Home » Binnenkort

Opera in de media: week 43

18 oktober 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (19 – 25 oktober 2013) onder meer aandacht voor een dag vol Verdi op Arte en Armide van De Nederlandse Opera op de radio.

Video

De making of Tristan van Abattoir Fermé
In hetzelfde weekend dat Nederland de première beleefde van Tristan und Isolde van de Nationale Reisopera ging in Antwerpen ook een productie van dat werk van Wagner van start. Die was wat meer omstreden dan de Enschedese.

Er waren boe’s na afloop van de première en regisseur Stef Lernous moest even wennen aan die usance in de operawereld, zo blijkt uit zijn weblog: “In a way: I couldn’t care less. Het is een voorstelling geworden waar ik trots op ben en veel van geleerd heb. Maar! Het is tegelijk fascinerend, want ik heb nog nooit een ‘boe’ gekregen. Wel mensen die m’n werk slecht vinden, zeker. Maar specifiek een ‘boe’ is nieuw voor me.”

Een ploeg van Canvas Klassiek volgde het maakproces van de productie, die alleen nog in Gent te zien is.
Canvas: zondag 20 oktober om 11.55 u.

Elina Garanca (foto: Gabo / DG).

Elina Garanca (foto: Gabo / DG).

Verdi jarig bij Arte
Arte viert nog een dagje Verdi’s verjaardag met een documentaire over de componist en zijn streek (16.40 uur), een concert met aria’s van Verdi uit Baden-Baden met Olga Peretyatko, Rolando Villazón en Thomas Hampson (19.00 uur) en een documentaire waarin Natalie Dessay praat met bekende Verdi-uitvoerders als Roberto Alagna en regisseur Robert Carsen (20.45 uur).

Als apotheose van de Verdi-dag is er eerst (22.15 uur) de uitvoering van het Requiem in de Scala van Milaan, gedirigeerd door Daniel Barenboim, met als solisten Anja Harteros, Elina Garanca, Jonas Kaufmann en René Pape. Om 23.50 uur eindigt het feest met Nabucco, uitgevoerd door de Opera van Rome, met Leo Nucci in de hoofdrol. Riccardo Muti is de dirigent.
Arte: zondag 20 oktober vanaf 16.40 u.

Trovatore in New York
Een grote productie van Il Trovatore van Verdi staat op het programma van Mezzo. Deze Trovatore werd opgenomen in de Metropolitan Opera in New York, met solisten als Marcelo Álvarez, Sondra Radvanovsky en Dmitri Hvorostovsky. Marco Armiliato dirigeerde, David McVicar regisseerde.
Mezzo: dinsdag 22 oktober om 20.30 u.

Audio

Scène uit Armide (foto: Monika Rittershaus).

Scène uit Armide (foto: Monika Rittershaus).

Armide van DNO
De recensie van Place de l’Opera roemde de souplesse van sopraan Karina Gauvin en de fijnzinnigheid van dirigent Ivor Bolton in Armide van Gluck. De productie van De Nederlandse Opera is te horen in Opera Live, met naast Gauvin solisten als Andrew Foster-Williams en Frédéric Antoun. Aan Nederlands talent staan bij deze Armide in Het Muziektheater namen als Henk Neven, Karin Strobos en Julia Westendorp.
Radio 4: zaterdag 19 oktober om 19.00 u.

Death in Leeds
De BBC radio zendt live vanuit Leeds de laatste opera van Benjamin Britten uit, in een productie van Opera North. Death in Venice was, zo zei Britten zelf, de beste of de slechtste muziek die hij ooit schreef. In de hoofdrollen koos Opera North Alan Oke als Gustav von Aschenbach en Peter Savidge als zijn tegenspeler in vele gedaantes. Countertenor Christopher Ainslie is de stem van Apollo. Richard Farnes dirigeert de solisten en het koor en orkest van Opera North.
BBC radio 3: zaterdag 19 oktober om 19.45 u.

BBC goes Dutch
De BBC 3 brengt een middagje Nederlands, met een uur lang blokfluittist Erik Bosgraaf en daarvoor, van 14.00-15.00 uur het duo bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers in een opname uit 2010, met onder meer Dichterliebe van Schumann.
BBC radio 3: zondag 20 oktober om 14.00 u.

Philippe Jaroussky (foto: Simon Fowler).

Philippe Jaroussky (foto: Simon Fowler).

Farinelli op de radio
Het concert van countertenor Philippe Jaroussky met aria’s van Farinelli, waarbij hij begeleid wordt door het Venice Baroque Orchestra met dirigent Andrea Marcon, is op de radio te horen. Omroep Max zendt het optreden in de Grote Zaal van het Concertgebouw live uit.
Radio 4: zondag 20 oktober om 20.00 u.

Weektip

Nieuwe Britten
Oudere lezers herinneren zich wellicht nog de discobar in de platenwinkel, waar je als klant kon luisteren – met aan elk oor een losse schelp als koptelefoon – naar de plaat die je wellicht ging kopen. Of niet. En de vraag was dan hoeveel platen je kon laten draaien voor je echt iets moest gaan aanschaffen. Deze week is de moderne variant daarvan te vinden op de website van de Britse krant The Guardian.

Tot het moment van uitkomen, op maandag 21 oktober, is een stream van de nieuwe opname van War Requiem van Britten te beluisteren. Antonio Pappano dirigeerde Anna Netrebko, Ian Bostridge en Thomas Hampson bij de Academia Nazionalle di Santa Cecilia voor een nieuwe opname van het werk van Britten.
Online te beluisteren op de website van The Guardian tot maandagmiddag 21 oktober.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.