BinnenkortBuitenland

Pesaro-festival presenteert vijf Rossini’s

Het beroemde Rossini Opera Festival in Pesaro viert dit jaar zijn 35e editie en doet dat met vier operaproducties, een mis en zeven concerten. Publiekstrekkers zijn onder anderen Dmitry Korchak, Ewa Podleś en maestro Alberto Zedda. Lees verder voor een overzicht van het programma.

Rossini Opera Festival 2014Iedere zomer staat Rossini’s geboortestad Pesaro in het teken van zijn operamuziek. In het compacte Teatro Rossini en op diverse andere locaties worden operaproducties en concerten opgevoerd, met vaak ook zeer onbekende Rossini-titels. Dit jaar voert het festival ook een productie op in de Adriatic Arena. In deze enorme sportarena (meer dan 10.000 plaatsen) klinkt Armida.

Armida is één van de vier opera’s op het programma in Pesaro. Ook de klassieker Il barbiere di Siviglia is geprogrammeerd, naast een uitvoering van Il viaggio a Reims door jonge talenten en een productie van het onbekende drama Aureliano in Palmiro.

De 86-jarige maestro Alberto Zedda maakt zijn opwachting tijdens een eenmalige uitvoering van de Petite Messe Solennelle. Daarin zingt onder anderen tenor Dmitry Korchak, die verder ook in Armida te horen is.

Andere grote namen die deze zomer Pesaro aandoen, zijn dirigent Carlo Rizzi, tenor Antonino Siragusa, tenor Michael Spyres en sopraan Jessica Pratt, die eerder dit jaar Lucia di Lammermoor zong bij De Nationale Opera.

De eminente alt Ewa Podleś is solist in één van de zeven concerten van het festival. Zij zingt op 20 augustus bij het Filarmonica Gioachino Rossini onder leiding van Carlo Tenan een programma met Rossini’s muziek.

Hieronder een overzicht van de vijf grote producties van het festival:

Armida
10 t/m 22 augustus 2014
Dirigent: Carlo Rizzi
Regisseur: Luca Ronconi
Solisten: Carmen Romeu, Antonino Siragusa, Randall Bills, Carlo Lepore, Dmitry Korchak, e.a.

Il barbiere di Siviglia
11 t/m 20 augustus 2014
Dirigent: Giacomo Sagripanti
Regisseur: Accademia di Belle Arti di Urbino (semiscenisch)
Solisten: Juan Francisco Gatell, Paolo Bordogna, Chiara Amarù, Florian Sempey, Alex Esposito, e.a.

Aureliano in Palmira
12 t/m 22 augustus 2014
Dirigent: Will Crutchfield
Regisseur: Mario Martone
Solisten: Michael Spyres, Jessica Pratt, Lena Belkina, e.a.

Il viaggio a Reims
13 en 16 augustus 2014
Dirigent: Iván López Reynoso
Regisseur: Emilio Sagi
Solisten: zangers van de Accademia Rossiniana

Petite Messe Solennelle
21 augustus 2014
Dirigent: Alberto Zedda
Solisten: Olga Senderskaya, Veronica Simeoni, Dmitry Korchak en Mirco Palazzi

Zie voor meer informatie de website van het Rossini Opera Festival Pesaro.

Vorig artikel

Sezer begint nieuw avontuur in Vlaanderen

Volgend artikel

Vandalist bekladt Metropolitan Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Pieter K. de Haan
    25 juni 2014 at 15:40

    Het Rossini Opera Festival in Pesaro kan in Nederland nog wel wat publiciteit gebruiken. Ik hoop er deze zomer voor de 25e keer naar toe te gaan. Landgenoten heb ik daar tot nu toe nauwelijks getroffen. In die gevallen, waarin ik heb geprobeerd operaliefhebbers over te halen daarheen te gaan, heb ik nogal eens bezwaar horen maken tegen de uitvoeringen in “een sporthal”. Welnu, de meeste uitvoeringen worden gegeven in het Teatro Rossini, een mooi, niet al te groot logetheater. Een andere locatie is het Auditorium Pedrotti, de zaal van het conservatorium, geschikt voor recitals, concerten en kleinschalige, eenvoudige ensceneringen. In bovenstaand artikel wordt de indruk gewekt, dat in het sportpaleis Adriatic Arena opvoeringen worden geboden, die doen denken aan Verona of Ahoy. Dat is echter absoluut niet het geval: in dat sportpaleis wordt voor het festival een theater ingericht van normale (zaal)proporties, maar met een wat ruimere toneelcapaciteit dan die van de beide andere zalen.