AchtergrondBinnenkort

Zomerfestivals presenteren plannen 2021

Met een gezonde dosis optimisme presenteren steeds meer zomerfestivals hun plannen voor dit jaar. Salzburg, Bayreuth, Aix-en-Provence, Bregenz, Pesaro: de zomeragenda wordt steeds voller. Uiteraard onder voorbehoud. Een overzicht.

Festival d’Aix-en-Provence

Het bekende operafestival in het Zuid-Franse Aix-en-Provence, tegenwoordig geleid door voormalig Nationale Opera-chef Pierre Audi, wil na het uitvallen van de 2020-editie met extra veel ambitie voor de dag komen. Audi brengt acht nieuwe producties en een concertante opera.

Lilian Farahani in repetitie voor Innocence. (© Aleksi Barrière)

Op het programma onder meer de wereldpremière van Innocence van Kaija Saariaho, een nieuw werk dat eigenlijk in 2020 in première had moeten gaan en daarna in Amsterdam gespeeld had moeten worden. In de cast de Nederlandse sopraan Lilian Farahani in de rol van Bride. Ze repeteerde het werk afgelopen zomer al, vertelde ze in een interview. In de rest van de cast onder anderen Magdalena Kožená en Sandrine Piau. Susanna Mälkki dirigeert, Simon Stone regisseert.

Er is nog een wereldpremière: The Arab Apocalypse, een oratorium van de Israëlisch-Palestijnse componist Samir Odeh-Tamimi over de Libanese Burgeroorlog. Woman at Point Zero, een werk van de Libanese componist Bushra El-Turk over vrouwenemancipatie, completeert het hedendaagse repertoire.

Er zijn ook klassiekers uit het repertoire (Le nozze di Figaro, Falstaff, Tristan und Isolde) en iets minder gebruikelijke klassieke titels (I due Foscari, De gouden haan). Op de affiches bekende namen als Lotte de Beer (regisseur Le nozze di Figaro), Stéphane Degout, Christopher Purves, Daniela Barcellona, Stuart Skelton, Nina Stemme, Jamie Barton, Linard Vrielink, Leo Nucci en Marina Rebeka.

Zie voor meer informatie de website van het Festival d’Aix-en-Provence.

Bregenzer Festspiele

Michel van der Aa’s nieuwe werk Upload krijgt in Bregenz zijn Oostenrijkse première. (© Marco Borggreve)

De Bregenzer Festspiele was er vroeg bij; het presenteerde in november al zijn plannen voor 2021. Op het beroemde podium op de Bodensee wordt vanaf 22 juli een productie van Rigoletto gespeeld. De hoofdrollen zijn driedubbel bezet door onder anderen Scott Hendricks, Long Long, Pavel Petrov, Hila Fahima en Ekaterina Sadovnikova en Juan Jesús Rodríguez.

Zoals gebruikelijk brengt Bregenz rondom zijn grote openluchtproductie diverse kleinere voorstellingen. In het Theater am Kornmarkt is bijvoorbeeld L’italiana in Algeri te zien, in een regie van Brigitte Fassbaender, en op de Werkstattbühne wordt Michel van der Aa’s nieuwe filmopera Upload opgevoerd, met Roderick Williams en Julia Bullock als solisten. De wereldpremière vindt eerder plaats bij De Nationale Opera in Amsterdam.

Zie voor meer informatie de website van de Bregenzer Festspiele.

Rossini Opera Festival

Het bekende Rossini-festival in Pesaro heeft vier producties op de planning staan, twee in het Teatro Rossini, twee in de Vitrifrigo Arena. Zoals altijd kiest het festival voor originele titels uit het oeuvre van Rossini. Te zien zijn Moïse et Pharaon, Il Signor Bruschino, Elisabetta Regina d’Inghilterra en Il Viaggio a Reims. Er zijn ook diverse concerten, waaronder een gala met onder anderen Juan Diego Flórez en Eleonora Buratto,

Pesaro engageert bekende, geprezen Rossini-vertolkers. Onder hen dit jaar Roberto Tagliavini, Erwin Schrott, Pietro Spagnoli, Karine Deshayes en Sonia Prina.

Zie voor meer informatie de website van het Rossini Opera Festival.

Rossini in Wildbad

Het andere bekende Rossini-festijn, Rossini in Wildbad, kiest in 2021 voor alternatieve locaties om beter te kunnen inspelen op de maatregelen die in de zomer zullen gelden, want ‘in de tweede zomer van de coronapandemie zijn we zeker nog ver van de oude normaliteit verwijderd’, voorspelt de directie. De vaste speelplekken (het Kurtheater en de Trinkhalle) worden niet gebruikt. In plaats daarvan zijn er voorstellingen op allerlei openluchtlocaties in en rondom het kuuroord Bad Wildbad.

De programmering bevat onder meer de Rossini-titels La scala di seta en Elisabetta regina d’Inghilterra, Le philtre van Auber, I tre gobbi van Garcìa en Die Schöpfung van Haydn. De casts moeten nog bekendgemaakt worden.

Zie voor meer informatie de website van Rossini in Wildbad.

Verbier Festival

Valery Gergiev speelt een hoofdrol op het Verbier Festival. (© Alexander Shapunov)

Het Verbier Festival in Zuid-Zwitserland presenteert van 16 juli tot en met 1 augustus een vol programma. Het festival heeft samen met de universiteit van Lausanne een protocol uitgewerkt hoe musici en publiek op een veilige manier van muziek kunnen genieten. De organisatie houdt echter de mogelijkheid open dat er nog aan het programma geschaafd moet worden.

Valergy Gergiev opent de editie met twee instrumentale concerten. Voor de liefhebbers van vocale muziek zijn er recitals van Benjamin Appl, Olga Peretyatko en Matthias Goerne. Daarnaast zijn er drie concertante opera-uitvoeringen. La fanciulla del West wordt onder leiding van Valery Gergiev uitgevoerd, met Maria Bayankina, Ambrogio Maestri en Brandon Jovanovich in de hoofdrollen. Wagners Tristan und Isolde klinkt in een uitvoering onder Daniele Gatti, met in de cast onder anderen Nina Stemme, Stuart Skelton en René Pape. Jonge zangers van de Verbier Festival Academy voeren La bohème uit.

Zie voor meer informatie de website van het Verbier Festival.

Glyndebourne Festival

Het Glyndebourne Festival heeft een ‘normaal’ programma voor 2021 gepresenteerd (20 mei t/m 29 augustus), maar opent de kaartverkoop pas als het weet dat de voorstellingen daadwerkelijk kunnen doorgaan. De programmering bevat producties van Kát’a Kabanová, Die Zauberflöte, Il turco in Italia, Così fan tutte, Luisa Miller en Tristan und Isolde.

Op de affiches bekende namen als Paul Appleby en Siobhan Stagg (Tamino en Pamina in Die Zauberflöte), Charles Castronovo (Rodolfo in Luisa Miller) en Simon O’Neill en Miina-Liisa Värelä (Tristan en Isolde). Nikolaus Lehnhoff tekent voor de regie van Wagners beroemde werk.

Zie voor meer informatie de website van het Glyndebourne Festival.

Salzburger Festspiele en Bayreuther Festspiele

De Salzburger Festspiele was afgelopen jaar één van de weinige operafestivals die wel plaatsvonden, al was het met een flink aantal aanpassingen. Komende zomer hoopt het Oostenrijkse festival weer een vol programma te kunnen brengen, met acht operaproducties. We blikten er eerder op vooruit.

De Bayreuther Festspiele wil hoe dan ook doorgaan. De zaalbezetting zal waarschijnlijk ingeperkt moeten worden, maar het is nog niet duidelijk in welke mate. De programmering bestaat hoofdzakelijk uit een nieuwe Walküre en reprises van Die Meistersinger von Nürnberg en Tannhäuser. Lees meer in onze vooruitblik op Bayreuth 2021.

Vorig artikel

Perfecte Vanessa uit Glyndebourne

Volgend artikel

Opera in de media: week 7 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.