Binnenkort

Opera in de media: week 19

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (3 – 9 mei 2014) onder meer aandacht voor Olga Peretyatko in een solo-optreden in Baden-Baden en in de opera I puritani, live uit New York, en voor de rechtstreekse stream van Doctor Atomic vanuit Straatsburg.

Video

Lucia in New York
Gaetano Donizetti’s opera Lucia di Lammermoor was kort geleden bij De Nationale Opera te zien. De uitvoering die Mezzo vanavond uitzendt, werd in 2011 vastgelegd in de Metropoltian Opera in New York. Natalie Dessay (Lucia) en Joseph Calleja (Edgardo) zongen de hoofdrollen in de regie van Mary Zimmerman. Dezelfde productie staat voor komend voorjaar weer op de planning van de Met, weer met Calleja en in de rol van Raimondo de Britse bas Alastair Miles, die de partij onlangs nog in Amsterdam zong. Een interview met de Brit kunt u lezen op Place de l’Opera.
Mezzo: zaterdag 3 mei om 20.30 u.

Olga Peretyatko - Rabovsky.ru 2
Olga Peretyatko (foto: Rabovsky.ru).

Peretyatko in Baden-Baden
Sopraan Olga Peretyatko is te zien bij Arte. Samen met pianiste Gabriela Montero trad ze op in het Festspielhaus Baden-Baden. De sopraan zong werk van Gounod en Massenet en de Canzone di Doretta uit de opera La Rondine van Puccini.
Arte: zondag 4 mei om 18.30 u.

Opera in Theresienstadt
Ter gelegenheid van de 4 mei-herdenking zendt de NOS een documentaire uit over de kinderopera Brundibár, in 1938 geschreven door de Tsjechisch-Joodse componist Hans Krása en in 1942 voor het eerst opgevoerd, door kinderen uit het Joodse weeshuis van Praag. De ‘reprise’, een jaar later, vond plaats in concentratiekamp Theresienstadt. In de documentaire De kinderopera van Theresienstadt vertelt Ela Weissberger, één van de weinige overlevenden uit de oorspronkelijke cast, over haar tijd in Theresienstadt.
Nederland 2: zondag 4 mei om 20.25 u.

Scène uit Katja Kabanova (foto: Morten de Boer).
Scène uit Katja Kabanova (foto: Morten de Boer).

Katja van Opera Zuid
Over de nieuwe productie van Opera Zuid, La traviata, kunt u meer horen in de Place de l’Opera-podcast die tijdens de eerste repetities werd opgenomen. Bij BravaNL is een oudere productie van Opera Zuid te zien: Katja Kabanova van Janácek, gemaakt door regisseur Harry Küpfer. In de hoofdrollen ziet u Johanni van Oostrum, Mark Duffin, Miranda van Kralingen en Jacques de Faber. Die laatste twee zingen ook in de nieuwe Traviata.
BravaNL: vrijdag 9 mei om 20.30 u.

Audio

I puritani in Opera Live
Twee zangers in de hoofdrollen van deze productie van I puritani van Bellini waren al verschillende malen in Amsterdam te zien: sopraan Olga Peretyatko en tenor Lawrence Brownlee. Ze delen het podium met Mariusz Kwiecien en Michele Pertusi. De voorstelling in de Met in New York zit niet in het Live in HD-programma, maar is wel via de radio te horen bij Opera Live. Peretyatko won door haar optredens in Amsterdam de Prix d’Amis van de Vrienden van De Nationale Opera. Haar echtgenoot Michele Mariotti staat voor het orkest tijdens de Met-matinee.
Radio 4: zaterdag 3 mei om 19.00 u.

Tweemaal Haydn
Deze week zijn twee uitvoeringen van Die Schöpfung van Haydn te horen op de radio, beide met bekende namen in de vocale rollen en met vooraanstaande dirigenten. In het Zondagmiddagconcert gaat het om het Radio Symfonie Orkest van de Beierse Omroep onder leiding van Bernard Haitink. De solisten zijn sopraan Camilla Tilling, tenor Mark Padmore en bas-bariton Hanno Müller-Brachmann. De uitvoering werd gegeven in december jongstleden in de Herkulessaal te München.
Radio 4: zondag 4 mei om 14.00 u.

John Mark Ainsley.
John Mark Ainsley.

Haydn in Londen
De tweede Schöpfung, of beter The Creation, van deze week komt live vanuit de Royal Festival Hall in Londen. Het Orchestra of the Age of Enlightenment wordt geleid door Sir Simon Rattle, de solisten zijn Susan Gritton, John Mark Ainsley en Peter Rose.
BBC Radio 3: dinsdag 6 mei om 20.00 u.

Britten en Brahms
De opname van The Holy Sonnets of John Dome van Britten en Vier ernste Gesänge van Brahms die omroep Max in september 2013 in Maastricht maakte, is te beluisteren in het Avondconcert op Radio 4. Tenor Mark Wilde werd begeleid door David Owen Norris op de piano.
Radio 4: dinsdag 6 mei 2014 om 20.00 u.

Andriessen 75
Louis Andriessen wordt 75 jaar en dat wordt tijdens live-uitzendingen op twee avonden gevierd op Radio 4. De eerste avond zijn er in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam ook vocale bijdragen, van de sopranen Claron McFadden en Cristina Zavalloni. U hoort verder Asko|Schönberg en Nieuw Amsterdams Peil onder leiding van Reinbert de Leeuw.
Radio 4: donderdag 8 mei om 20.00 u.

Weektip

Scène uit Doctor Atomic (foto: A. Kaiser).
Scène uit Doctor Atomic (foto: A. Kaiser).

Doctor Atomic in Straatsburg
De tijd dat een televisie-uitzending vanuit het buitenland werd voorafgegaan door de Eurovisiemars, en vaak onderbroken werd met de tekstkaart “wij wachten op verbinding met….” ligt ver achter ons. Deze week kunt u gewoon via internet rechtstreeks de uitvoering van Doctor Atomic meemaken vanuit Straatsburg.

John Adams componeerde zijn opera op een libretto van Peter Sellars over het Manhattan Project. In deze productie van de Opéra National du Rhin zingt Dietrich Henschel de rol van Julius Robert Oppenheimer, de uitvinder van de atoombom. Anna Grevelius zingt de rol van zijn vrouw Kitty. Lucinda Childs doet de regie, Patrick Davin staat voor het Orchestre symphonique de Mulhouse.
De website van culturebox: dinsdag 6 mei om 20.00 u.

Vorig artikel

Alastair Miles: portret van een aimabele bas

Volgend artikel

La Fura dels Baus ensceneert Faust bij DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.