Binnenkort

Opera in de media: week 2

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (4 – 10 januari 2013) onder meer aandacht voor de allereerste video-opname van Einstein on the Beach, live uit Parijs, en voor ‘Tania Kross on tour’.

Video

Philip Glass.
Philip Glass.

Einstein on the tube
Bijna veertig jaar geleden, in de zomer van 1976, liep een nog jonge Pierre Audi na afloop van een voorstelling in Avignon naar achteren en vroeg een handtekening van de componist van het werk dat hij net had gezien: Philip Glass. Diens Einstein on the Beach – dat die dag in wereldpremière ging – had diepe indruk gemaakt, vertelde Audi bij een korte ontmoeting met de pers en de makers van de legendarische opera. Die ontmoeting vond plaats voor de uitvoering van de Amerikaanse opera begin 2013 in Amsterdam.

De wereldtournee van het werk is nu in Parijs aangekomen: in het Théâtre du Châtelet is Einstein vijfmaal te zien. Bijna nog unieker dan de uitvoering zelf is het feit dat er voor het eerst tv-camera’s op de scène gericht zullen staan. Niet eerder werd Einstein op video vastgelegd.

De opname wordt voor de Franse tv gemaakt en live uitgezonden op Mezzo-tv en online via Culturebox. Die website brengt een stream van de uitvoering en belooft de opname nog vier maanden na 7 januari beschikbaar te houden op de website, zonder restricties, dus overal ter wereld op te vragen.
Mezzo en Culturebox: dinsdag 7 januari om 18.40 u.

Idomeneo an der Wien
Zes weken geleden zat het Freiburger Barockorchester onder leiding van René Jacobs in de bak van het Theater an der Wien voor de uitvoering van Idomeneo van Mozart. Damiano Micheletto regisseerde deze voorstelling, waarin solisten optraden als Richard Croft, Sophie Karthäuser en Marlis Petersen.
Mezzo: donderdag 9 januari om 17.00 u.

Audio

Parelvissers in het Concertgebouw
In de NTR ZaterdagMatinee is de opname van ruim een jaar geleden van Les pêcheurs de perles terug te luisteren. Michel Plasson dirigeerde het Radio Filharmonisch Orkest, de solisten waren onder anderen Charles Castronovo, Jean-François Lapointe en Annick Massis.
Radio 4: zaterdag 4 januari om 13.00 u.

Renée Fleming (foto: Decca/Andrew Eccles).
Renée Fleming (foto: Decca/Andrew Eccles).

Strauss-jaar opent met Capriccio
Verdi en Wagner hadden afgelopen jaar hun 200-feestjes, in 2014 is het de beurt aan Richard Strauss, wiens 150e geboortedag (op 11 juni) gevierd wordt. Het Weense Nieuwjaarsconcert bracht al een flardje Capriccio en die opera zendt de BBC-radio uit aan het begin van het Strauss-jaar. U hoort Renée Fleming in de rol van Madeleine in een concertante uitvoering vanuit het Royal Opera House. Naast Fleming zijn onder anderen Andrew Staples, Christian Gerhaher en Bo Skovhus te horen. Andrew Davis leidt het orkest van Covent Garden.
BBC Radio 3: zaterdag 4 januari om 20.30 u.

André Morsch in de Kleine Zaal
Een liedrecital in het Zondagochtendconcert van Radio 4, dat is een zeldzame gebeurtenis. Deze zondag staat bariton André Morsch naast de vleugel van Julius Drake in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Hij zingt werk van Schumann (Zwölf Gedichte), Fauré (Poème d’un jour) en Ravel (Don Quichotte à Dulcinée).
Radio 4: zondag 5 januari om 11.00 u.

Christine Goerke (foto: Arielle Doneson).
Christine Goerke (foto: Arielle Doneson).

Elektra van het Royal Opera House
Sopraan Christine Goerke zat met haar rol in Die Frau ohne Schatten in Amsterdam niet ver af van de titel Opera van het Jaar op Place de l’Opera. De ZaterdagMatinee-productie eindigde op de derde plaats. Ze maakte daar grote indruk en de pers was lovend. Dat was niet anders toen ze enkele maanden geleden in Londen de titelrol zong in Richard Strauss’ opera Elektra. The Guardian sprak van een ‘shattering performance’. Andere bekende namen: Michaela Schuster als Klytemnestra, Iain Paterson als Orestes en John Daszak als Aegisthus. Koor en orkest van Covent Garden werden geleid door Andris Nelsons.
BBC Radio 3: maandag 6 januari om 20.30 u.

Tania Krosst door Nederland
Sopraan Tania Kross maakt de komende maand een tournee door Nederland. Met veel bravoure brengt ze een avond ‘Kross-over’ met muziek van zowel klassieke componisten als popmannen als Huub van der Lubbe en Ruben Hein. Op haar website zegt ze tegen het publiek: “Mijn missie is klassiek voor iedereen! Daarom leg ik de lat voor mezelf hoog, maar voor jou de drempel laag.” Gedurfd is ook de radio-uitzending, meteen al van de première in Vredenburg Leidsche Rijn, op woensdag 8 januari. Tijdens de tournee wordt Tania Kross begeleid door het Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jurjen Hempel.
Radio 4: woensdag 8 januari om 20.00 u.

Weektip

Gerolstein uit Luik
De recensent van Place de l’Opera was niet ontevreden maar ook niet laaiend enthousiast over de productie van La Grande-Duchesse de Gérolstein in de Luikse Opéra Royal. Al was hij wel zeer te spreken over de “aanstekelijke en sprankelende muziek van Offenbach”. De decemberproductie van het Waalse operahuis is terug te kijken op de website van Culturebox, met onder anderen Sophie Junker en Lionel Lhote.
Culturebox.fr

Vorig artikel

Radio 4 krijgt nieuw programmaschema

Volgend artikel

Isokoski zingt Strauss-liederen in Rotterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.