BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (28 juni – 4 juli 2014) onder meer aandacht voor de Amsterdamse Falstaff op radio en tv en de livestream van Guillaume Tell vanuit de Bayerische Staatsoper.

Video

Scène uit Falstaff van De Nationale Opera (foto: BAUS).
Scène uit Falstaff van De Nationale Opera (foto: BAUS).

Falstaff bij NPO Cultura
Zaterdag is Falstaff-avond op radio en tv. De voorlaatste opvoering van de opera van Verdi is zowel te zien op een scherm in het Amsterdamse Oosterpark als op NPO Cultura. Die zender is ook online te volgen via cultura.nl. De zeer geprezen verrichtingen van bariton Ambrogio Maestri en zijn collega’s, waaronder Massimo Cavalletti, Paolo Fanale en Lisette Oropesa, zijn rechtstreeks mee te maken vanuit Nationale Opera & Ballet. Dirigent Daniele Gatti maakte zijn debuut bij De Nationale Opera met het Koninklijk Concertgebouworkest. Regisseur Robert Carsen plaatste Falstaff in de jaren ’50.
NPO Cultura: zaterdag 28 juni om 20.00 u.

Letzte Lieder op Canvas
Als er geen sport is die voor gaat, zendt Canvas op de zondagmiddag klassieke muziek uit. Deze week is dat een opname van het Nationaal Orkest van België, dat onder leiding van dirigent Walter Weller de Vier letzte Lieder van Richard Strauss uitvoert. Soliste is de Finse sopraan Camilla Nylund. De opname werd gemaakt op 14 juni 2009 in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.
Canvas: zondag 29 juni om 12.00 u.

Leo Samama op De Bank
Het programma De Bank, waarin een bekende Nederlander een avond lang de programmering van BravaNL overneemt, heeft deze week Leo Samama te gast. Zijn avond staat helemaal in het teken van Mahler. In elk geval eindigt de avond met een vocaal element, want als afsluiting staat de Vierde van Mahler op de planning, en daarin is een sopraan te horen.
BravaNL: zondag 29 juni om 18.00 u.

Nelly Miricioiu (foto: Marco Borggreve).
Nelly Miricioiu (foto: Marco Borggreve).

Op weg naar het IVC
Dit weekend zijn de laatste voorrondes en op 4 september aanstaande start het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch voor zijn 50e editie. BravaNL blikt deze zomer vooruit met een serie programma’s. In de eerste aflevering, op 3 juli, ziet u impressies van de voorrondes in New York, Riga en ‘s-Hertogenbosch, een interview met bariton en oud-IVC-winnaar Thomas Hampson, een masterclass met Nelly Miricioiu en opnamen van de orkestfinale met het Brabants Orkest onder leiding van dirigent Enrico Delamboye tijdens het Concours van 2008.
BravaNL: donderdag 3 juli om 19.05

Audio

Rameau uit Hannover
Castor et Pollux van Rameau werd recent door de NDR Radio opgenomen in de Staatsoper in Hannover. Vanavond is de uitzending, met in de hoofdrollen Ina Yoshikawa, Rebecca Davis, Sung-Keun Park en Francis Bouyer. Het koor en orkest van de Staatsoper Hannover staan onder leiding van Howard Arman.
NDR Kultur Radio 3: zaterdag 28 juni om 19.00 u.

Thames aan de Amstel
De opera Falstaff is rechtstreeks te beluisteren op Radio 4 bij Opera Live. En nu maar afwachten of de luisteraar ook ‘plons’ hoort als de hoofdfiguur in een mand in de Thames wordt gekieperd… In de hoofdrollen naast Ambrogio Maestri flink wat zangeressen, waaronder Fiorenza Cedolins, Lisette Oropesa, Daniela Barcellona en Maite Beaumont. Daniele Gatti dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest.
Radio 4: zaterdag 28 juni om 19.30 u.

Calliope Tsoupaki (foto: Ruud Jonkers).
Calliope Tsoupaki (foto: Ruud Jonkers).

Première Oidipous
In opdracht van het Holland Festival componeerde de Griekse Calliope Tsoupaki een nieuw werk: Oidípous. Het gaat op zaterdag 28 juni in première in het Muziekgebouw aan ’t IJ, met in de vocale hoofdrollen tenor Marcel Beekman, sopraan Nora Fischer en bas Harry van der Kamp. In de instrumentale hoofdrol speelt het orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Radio 4 zendt de opera maandagavond uit. Op het platform Muziekvan.nu is een gesprek van muziekjournaliste Thea Derks met de componiste te vinden.
Radio 4: maandag 30 juni om 20.00 u.

Cellini in Londen
Berlioz’s Benvenuto Cellini is vanaf 9 mei 2015 te zien bij De Nationale Opera. De productie van regisseur Terry Gilliam wordt deze weken uitgevoerd door de English National Opera in Londen. In de cast in Amsterdam is maar één doublure met de Londense: Nicky Spence, die de rol van Francesco zingt. De titelrol zal in Amsterdam worden gezongen door John Osborn, in Londen doet Michael Spyres dat. Het orkest van de English National Opera staat onder leiding van Edward Gardner.
BBC Radio 3: maandag 30 juni om 20.30 u.

Manon in Covent Garden
In Londen loopt het operaseizoen bijna af, maar op de rand van een zomer vol BBC Proms presenteert Covent Garden nog Manon Lescaut. De opera was al live mee te maken in een aantal Nederlandse bioscopen en wordt nu door de BBC Radio 3 rechtstreeks uitgezonden. In de hoofdrollen hoort u Kristine Opolais, Jonas Kaufmann en Christopher Maltman. Tenor Robert Burt zingt de rol van Dancing Master. Hij stond afgelopen voorjaar in Nederland in de Johannes Passion van de Nederlandse Reisopera en zal na Londen weer terugvliegen naar Enschede voor de repetities van Sweeney Todd. Daarin zingt hij de rol van Beadle Bamford. Muzikaal leider is Antonio Pappano.
BBC Radio 3: dinsdag 1 juli om 19.45 u.

Gerald Finley (foto: Sim Canetty-Clark).
Gerald Finley (foto: Sim Canetty-Clark).

Finley zingt Schubert
Een Zomeravondconcert dat helemaal gewijd is aan het lied wordt door Radio 4 uitgezonden vanuit Schwarzenberg, Oostenrijk. Daar namen bariton Gerald Finley en pianist Julius Drake onlangs liederen van Liszt en de cyclus Schwanengesang van Schubert op.
Radio 4: woensdag 2 juli om 20.00 u.

Weektip

Live uit München
De Bayerische Staatsoper brengt dit seizoen nog twee producties online, die als stream wereldwijd te volgen zijn. Eind juli is dat Orfeo, deze week kunt u kijken naar Guillaume Tell van Rossini. Deze nieuwe productie werd geregisseerd door Antú Romero Nunes en heeft Dan Ettinger als muzikaal leider. De hoofdrollen worden gezongen door Michael Volle, Bryan Hymel en Günther Groissböck.
Website van de Bayerische Staatsoper: zaterdag 28 juni om 18.00 u.

Vorig artikel

Veel contrast en ironie in Londense Ariadne

Volgend artikel

Intorno maakt opera rond Shakespeare

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. kersten
    28 juni 2014 at 15:31

    Blij met accurate Falstaff-tip op NPO Cultura, stond nl. niet
    vermeld in VPRO-gids. Dank!