AchtergrondBinnenkortBuitenland

Festival in Zweedse natuur brengt Otello

Opera på Skäret houdt iedere zomer een operafestival in een voormalige houtzagerij nabij Kopparberg, in het Västmanland in Zweden. Dit jaar staat Otello op het programma. Verdi’s opera wordt van 26 juli tot en met 17 augustus opgevoerd op de bijzondere, natuurrijke festivallocatie.

De speellocatie van Opera på Skäret.
De speellocatie van Opera på Skäret.

Opera på Skäret is het grootste operafestival van Zweden en tevens één van de speciaalste operafestivals die in de zomer te beleven zijn. Het evenement is uitgedacht door Sten Niclasson, een operazanger en -directeur. Hij stuitte in de zomer van 1996 op een grote houtzagerij in de buurt van Kopparberg, gelegen aan een meer. Het werd al een paar jaar niet meer gebruikt, maar Niclasson zag direct mogelijkheden.

Niclasson liet het grote gebouw ombouwen tot een theaterzaal met plaats voor bijna 800 toeschouwers. In 2004 werd het eerste festival gehouden, met twee opera-gala’s als programmering. Een jaar later werd La traviata opgevoerd en sindsdien zet het festival iedere zomer één of twee complete operaproducties op het toneel, omlijst door concerten, spontane optredens in pubs en tentoonstellingen.

Het festival kiest voor grote, klassieke titels als Rigoletto, Aida, Tosca, La bohème en Carmen. De zomer van 2011 was tot nu toe het hoogtepunt in de geschiedenis van Opera på Skäret. Toen wist een recordaantal van 11.500 mensen de weg naar het festival, zo’n 220 kilometer ten noordwesten van Stockholm, te vinden.

Het festival probeert in zijn casting gevestigde namen te combineren met jonge, veelbelovende zangers. Veel talenten beleefden zo al hun grote doorbraak, aldus de festivalorganisatie.

De cast van dit jaar mag zich buigen over Verdi’s opera Otello. Michal Lehotsky en Francesco Anile zingen afwisselend de titelrol. Charlotta Larsson en Kamila Benhamza delen de rol van Desdemona en Ole Jørgen Kristiansen en Omar Kamata zingen Jago. Verder zijn onder anderen Alex Tsilogiannis (Cassio), Karl Rombo (Rodrigo) en Anna-Kajsa Holmberg (Emilia) te zien.

De productie wordt geënsceneerd door William Renton, een bekende regisseur in Zweden. De Italiaanse dirigent Mottadelli Marcello heeft de muzikale leiding in handen.

Otello wordt tussen 26 juli en 17 augustus tien keer opgevoerd. Op acht van de voorstellingsdagen rijdt er een speciale, antieke trein van Stockholm naar de festivallocatie en weer terug.

Zie voor meer informatie de website van Opera på Skäret.

Vorig artikel

Metropolitan Opera vertoont Così fan tutte

Volgend artikel

Thielemann tovert in Salzburger Arabella

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.