BinnenkortNieuws

Frencken zingt titelrol in Kenau de Opera

Cabaretier Mylou Frencken vertolkt vanaf donderdag 6 maart de rol van Kenau Simonsdochter Hasselaer in Kenau de Opera, een productie in de Haarlemse Lichtfabriek. Het ‘muziektheaterspektakel’ over de heldin uit de Tachtigjarige Oorlog wordt vier keer opgevoerd.

Promotiebeeld van Kenau de Opera (foto: Joris Jan Bos).
Promotiebeeld van Kenau de Opera (foto: Joris Jan Bos).

Kenau Simonsdochter Hasselaer is in. De vrouw die volgens betwitste geschiedschrijving de Spanjaarden lange tijd buiten Haarlem wist te houden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is onderwerp van onder meer boeken, tentoonstellingen, stadswandelingen, een sieraard, een speciaal vrouwenbier, een film en nu dus ook een opera.

Kenau de Opera is geschreven door Annechien Koerselman, die ook de regie voert. Willem Rosenhoudt heeft de muziek gecomponeerd, die uitgevoerd wordt door cabaretier Mylou Frencken in de titelrol, het vocale kwartet Quatre Bouches, een vierkoppig instrumentaal ensemble, met onder anderen pianiste Abigail Richards en contrabassist Egon Kracht, en een projectkoor van zeventig zangers. Yt Nicolai voert de muzikale leiding.

De opera speelt zich af in 1572 en vertelt hoe Kenau met succes zo’n driehonderd vrouwen rekruteert om tegen het Spaanse leger te vechten, totdat de winter en een hongersnood een keer brengt in de situatie. De voorstelling wordt gespeeld in de Haarlemse Lichtfabriek. Filmbeelden uit Kenau de Film zijn onderdeel van het decor.

Kenau de Opera gaat op donderdag 6 maart om 20.00 uur in première. Daarna zijn er voorstellingen op 7, 8 en 9 maart. Zie voor meer informatie de speciale website van Kenau de Opera.

Vorig artikel

Hannigan ontroert in nieuwe liederencyclus

Volgend artikel

Studenten brengen opera Baba Jaga

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.