BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Elisabethwedstrijd 2014 in teken van zang

De Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel staat dit jaar in het teken van zang. 73 jonge zangers zijn tot de eerste ronde toegelaten, die op 14 mei van start gaat in Flagey in Brussel. Op 28 tot en met 31 mei vindt de finale plaats in het Paleis voor Schone Kunsten.

Koningin Elisabethwedstrijd De Koningin Elisabethwedstrijd – een internationaal muziekconcours, opgericht door Koningin Elisabeth van België in 1937 – staat afwisselend in het teken van piano, viool, compositie en zang. De laatste zangeditie was in 2011. Toen won de Koreaanse sopraan Hong Haeran de wedstrijd.

Het concours is bedoeld voor “vergevorderde muzikanten die klaar zijn om aan een internationale carrière te beginnen”. Een jury met bekende zangers als Maria Bayo, Sophie Karthäuser en José Van Dam selecteerde uit 214 dvd-inzendingen 73 kandidaten van 27 verschillende nationaliteiten die volgens hen aan die eisen voldoen: 42 sopranen, 14 mezzosopranen, 1 alt, 2 countertenoren, 7 tenoren, 4 baritons en 3 bassen.

Deze zangers moeten zich door de eerste ronde (14 t/m 16 mei), de halve finale (18 t/m 20 mei) en de finale (28 t/m 31 mei) werken om met de eer van winnaar te kunnen gaan strijken. Wie hen tijdens die rondes als jurylid zullen beoordelen, wordt pas op 12 mei bekendgemaakt.

In de finale is plek voor twaalf zangers, die verspreid over vier avonden elk drie tot zes werken zullen zingen. Ze worden daarbij begeleid door het Symfonieorkest van de Munt onder Roland Böer. De hoofdprijs bestaat uit 25.000 euro. Daarna komen prijzen van 20.000 euro (tweede prijs) tot 8.000 euro (zesde prijs).

De Koningin Elisabethwedstrijd krijgt op tv, radio en internet ruim aandacht. Zo is het mogelijk om onder meer de halve finale en de finale live en on demand te bekijken op de website van het concours.

Zie voor een overzicht van de data, de kandidaten en meer de website van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Vorig artikel

Nézet-Séguin leidt tweemaal Verdi-requiem

Volgend artikel

In Fausts computer wordt mooi gezongen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.