Home » Binnenkort

Opera in de media: week 36

30 augustus 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (31 augustus – 6 september 2013) onder meer aandacht voor Tristan und Isolde bij de Proms en Nederlandse talenten in Hänsel und Gretel.

Video

Uitmarkt op Cultura24
Het digitale kanaal Cultura24 doet dit weekend uitgebreid verslag van de Amsterdamse Uitmarkt. Na een herhaling van het openingsconcert zijn er zaterdag (vanaf 14.00 uur) en zondag (vanaf 12.00 uur) live-beelden vanaf het Museumplein.
Cultura 24: zaterdag en zondag.

Ring of the NibelungsNibelungen, the movie
De tv-film Ring of the Nibelungs uit 2004 vertelt het verhaal van de Nibelungen-sage. Die inspireerde Richard Wagner tot het libretto voor Der Ring des Nibelungen. Er schijnen in deze versie van de vertelling geen goden voor te komen, dus Wotan ontbreekt, maar Siegfried en Brünnhilde zijn volop aanwezig.
RTL 7: zaterdag 31 augustus om 20.00 u.

Iolanta en Perséphone
In het Teatro Real van Madrid klonken in januari 2012 twee korte opera’s achter elkaar: de eenakter Iolanta van Tsjaikovski en Perséphone van Igor Stravinsky. Peter Sellars regisseerde beide opera’s, die werden gedirigeerd door Teodor Currentzis voor het orkest van het Teatro Real. In de hoofdrollen: Ekaterina Scherbachenko (Iolanta), Alexej Markov (Robert), Dominique Blanc (Perséphone) en Paul Groves (Eumolpe).
Mezzo: zaterdag 31 augustus om 20.30 u.

Vivaldi op de Uitmarkt
Ook in Podium van de NTR is er aandacht voor de Uitmarkt, met onder meer een optreden van het Scapino Ballet. Dat geeft een voorproefje van het barokballet Pearl dat komend seizoen hernomen wordt. Op het hoofdpodium op het Museumplein zingt de alt Helena Rasker, net als bij de uitvoering in de zalen, aria’s van Vivaldi. Combattimento begeleidt de zang en dans.
Nederland 2: zondag 2 september om 12.00 u.

Karin Strobos (Hänsel) en Kim Savelsbergh (Gretel) in de productie van Opera Zuid (foto: Morten de Boer).

Karin Strobos (Hänsel) en Kim Savelsbergh (Gretel) in de productie van Opera Zuid (foto: Morten de Boer).

Humperdinck bij Opera Zuid
Opera Zuid produceerde een paar jaar geleden een aantrekkelijke en kleurrijke Hänsel und Gretel van Humperdinck. Op BravaNL wordt de opname nog eens uitgezonden. Stefan Veselka dirigeerde het Limburgs Symfonie Orkest, in de hoofdrollen hoort u Karin Strobos, Kim Savelsbergh, Willem de Vries, Miranda van Kralingen en Mark Omvlee.
BravaNL: maandag 2 september om 20.34 u.

Audio

Tristan und Isolde in de Proms
Dit jaar had de programmering van de BBC Proms een sterk Wagner-aandeel, met een complete Ring, Tannhäuser, Parsifal en Tristan und Isolde. Eind juli werd die laatste opera uitgevoerd in de Royal Albert Hall, met Semyon Bychkov als dirigent voor het BBC Symphony Orchestra. In de hoofdrollen zongen tenor Robert Dean Smith als Tristan, de bas Kwangchul Youn als König Marke en sopraan Violeta Urmana in de rol van Isolde. Komende weken gaan er Tristans in première bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en bij de Nationale Reisopera in Enschede.
BBC 4: zondag 1 september om 20.30 u.

Klaus Florian Vogt (foto: Alex Lipp).

Klaus Florian Vogt (foto: Alex Lipp).

Klaus Florian Vogt in Berlijn
Ook Berlijn heeft zijn muziekfestival in de zomer en vanaf dit Musikfest Berlin zendt NDR Kultur vanavond uit. Klaus Florian Vogt is de solist, en toch klinkt er geen noot Wagner. Hij werkt mee aan een programma van het orkest van de Deutsche Oper in de Philharmonie. Op de lessenaars staan werken van Britten en Sjostakovitsj.
NDR Kultur: dinsdag 3 september om 20.00 u.

Calleja in Londen
Alle grote zangers lijken dit jaar Verdi-cd’s uit te brengen, maar Joseph Calleja doet zijn bijdrage live vanuit de Royal Albert Hall. Hij zingt aria’s van Verdi tijdens het Promsconcert van vanavond, dat hoe dan ook geen last zal hebben van de regen – bij Calleja’s recente optreden tijdens het Prinsengrachtconcert was die steeds dreigend aanwezig. De ‘Maltese tenor’ zingt bij het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi onder leiding van Xian Zhang onder meer aria’s uit Attila, I vespri siciliani en Luisa Miller.
BBC Radio 3: donderdag 5 september om 20.00 u.

Weektip

Verdi door Kaufmann
De zomer is bijna voorbij, maar er valt terug te kijken op een aantal maanden vol zomerfestivals en speciale uitvoeringen. In afwachting van zijn eigen Verdi-cd, aangekondigd voor 13 september, kunt u op medici.tv nog kijken naar Jonas Kaufmann in Don Carlo van Verdi, zoals die werd uitgevoerd in Salzburg op 16 augustus. Antonio Pappano dirigeerde, andere solisten waren onder anderen Matti Salminen, Anja Harteros en Thomas Hampson.
Website van medici.tv

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.