Binnenkort

Opera in de media: week 7

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 (8 – 14 februari 2014) onder meer aandacht voor Strauss door Soile Isokoski, Dvořák door ‘Couture Superhero’ Renée Fleming en muziek op Valentijnsdag.

Video

John Osborn (foto: Greg Figge).
John Osborn (foto: Greg Figge).

Otello met Osborn en Bartoli
Vanaf vrijdag 7 februari is de opera Otello van Rossini te zien in de Vlaamse operatheaters van Antwerpen en Gent. De productie, onder regie van het duo Moshe Leiser en Patrice Caurier, ging in 2012 al in première Zürich en zal vanaf 7 april zesmaal worden gebracht in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, met net als in Zürich John Osborn en Cecilia Bartoli in de hoofdrollen. Die twee solisten zijn er niet bij in Vlaanderen, maar ze vormen wel de kern van de versie die Mezzo uitzendt, opgenomen tijdens die eerste serie in Zürich. Naast hen hoort u onder anderen Peter Kálmán en Javier Camarena. Muhai Tang stond voor het orkest.
Mezzo: zaterdag 8 februari om 20.30 u.

Jonas met Sehnsucht
De video van het concert dat Jonas Kaufmann in mei 2010 in München gaf onder de titel Sehnsucht zit gebeiteld in de carrousel van BravaNL, maar wie die zender niet ontvangt kan via Arte nu zien en horen wat de tenor deed met het werk van Beethoven, Weber en Wagner. Hij werd begeleid door het orkest van de Bayerische Rundfunk onder leiding van Michael Güttler.
Arte: zondag 9 februari om 18.30 u.

Audio

Goedemorgen met Haenchen
Het al jarenlang lopende Radio 4-programma Een goede morgen met biedt wekelijks een inkijk in de muzieksmaak van een ‘bekende Nederlander’ – en in diens presentatievaardigheden. Deze week is dirigent Hartmut Haenchen te gast bij Aukelien van Hoytema. Hij laat zijn keuze aan muziek horen.
Radio 4: zaterdag 8 februari om 10.00 u.

Renée Fleming (foto: Decca / Andrew Eccles).
Renée Fleming (foto: Decca / Andrew Eccles).

‘Couture Superhero’ zingt Dvorak
Fashionbloggers Tom + Lorenzo, die de berichten aan hun lezers openen met de aanhef ‘Darlings’, benoemden sopraan Renée Fleming afgelopen weekend tot ‘Couture Superhero’. Die titel dankt ze aan de Vera Wang-jas die ze droeg bij het zingen van het volkslied, aan het begin van de Super Bowl.

Nog geen week later staat Fleming weer gewoon in een japonnetje van kostuumontwerpster Sylvia Strahammer in de Metropolitan Opera in New York. Otto Schenks enscenering van Rusalka is niet alleen te zien in de Live in HD-bioscopen, maar ook rechtstreeks te horen op Radio 4. Renée Fleming deelt het podium met onder anderen Emily Magee en Piotr Beczala. Enkele meters daaronder staat dirigent Yannick Nézet-Séguin voor het orkest van de Met.
Radio 4: zaterdag 8 februari om 18.45 u.

Strauss bij de BBC
De BBC-radio is sinds het begin van dit seizoen afgestapt van de vaste programmering van opera op de zaterdagavond. Bij de Britse zender is Rusalka vanuit de Met pas op maandag te horen, maar op zaterdag wordt er live geschakeld met Manchester voor een concert door de BBC Philharmonic onder leiding van Vassily Sinaisky. Zij brengen een compleet Richard Strauss-programma. Vocale medewerking komt niet van de eerder aangekondigde Susan Gritton maar van sopraan Aga Mikolaj.
BBC Radio 3: zaterdag 8 februari om 20.30 u.

Leonard Bernstein (foto: Jack Mitchell).
Leonard Bernstein (foto: Jack Mitchell).

Isokoski in Wigmore Hall
De Finse sopraan Soile Isokoski, onlangs in Nederland te horen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, staat nu naast een enkele vleugel, die bespeeld wordt door Ilkka Paananen. Het duo brengt vanuit de Londense Wigmore Hall een programma met liederen van onder anderen Schubert, Brahms en Strauss. Ook de cyclus met vijf kinderliedjes die Leonard Bernstein schreef onder de verzamelnaam I Hate Music staat op het programma.
BBC Radio 3: dinsdag 11 februari om 20.30 u.

The Beauty Stone bij de BBC
De BBC maakte een professionele opname van de operette The Beauty Stone, de eerste sinds de première in het Londense Savoy Theater in 1898. Het verhaal speelt in Vlaanderen, in Mirlemont, aan het begin van de vijftiende eeuw. In de hoofdrollen hoort u Toby Spence, Stephen Gadd en Alan Opie. Het BBC National Orchestra of Wales staat onder leiding van Rory Macdonald.
BBC Radio 3: donderdag 13 februari om 15.00 u.

Weektip

Valentijnsduet
Wie in het klassieke zangrepertoire naar iets toepasselijks zoekt voor Valentijnsdag leidt al snel onder een ‘embarras du choix’. Het loopt niet altijd goed af maar er zit veel liefde en romantiek in opera en zeker ook in operette. Een bijzondere clip is deze versie van ‘Lippen Schweigen’, een duet uit Die lustige Witwe van Léhar, dat ook bij veel operazangers favoriet is.

In de onmogelijke drukte van een lawaaige tv-uitzending vanaf de Uitmarkt klonk deze versie van ‘Lippen Schweigen’ door een duo dat de wederzijdse Valentijnskaarten zonder postzegel kan overhandigen. Op 14 februari laat De Klassieken op Radio 4 de luisteraars meedenken over de mooiste liefdesduetten, maar die zoektocht is met deze clip van Marjolein Niels en Henk Neven eigenlijk overbodig geworden.

Vorig artikel

Serie: het jonge talent van de Reisopera (4)

Volgend artikel

Win kaarten voor Tracks met Henk Neven!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.