Binnenkort

Opera in de media: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (21 – 27 juni 2014) onder meer aandacht voor Carmen in de echte arena van Verona en voor de monumentale Saint François d’Assise door De Nationale Opera.

Video

Violeta Urmana (foto: Christine Schneider).
Violeta Urmana (foto: Christine Schneider).

Cav/Pag uit Madrid
De double bill Cavalleria rusticana/Pagliacci staat komend seizoen – als er geen protesten komen van Sicilianen – op de agenda van de Live in HD-uitzendingen uit de Metropolitan Opera. De uitvoering die BravaNL op de late vrijdagavond uitzendt, dateert van 2007 en werd gemaakt in het Teatro Real in Madrid. In de hoofdrollen zongen Violeta Urmana en Vincenzo La Scola bij het orkest van het Teatro Real onder leiding van Jesús López Cobos.
BravaNL: zaterdag 21 juni om 0.00 u.

St. François
Wie de tijd neemt om Saint François d’Assise van Olivier Messiaen helemaal te bekijken wordt, althans in de uitvoering die BravaNL uitzendt, beloond met hoge vocale en visuele kwaliteit. De productie door De Nationale Opera uit 2008 werd gezongen door Rod Gilfry in de hoofdrol, omringd door onder anderen Camilla Tilling, Henk Neven en Donald Kaasch. Die laatste werkte afgelopen week mee aan de uitvoering van the CIVIL warS in Amsterdam. Het Residentie Orkest stond onder leiding van Ingo Metzmacher.
BravaNL: zondag 22 juni om 14.25 u.

Alles over Glyndebourne
De documentaire Glyndebourne: The Untold History van Robin Bextor duurt anderhalf uur maar belooft dan ook veel: een kritische en deskundige blik op de nieuwe productie door Richard Jones van Der Rosenkavalier en historische en muzikale achtergronden van het werk van componist Richard Strauss. Er is aandacht voor de historie van de uitvoeringen op Glyndebourne, de geschiedenis van het festival en voor de vraag wat het festival in Engeland uniek maakt.
BBC 4: zondag 22 juni om 20.30 u.

Matthias Goerne (foto: Marco Borggreve).
Matthias Goerne (foto: Marco Borggreve).

Goerne zingt Schubert
Matthias Goerne zingt liederen van Franz Schubert, niet bij een piano maar bij een orkest. De bariton wordt begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.
Nederland 2: maandag 23 juni om 0.15 u.

Korte Rheingold
De Wagner-golf is na een jaar aandacht voor de componist uitgerold. Maar wie weer even een Nibelungen-deel wil zien kan op BravaNL terecht. Das Rheingold, maar dan wel in de korte versie door pianist en dirigent Cord Garben, werd opgenomen in het Teatro Colón in Buenos Aires. Robert Paternostro was de dirigent, Linda Watson (Brünnhilde), Jukka Rasilainen (Wotan) en Andrew Shore (Alberich) zongen in de hoofdrollen.
BravaNL: woensdag 25 juni om 13.58 u.

Carmen in de arena
Het is niet live, want op woensdag 25 juni staat Carmen niet op het programma van de Arena van Verona. Maar vermoedelijk zendt Arte vanavond een opname uit van enkele dagen eerder. De enscenering door Franco Zeffirelli is zo ongeveer legendarisch en staat ook dit jaar weer op het programma. Dirigent Henrik Nánási, Generalmusikdirektor van de Komische Oper in Berlijn, leidt het orkest en de solisten, waaronder Ekaterina Semenchuck als Carmen en verder onder anderen Carlo Ventre, Irina Lungu en Carlos Alvarez.
Arte: woensdag 25 juni om 20.15 u.

Damrau is Violetta
De internetstream van La traviata uit Parijs was al eerder te zien, maar voor een complete beleving in tv-kwaliteit brengt Mezzo de opname van 17 juni jongstleden. Diana Damrau zingt de hoofdrol onder regie van Benoît Jacquot en onder muzikale leiding van Francesco Ivan Ciampa. Het koort en orkest van de Parijse opera begeleiden verder solisten als Anna Pennisi als Flora, Cornelia Oncioiu als Annina en Ludovic Tézier in de rol van Giorgio Germont.
Mezzo: woensdag 25 juni om 20.30 u.

Commedia van Andriessen
In Carré, waar Jeroen Willems zijn allerlaatste stappen op een podium zette, werd in 2008 de opera La Commedia van Louis Andriessen opgevoerd. Reinbert de Leeuw leidde Asko|Schönberg en de vocalisten, waaronder Claron McFadden en Marcel Beekman. Jeroen Willems zingt de rol van Lucifer in deze op La Divina Commedia gebaseerde opera. De opname dateert van juni 2008.
Radio 4: donderdag 26 juni om 20.00 u.

Audio

De negende van Beethoven
Live vanuit de Grieg Concertzaal in Bergen (Noorwegen) zendt Radio 4 de uitvoering van de negende van Beethoven uit. Het werk wordt gespeeld door het Zweeds Kamerorkest en gezongen door het Zweeds Radiokoor en solisten als Agneta Eichenholz, Marianne Beate Kielland en Audun Iversen.
Radio 4: maandag 23 juni om 20.00 u.

Weektip

Evelino Pidò.
Evelino Pidò.

La Wally op Arte
De opera La Wally van Catalani kreeg in de jaren ’80 van de vorige eeuw nieuwe roem door het gebruik van de muziek in de film Diva van Jean-Jacques Beineix. De aria is een ‘hit’ die nog vaak te horen is. Een recente opvoering van de complete opera in het Grand Théâtre de Genève wordt uitgezonden door Arte, de Duitse variant. In de titelrol zingt Ainhoa Arteta, Bálint Szabó zingt de rol van Strommiger en Vitaliy Bilyy is Gellner. De opera werd voor het theater in Genève geregisseerd door Ezio Toffolutti. Solisten en het Orchestre de la Suisse Romande stonden onder leiding van dirigent Evelino Pidò
Arte: zaterdag 21 juni om 21.40 u.

Vorig artikel

Rome van Philip Glass aan het IJ

Volgend artikel

La Favorita opent Zwitsers festivalseizoen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.