Binnenkort

Opera in de media: week 22

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 (24 – 30 mei 2014) onder meer aandacht voor volksopera, de radio-uitzending van Faust en de finales van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang in Brussel.

Video

Saimir Pirgu (foto: Fadil Berisha).
Saimir Pirgu (foto: Fadil Berisha).

Triptiek uit Lyon
Twee jaar geleden bracht de Opéra de Lyon de triptiek Il trittico van Puccini in een regie van David Pountney en onder directie van Gaetano d’Espinosa. Onder de solisten waren onder anderen Werner Van Mechelen en Saimir Pirgu. Wie thuis op tv opera wil zien, zit goed bij Mezzo tussen half negen en half twaalf.
Mezzo: zaterdag 24 mei om 20.30 u.

Leve de Volksopera
Er is opera voor de oudere elite en er is volksopera. Daarvoor hoef je niet goed te kunnen zingen, al zegt dirigente Jacqueline Fleskens tegen haar zangers wel: “ik wil alle Maria Callasen en Pavarotti’s horen.” Zo luidt de voorbeschouwing in de VPRO-gids op Leve de Volksopera, een serie waarin de bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep worden gevolgd in de aanloop naar hun wijkopera. De wijk was in 2007 uitgebreid in het nieuws door extreme rellen, maar nu gaan ze dus zingen. Tania Kross presenteert de driedelige serie, die op zaterdagavond op prime time wordt uitgezonden.
Nederland 2: zaterdag 24 mei om 21.15 u.

Podium over Operadagen
In de zondagmiddaguitzending van NTR Podium wordt aandacht besteed aan de Operadagen Rotterdam, die tot en met zondag door de Maasstad razen.
Nederland 2: zondag 25 mei om 13.00 u.

Scène uit De Tsarenbruid (foto: Monika Rittershaus).
Scène uit De Tsarenbruid (foto: Monika Rittershaus).

Tsarenbruid bij Arte
De tiende opera die Nikolai Rimski-Korsakov componeerde was De tsarenbruid. Hij baseerde zich voor zijn eigen libretto op een toneelstuk van Lev Alexandrovich. In Berlijn werd in het najaar van 2013 het werk uitgevoerd door de Staatskapelle Berlin onder leiding van Daniel Barenboim. Regisseur was Dimitri Tcherniakov, die werkte met solisten als Olga Peretyatko, Johannes Martin Kränzle en Anna Tomowa-Sintow.
Arte: zondag 25 mei om 23.30 u.

Concours in Brussel
De Koningin Elisabethwedstrijd staat dit jaar in het teken van zang. Komende week zijn de eerste finaleavonden, live te zien op de derde zender van de VRT, OP12. Vanaf woensdag kunt u alle finaleavonden volgen. De grote finale is op 31 mei in Brussel. In de jury zitten dit jaar onder anderen de Amerikaanse June Anderson en operaster Teresa Berganza.
OP12: woensdag 28 mei om 20.00 u.

Ferrier op de BBC
Op BBC 4 is een documentaire te zien over Kathleen Ferrier. De zangeres was vast een idool voor Hyacinth Bucket en ongetwijfeld ook voor haar culturele zoon Sheridan. Een goede bekende van Hyacinth, actrice Patricia Routledge, presenteert het portret uit 2004 over het leven en werk van de legendarische Ferrier.
BBC 4: vrijdag 30 mei om 21.00 u.

Audio

Scène uit Faust (foot: Ruth Walz).
Scène uit Faust (foot: Ruth Walz).

Faust op de radio
De opname werd gemaakt in Nationale Opera & Ballet, op 21 mei. Faust van Gounod beleefde zijn vijfde opvoering in de serie van acht bij De Nationale Opera en de microfoons van Radio 4 legden die vast. Er zullen wel wat bijgeluiden klinken van het uitgebreide decor, maar de aandacht gaat uit naar muziek, zang en expressie.

Tenor Michael Fabiano zingt als Faust in de opera dat de haren hem te berge rijzen, maar dat is wat lastig voor te stellen, gezien zijn kale kop. Mikhail Petrenko eindigt ook kaal, als het alter ego van Faust, in de regie van Álex Ollé. Andere solisten zijn onder anderen Irinia Lungu en Doris Lamprecht. Wie goed voorbereid aan de radio wil zitten, kan vooraf luisteren naar de eloquente inleiding door dramaturg Bart Boone, op de website van De Nationale Opera.
Radio 4: zaterdag 24 mei om 18.50 u.

Gens aan ‘t IJ
Het recital dat sopraan Veronique Gens geeft in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ wordt rechtstreeks uitgezonden in het MAX Avondconcert. De Française zingt, begeleid door Susan Manoff, werk van onder anderen Duparc, Chausson en Hahn.
Radio 4: woensdag 28 mei om 20.00 u.

Weektip

Fabio Luisi (foto: Koichi Miura / Metropolitan Opera).
Fabio Luisi (foto: Koichi Miura / Metropolitan Opera).

Fabio voor het KCO
De vermaarde Fabio Luisi was afgelopen week in Nederland. Hij dirigeerde het Koninklijk Concertgebouworkest in werk van Saint-Saëns, Lalo en Honegger. De in Genua geboren dirigent viel de laatste jaren in voor de zieke James Levine als muzikaal leider van de Metropolitan Opera in New York en is nu ‘principal conductor’ van het operahuis. Hij dirigeert komend seizoen de opera Macbeth van Verdi met Anna Netrebko, de opening van de Live in HD-serie. In 2015 is Luisi terug in Amsterdam voor Lulu, bij De Nationale Opera. De opname van het (alleen instrumentale) concert van Fabio Luisi met solist Vesko Eschkenazy op viool werd gemaakt op 16 mei in het Concertgebouw in Amsterdam.
Radio 4: zondag 25 mei om 14.00 u.

Vorig artikel

Operadagen: Remco Melles over Tosca

Volgend artikel

Operadagen: A Love Unsung boeit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.