BinnenkortNieuws

Radio 4 krijgt nieuw programmaschema

De programmering van de klassieke zender Radio 4 wordt aangepast. Vanaf 6 januari verdwijnen er programma’s, krijgen bestaande programma’s een uitbreiding en worden de presentatoren anders ingezet. Eén van de beoogde effecten is het beter afstemmen van de programmering door de week en in het weekend.

Radio 4 De eerste verandering die de luisteraars zullen merken werd al in oktober aangekondigd: het vertrek van Clairy Polak als presentator van De Klassieken. Het werkdagelijkse ochtendprogramma zal worden overgenomen door Hans Smits. Hij zei bij het bekend worden van het nieuws: “Voor mij is het programma de ultieme kans om mijn liefde voor klassieke muziek over te brengen, De Klassieken is de perfecte mix van bekende werken en onbekendere pareltjes.”

Clairy Polak nam twee weken geleden al afscheid van haar luisteraars. In haar afscheidswoorden, die andere media haalden, klonk verbittering over het besluit van de zendercoördinator en het einde van haar werk bij Radio 4.

Operapresentator Ernst Daniël Smid sluit de zaterdagse kapperszaak waarin hij als de Barbier van Hilversum fungeerde. Zijn programma op zondag, onder zijn eigen naam, blijft bestaan. Verzoek op vier, dat altijd veel klassiek-vocale muziek in de playlist had, verdwijnt van de zender.

Leo Samama, die per 1 januari stopt als deskundige in de Muziekwijzer van Omroep Max, meldde bij zijn laatste bijdrage in het programma van Edwin Rutten dat hij met zijn partner Noor Kamerbeek rustig op vakantie kan in januari. Zijn werk voor Radio 4 eindigt, maar ook voor Noor Kamerbeek stopt haar programma, Componist van de week. Deze week is Steve Reich de laatste componist die uitgelicht wordt.

Ook het wekelijkse documentaireprogramma De Bedding verdwijnt van Radio 4. Op die tijd komt een radioversie van het VPRO-tv-programma Vrije Geluiden. Tom Klaassen, sinds twee jaar in dienst bij de VPRO, zal dat programma op zaterdag en zondag presenteren tijdens het laatste uur van de dag.

Ook op de weekenddagen komt er op de vroege ochtend een nieuwe Radio 4-stem. Niels Heithuis werkt al langer voor verschillende omroepen en maakt vanaf komende week iedere weekendochtend het programma De ochtend van 4.

Op operagebied blijft NTR Opera Live bestaan, op de zaterdagavond. Hein van Eekert staat in het schema als de vaste presentator van de wekelijkse opera-avond. Hans Haffmans blijft zijn programma Diskotabel presenteren, maar zal dat aansluitend aan de NTR ZaterdagMatinee doen. Er blijft verder een Diskotabel op zondag, dan gepresenteerd door Lex Bohlmeijer.

Licht op Vier breidt uit tot twee uur per dag, steeds van 12.00 tot 14.00 uur, en zal ook in het weekend worden uitgezonden. Presentatoren zijn Ab Nieuwdorp en Hans van den Boom.

Ook Podium krijgt er dagelijks een uur bij. Dat uur komt in de plaats van Muziek aan tafel. Hans Haffmans en Dieuwertje Blok zullen afwisselend Podium presenteren, telkens vanaf 16.00 uur.

Op de vrijdag en zaterdag na, als respectievelijk de Vrijdag van Vredenburg en NTR Opera Live staan geprogrammeerd, is er iedere avond een MAX Avondconcert, afwisselend gepresenteerd door Christiaan Kuyvenhoven en Wouter Pleijsier.

‘Diverse presentatoren’ vermeldt het nieuwe schema van Opium op 4, dat verhuist van Radio 1. Voortaan is er elke werkdag van 22.30 uur tot middernacht een aflevering van het cultureel-informatieve programma.

Het complete nieuwe zendschema gaat in op maandag 6 januari. U vindt het op de website van Radio 4.

Vorig artikel

Antonenko: de Otello van vandaag

Volgend artikel

Opera in de media: week 2

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.