AchtergrondBinnenkortFeatured

Beslagen ten ijs bij Wagners Ring

Tussen woensdag aanstaande en 14 februari wordt Pierre Audi’s volledige Ring-enscenering nog twee laatste keren opgevoerd bij De Nederlandse Opera. De afgelopen jaren werden er op Place de l’Opera vele woorden geschreven over de Amsterdamse Ring. Hieronder een bundeling van al dat archiefmateriaal. Om beslagen ten ijs te komen.

Recensies

Richard Wagner (foto: Elliott en Fry).
Richard Wagner (foto: Elliott en Fry).

De vier delen van Der Ring des Nibelungen werden de afgelopen seizoenen allemaal afzonderlijk hernomen door De Nederlandse Opera. Elke reprise werd uitvoerig besproken op Place de l’Opera, zonder uitzondering positief:

Das Rheingold
“De productie is theatraal en muzikaal nog altijd van puur Rijngoud.”
Lees de hele recensie.

Die Walküre
“Een nog betere cast dan de vorige keer zorgde voor een indrukwekkende première.”
Lees de hele recensie.

Siegfried
“Voor het derde deel van de Ring-tetralogie nam componist/librettist Wagner zijn tijd, een dikke vijf uur, maar dankzij een gedetailleerde, fantasierijke regie en prima zang draaide tijdens de klok tijdens die uren snel.”
Lees de hele recensie.

Götterdämmerung
“Pierre Audi mengde zijn abstracte regie, verpakt in staal en glas, met sterke, voelbare emotie en rauwheid.”
Lees de hele recensie.

Interviews

Tijdens een Wagner Congres dat eind vorig jaar in Het Muziektheater in Amsterdam georganiseerd werd, spraken regisseur Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen over hun Ring.
Lees het artikel.

De Duitse mezzosopraan Doris Soffel zingt de komende weken Fricka in Das Rheingold en Die Walküre. Bij de reprise van Die Walküre in april 2013 was ze ook van de partij. Place de l’Opera interviewde haar toen.
Lees het artikel.

Wie zich verder wil verdiepen in de persoon van Wagner, kan in het artikel ‘Richard Wagner in 15 quotes’ het nodige lezen dat over hem gezegd en geschreven is.
Lees het artikel.

Cd- en dvd-besprekingen

Van alle afzonderlijke Ring-delen plaatste Place de l’Opera de afgelopen jaren discografieën of artikelen met cd- en dvd-tips. Klik op de artikeltitels om ze te lezen:

Cd- en dvd-tips: Das Rheingold
Discografie: Die Walküre
Siegfrieds van vroeger en nog vroeger
Discografie: Götterdämmerung

De afgelopen weken verschenen twee bespreking van de Ring als geheel. Basia Jaworski zette twee nieuwe Ring-opnamen naast elkaar en Peter Franken stelde uit voornamelijk oudere opnamen zijn favoriete Ring samen.

Extra

Meer Wagner-pret? Bekijk het YouTube-portret ‘Met Wagner op de loop‘, waarin de maestro op een wat alternatieve wijze benaderd wordt…

Ook interessant zijn de trailers van de Ring-productie van Pierre Audi. Hieronder staan ze allemaal:

Vorig artikel

Cecilia Bartoli zingt eerste Alcina in Zürich

Volgend artikel

Liedkolos Hampson slaat nieuwe paden in

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Leen Roetman
  30 januari 2014 at 12:29

  DNO / Nationale Opera & Ballet heeft ook een prachtig boek uitgebracht http://www.dno.nl/index.php?m=performances&sm=season&s=132&sea=15&rng=1&c=book

 2. Leen Roetman
  30 januari 2014 at 13:01

  Het is momenteel weer verkrijgbaar in de winkel van het Muziektheater.

 3. Leen Roetman
  9 februari 2014 at 19:12