Home » Binnenkort, Headline

Opera in de media: week 18

25 april 2014 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 (26 april – 2 mei 2014) onder meer aandacht voor Don Giovanni. Hij wordt belicht in een documentaire met Rolando Villazón en is te zien en te horen op radio en tv.

Video

Scène uit King Arthur van Holland Opera (toen nog Xynix Opera) (foto: Ben van Duin).

Scène uit King Arthur van Holland Opera (toen nog Xynix Opera) (foto: Ben van Duin).

Koning Arthur in de opera
Koning Arthur, uit de legende met dezelfde naam, is dit voorjaar op verschillende manieren in de theaters te zien. Het Kameroperahuis werkt aan de voorstelling Being Arthur en binnenkort komt Arthur, de voorstelling die Paul Koek regisseerde met de Veenfabriek en Muziektheater Transparant, naar Nederland.

Op BravaNL is een opname te zien van King Arthur van Henry Purcell, door Holland Opera. In de titelrol ziet u Mark Omvlee, die dit weekend première heeft met Boris Godoenov van Muziektheater Hollands Diep. In de andere rollen ziet u onder anderen Wiebe Pier Cnossen en Sinan Vural. Niek Idelenburg dirigeert het Carthago Consort.
BravaNL: zaterdag 26 april om 20.35 u.

Rolando over Don Giovanni
Voor de BBC-televisie dook tenor Rolando Villazón in de historie van Don Giovanni. Villazón reisde naar Praag en keek daar terug op de première van de bekendste opera van Mozart in 1787. Hij legt uit wat de compositie van Mozart zo geniaal maakt en probeert te ontdekken hoe de eerste versie geklonken moet hebben in het theater bij de Moldau.
BBC 2: zaterdag 26 april om 21.30 u.

Mariss Jansons (foto: Anne Dokter).

Mariss Jansons (foto: Anne Dokter).

Mariss dirigeert Mahler
Zijn aangekondigde vertrek bij het Koninklijk Concertgebouworkest, eind volgend seizoen, haalde alle media. Het werk van Mariss Jansons met de Amsterdammers is befaamd, ook als het gaat om de vocale elementen in de klassieke muziek. Op Mezzo is een opname uit 2009 te zien van de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’. Vocale medewerking verleenden Riccarda Merbeth (sopraan) en Bernarda Fink (mezzosopraan), evenals het Groot Omroepkoor.
Mezzo: zondag 27 april om 15.00 u.

JacobTV op tv
In de aanloop naar de première van zijn opera The News, bij de Nederlandse Reisopera, is componist Jacob ter Veldhuis te gast op De Bank van BravaNL. Hij laat in de tijd die hij mag bestemmen op de klassieke tv-zender onder meer muziek horen en zien van Bach (uit de Matthäus-Passion), Beethoven en John Cage.
BravaNL: zondag 27 april om 18.00 u.

Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczik).

Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczik).

Don Giovanni bij de BBC
De Don Giovanni van het Royal Opera House die begin dit jaar te zien was, werd ook voor tv opgenomen. U kunt bij de BBC 4 dus ook zien hoe Mariusz Kwiecien en Alex Esposito als de grote versierder en zijn knecht optraden in Covent Garden.
BBC TV 4: zondag 27 april om 20.00 u.

Philip Glass en zijn invloed
NPO Cultura herhaalt een programma over de muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass. Onder de titel De invloed van Philip Glass ziet u fragmenten uit zijn opera Einstein on the Beach, in de versies van 1976 en 2013, en speelt Lavinia Meijer muziek van Glass. Zij nam een cd op die helemaal gewijd is aan de muziek van de Amerikaan.
NPO Cultura: zondag 27 april om 20.30 u.

L’Amour in Parijs
Uit 2006 stamt de opname die in Parijs werd gemaakt van L’amour des trois oranges, een opera met proloog en vier aktes van Sergej Prokofjev. De regie voor de Opéra national de Paris was in handen van Gilbert Deflo, Sylvain Cambreling leidde het orkest. In de belangrijkste rollen ziet u Charles Workman als de Prins, José van Dam als Tchélio en Philippe Rouillon als de Roi de Trèfle.
Mezzo: dinsdag 29 april om 20.30 u.

Audio

Isabel Leonard (foto: Jared Slater).

Isabel Leonard (foto: Jared Slater).

Così in New York
James Levine maakte afgelopen najaar zijn rentree in de New Yorkse Metropolitan Opera als dirigent van Mozarts Così fan tutte. De productie van Lesley Koenig voor de Met bleef dit seizoen op het repertoire en wordt deze zaterdag via de radio uitgezonden en wordt vertoond in de aangesloten bioscopen van het Live in HD-programma. In de hoofdrollen zingen Susanna Phillips en Isabel Leonard als de meisjes en Matthew Polenzani en Rodion Pogossov als de jongens. Danielle de Niese zingt de rol van Despina.
BBC Radio 3: zaterdag 26 april om 19.00 u.

Don Giovanni uit Londen
Mariusz Kwiecien als Don Giovanni, Malin Byström als Donna Anna, Véronique Gens als Donna Elvira en dan ook nog Alex Esposito als Leporello en Elisabeth Watts als Zerlina: de cast van Don Giovanni in Covent Garden was indrukwekkend. Kort geleden was deze voorstelling in Londen te zien, met het orkest van het Royal Opera House onder leiding van Nicola Luisotti. NTR Opera Live zendt de opname uit. Later in dit weekend is de tv-versie te zien op BBC 4.
Radio 4: zaterdag 26 april om 19.45 u.

Requiem van Brahms en Rihm
Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms wordt uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland, het orkest dat zo bescheiden is dat het zijn naam alleen in kleine letters schrijft. Onder leiding van Ed Spanjaard speelt het orkest van Brabant, Limburg en Zeeland Brahms’ compositie, afgewisseld met muziek van Wolfgang Rihm. Die laatste componeerde met Das Lesen der Schrift vier stukken voor orkest, die als een commentaar tussen de delen van Brahms’ werk uitgevoerd moeten worden. De werken worden in deze combinatie voor het eerst in Nederland gespeeld. Solisten zijn bariton Thomas Oliemans en sopraan Bauwien van der Meer.
Radio 4: maandag 28 april om 20.00 u.

Honneger in Utrecht
De Vrijdag van Vredenburg herhaalt Jeanne d’Arc au Bûcher van Arthur Honegger, dat in januari werd opgenomen. Het oratorium stond onder muzikale leiding van Markus Stenz en werd uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Als solisten werkten onder anderen mee: Guillemette Laurens, Benoît De Leersnyder en Monique Krüs.
Radio 4: vrijdag 2 mei om 20.00 u.

Weektip

Koninginne-drietal
Dit weekend is het Koningsdag en – zeker in de klassieke opera – speelt die beroepsgroep nogal eens een belangrijke rol in het verhaal. De Italiaan Donizetti maakte een cyclus van drie ‘koninginneopera’s’, met Anna Bolena (1831), Maria Stuarda (1834) en Roberto Devereux (1837). In het kader van de jaarlijkse uitbarsting van in bier gedrenkte aanhankelijkheid aan de monarchie bieden we u alle drie de werken aan.

Anna Bolena werd in 1996 opgenomen in Bologna, met Luciana Serra in de titelrol.

Maria Stuarda is te zien in een opname uit La Scala in Milaan in 2008, met Anna Caterina Antonacci in de hoofdrol.

Roberto Devereux, met Montserrat Caballé en José Carreras, is te zien in een opname uit 1977 van het Festival d’Aix-en-Provence.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.