Binnenkort

Opera in de media: week 21

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (17 – 23 mei 2014) onder meer aandacht voor René Pape als Hermann in Tannhäuser en Boris Godoenov in Moessorgski’s gelijknamige opera en voor Rusalka in de NTR ZaterdagMatinee.

Video

René Pape (foto: Mathias Bothor / DG).
René Pape (foto: Mathias Bothor / DG).

Boris in New York
De opera Boris Godoenov van Modest Moussorgski was onlangs in een bewerkte versie te zien bij Muziektheater Hollands Diep. Wie dat gemist heeft of voor wie wil vergelijken is er de ‘grote’ uitvoering door dirigent Valery Gergiev. Hij stond in 2010 voor het orkest van de Metropolitan Opera in New York.

Mikhail Petrenko, deze weken te zien in Faust bij De Nationale Opera, zong de rol van de monnik Pimen. René Pape was Boris en Oleg Balashov de intrigant Sjoesjki. Andere bekende namen in de cast waren Aleksandrs Antonenko als Grigori en Evgeny Nikitin in de rol van Rangoni. Stephen Wadsworth regisseerde de productie.
Mezzo: zaterdag 17 mei om 20.30 u.

Opera door het volk
NTR Podium zendt in de aanloop van een nieuwe serie over de Volksopera een documentaire uit 2013 uit. De film toont de totstandkoming en uitvoering van Volksopera Floradorp, een opera die in samenwerking met de bewoners van Floradorp in Amsterdam-Noord in 2012 is gemaakt. De nieuwe serie van Leve de Volksopera! wordt vanaf 24 mei uitgezonden.
Nederland 2: zondag 18 mei om 13.00 u.

José Cura (foto: Cuibar Productions).
José Cura (foto: Cuibar Productions).

Verdi in de nacht
Wie zondagavond heel laat thuiskomt, of eerder de dvd-recorder programmeert, wordt door BravaNL getrakteerd op een Gran Gala di Verdi. In 2001 was het 100 jaar geleden dat Verdi stierf en dat werd gevierd door vier stertenoren: Plácido Domingo, José Carreras, José Cura en Marcelo Álvarez. Die laatste staat volgend seizoen naast Eva-Maria Westbroek op het podium van de Metropolitan Opera in New York in Cavalleria rusticana. Aan het Verdi-gala nemen verder onder anderen Daniela Dessi, Barbara Frittoli en Leo Nucci deel.
BravaNL: maandag 19 mei om 03.29 u.

Tannhäuser door Sasha Waltz
Het Wagner-jaar is ruim voorbij en in Nederland is het eerstvolgende grote Wagner-project pas in november te zien, als De Nationale Opera Lohengrin opvoert. Mezzo doorbreekt de Wagner-stilte echter met Tannhäuser. De uitvoering is van de Staatskapelle Berlin onder leiding van Daniel Barenboim. Interessant is de naam van Sasha Waltz, die verantwoordelijk is voor regie, choreografe en decorontwerp. Zij maakte de fameuze enscenering van Dido and Aeneas, die bij het Holland Festival te zien was en deze week weer naar Berlijn komt.

In Tannhäuser zingt René Pape de rol van Hermann. Andere solisten zijn onder anderen Peter Seiffert, Peter Mattei en Marina Prudenskaya. De opname werd gemaakt in het Berlijnse Schiller Theater.
Mezzo: donderdag 22 mei om 16.30 u.

Audio

Rusalka op Twitter en op Radio 4
De uitvoering van de opera Rusalka van Dvořák belooft een evenement te worden. De voorpret bij orkest en solisten is groot. Zo twitterde eerste hoorniste van het Radio Filharmonisch Orkest, Annelies van Nuffelen: “#hunting with James Gaffigan in Rusalka”. Coach Nathalie Doucet liet via hetzelfde medium weten: “#Looking forward to the #Rusalka rehearsal in @Concertgebouw today! It will certainly sound wonderful!!”

Joyce El-Khoury (foto: Dario Acosta).
Joyce El-Khoury (foto: Dario Acosta).

Vanuit Londen leeft Ailyn Pérez mee, op de hoogte gehouden door Rusalka-soliste Joyce El-Khoury. Op de opgetogen teksten van de sopraan reageerde Pérez uit Londen weer met “# omg! Sounds Amazing! Toi toi toi Joyce.”

Zaterdag is het zover, in het Concertgebouw bij de NTR ZaterdagMatinee, met voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor dirigent James Gaffigan. Sopraan Joyce El-Khoury zingt de titelrol. Naast buitenlandse inbreng door onder anderen Ladislav Elgr en Vladimir Baykov klinken er ook Nederlandse en Belgische stemmen, die van Bastiaan Witsenburg en Ilse Eerens.
Radio 4: zaterdag 17 mei om 14.00 u.

Kandidaat: Nora Fischer
Zangeres Nora Fischer, druk in voorbereiding voor haar rol in The News bij de Nederlandse Reisopera, is één van de laureaten van de Dutch Classical Talent Award. Ze zingt in de finale in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, naast de andere kandidaten: cellist Joris van den Berg met zijn duopartner Martijn Willers op piano en slagwerker Niek KleinJan, die ook al in The News staat. De prijs is 10.000 euro en een vermelding op de Eregalerij op de muur van de Kleine Zaal.
Radio 4: zondag 18 mei om 14.00 u.

Weektip

Nieuw werk van Boesmans
Op zondag 30 maart ging Au monde, een nieuwe opera van de Vlaming Philippe Boesmans, in première bij de Munt in Brussel. Het werk, op een libretto van Joël Pommerat, werd uitgevoerd door onder anderen Frode Olsen, Werner Van Mechelen en Stéphane Degout. De opera is terug te zien op de website van Arte.

Vorig artikel

Mark Padmore zweeft door Dichterliebe

Volgend artikel

Serie: het jonge talent van de Reisopera (6)

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.