BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

De Munt brengt Carsens Rigoletto

De Munt voert in mei Robert Carsens productie van Rigoletto op. De Verdi-opera ging vorig jaar zomer in Aix-en-Provence in première en was ook al te zien in Straatsburg. Met een grotendeels andere cast is de productie nu dertien keer in Brussel mee te maken.

Regisseur Robert Carsen (foto: Felipe Sanguinetti).
Regisseur Robert Carsen (foto: Felipe Sanguinetti).

Robert Carsen situeert de bekende opera van Giuseppe Verdi in een circus. Rigoletto is de clown. De productie was in juli 2013 de allereerste opvoering van Rigoletto bij het Festival d’Aix-en-Provence en reisde daarna verder naar Straatsburg. Na de voorstellingen in Brussel trekt de enscenering verder naar Moskou en Genève.

Verdi schreef Rigoletto in 1851, op een libretto van Francesco Maria Piave, die zich weer baseerde op Le Roi s’amuse van Victor Hugo. De opera was een hit, niet het minst door de aria ‘La donna è mobile’, wellicht de beroemdste opera-aria aller tijden.

In Brussel buigt maestro Carlo Rizzi zich over deze muziek van Verdi, op twee avonden vervangen door Samuel Jean. De hoofdrollen zijn dubbel bezet. Arnold Rutkowski en Arturo Chacón-Cruz delen de partij van de hertog van Mantova, de vrouwenversierder die uiteindelijk Rigoletto’s verborgen gehouden dochter Gilda te pakken krijgt.

Gilda wordt afwisselend gezongen door de Slovaakse sopraan Simona Šaturová en de Belgische sopraan Anne-Catherine Gillet, die haar carrière begon bij het operahuis van Luik en daarna veel in Frankrijk was te zien.

De titelrol van Rigoletto wordt vertolkt door Dimitri Platanias en Dimitris Tiliakos, twee Griekse baritons. Verder delen Ain Anger en Konstantin Gorny de rol van Sparafucile (in deze enscenering de messenwerper van het circus) en zingt Sara Fulgoni Maddalena.

Rigoletto gaat op 8 mei in première en is daarna tot en met 23 mei te zien. Op het moment van schrijven zijn een paar voorstellingen nog niet uitverkocht. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Hieronder een fragment uit de eerste opvoering van deze Rigoletto, in Aix-en-Provence:

Vorig artikel

La Fura dels Baus ensceneert Faust bij DNO

Volgend artikel

Assepoester sluit bioscoopseizoen Met af

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.