BinnenkortNieuws

La Fura dels Baus ensceneert Faust bij DNO

Het Catalaanse theatercollectief La Fura dels Baus ensceneert in mei een nieuwe productie van Gounods Faust bij De Nationale Opera in Amsterdam. De titelrol wordt vertolkt door de populaire tenor Michael Fabiano, Mikhail Petrenko is de duivel.

Àlex Ollé.
Àlex Ollé.

Faust, een opera in vijf aktes van Charles Gounod (1818-1893), is lange tijd niet meer bij De Nationale Opera te zien geweest. Heel onbekend zal het werk echter niet zijn voor de doorsnee operaliefhebber. Gounods werk is één van de populairste operaversies van het bekende verhaal over de oude geleerde die zijn ziel aan de duivel verkoopt om zijn jeugd terug te krijgen.

Gounod schreef zijn opera op een libretto van Jules Barbier en Michel Carré, die hun tekst baseerden op een boulevardstuk van Carré zelf. In de opera speelt naast Faust en Méphistophélès (de duivel) Marguerite een grote rol, een jonge vrouw die door Faust verleid wordt en een kind van hem krijgt.

Marguerite wordt beschuldigd haar kind te hebben vermoord, waarna ze ter dood veroordeeld wordt. Toch slaat ze het aanbod van Faust en Méphistophélès om haar te redden af. Ze bidt tot God en dat heeft meer effect: haar ziel stijgt op naar de hemel.

Faust werd na de wereldpremière in 1859 razend populair en bevat een aantal van de bekendste aria’s uit het Franse operarepertoire, waaronder de juwelenaria van Marguerite en de tenoraria ‘Salut! Demeure chaste et pure’.

In Amsterdam wordt die muziek uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera, gedirigeerd door Marc Minkowski. De Franse dirigent was in oktober 2010 ook in een Faust-opera te horen bij De Nationale Opera. Toen leidde hij Roméo et Juliette.

Minkowski dirigeert een cast met als Faust de Amerikaanse tenor Michael Fabiano (een ‘hotshot’ onder de tenoren), als Marguerite de Russische sopraan Irina Lungu en als Méphistophélès de Russische bas Mikhail Petrenko. Verder zijn Marianne Crebassa (Siebel), Florian Sempey (Valentin), Tomislav Lavoie (Wagner) en Doris Lamprecht (Marthe) te horen.

De enscenering – een coproductie met het Teatro Real in Madrid – wordt verzorgd door het theatercollectief La Fura dels Baus, in de persoon van regisseur Àlex Ollé. La Fura dels Baus is bekend van zijn spectaculaire operaensceneringen, waaronder een volledige Ring-productie in Valencia. “Dit team staat bekend om zijn hedendaagse aanpak, terwijl het trouw blijft aan het betreffende stuk”, aldus De Nationale Opera. “Hun interpretaties spreken een breed publiek aan.”

Regisseur Ollé, één van artistiek leiders van La Fura dels Baus, ensceneerde eerder Die Zauberflöte, Castillo de Barbazul en La damnation de Faust. Hij heeft veel met het verhaal van Faust. “Faust is belangrijk in ons leven en in onze artistieke carrière.”

Faust gaat op zaterdag 10 mei in première en is daarna nog tot en met 27 mei te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Opera in de media: week 19

Volgend artikel

De Munt brengt Carsens Rigoletto

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.