BinnenkortNieuws

Laus Polyphoniae brengt jonge Monteverdi

In het programma van Laus Polyphoniae 2014 staat componist Claudio Monteverdi centraal. De concerten van het Antwerpse festival zijn rond zijn werk gegroepeerd. Vanaf 22 augustus vinden er tien dagen lang optredens en andere activiteiten plaats op verschillende locaties in Antwerpen onder het festivallabel “Claudio”.

Festivalaffiche Laus Polyphoniae 2014
Festivalaffiche Laus Polyphoniae 2014

Volgens de organisatie van Laus Polyphoniae was de uit Cremona afkomstige componist een schakelfiguur in de ontwikkeling van renaissance naar barok. Zijn oeuvre staat zowel voor oud als voor nieuw, voor traditie als voor vernieuwing.

Monteverdi was de man die, zoals in het programma van het Vlaamse festival wordt gesteld, “voorgoed komaf maakte met de Franco-Vlaamse polyfonie en daarmee de weg ruimde voor de nieuwe expressieve Italiaanse barokke stijl. In zijn muziek zouden de klemtonen niet langer op abstract vocaal contrapunt liggen, maar op harmonie, solomelodie en op de ontwikkeling van concerterende muziek.”

In het programma van dit jaar gaat men op zoek naar de jonge Monteverdi. De Missa in illo Tempore en de eerste vijf madrigalenboeken getuigen uit die vroege periode, waarin Monteverdi zich beoefenaar van de renaissancepolyfonie toonde. Zijn muziek wordt in het perspectief gezet van voorlopers en tijdgenoten, zoals Marenzio, De Wert, Caccini en Willaert.

Bekende namen uit de wereld van de oude muziek werken mee aan de concerten, onder hen het Huelgas Ensemble, Concerto Palatino, Marco Beasley, La Venexiana en Psallentes.

Een greep uit het programma:

* Concerto Palatino laat muziek horen van Marc’Antonio Ingegneri, Monteverdi’s leermeester in Cremona, en van Benedetto Pallavicino, één van zijn dirigenten aan het hof van Mantua. Verder klinkt muziek van Adrian Willaert en van Monteverdi zelf.
Vrijdag 22 augustus om 21.00 u. in de St.-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

* La Clessidra, de zandloper, is het motto van het concert van zanger Marco Beasly. Hij neemt het publiek mee naar de periode rond 1600. De uitgave van Rappresentatione di Anima, et di Corpo van Cavalieri betekende het begin van het ‘recitar cantando’, en was een essentiële stap in de ontwikkeling van de opera. Beasly zingt fragmenten uit Jacopo Peri’s L’Euridice en Monteverdi’s L’Orfeo. Als slot zijn liederen voor solozang en basso continuo te horen van Giulio Caccini.
Zaterdag 23 augustus om 20.00 u. in Amuz (extra concert om 15.00 u.).

* Het Britse gezelschap Stile Antico brengt een concert met vroege motetten van Giaches de Wert. Die had als Franco-Vlaams componist actief in Italië een duidelijke invloed op zijn jongere tijdgenoot Claudio Monteverdi.
Maandag 25 augustus om 20.00 u. in de St. Pauluskerk.

* De oudste bewaard gebleven mis van Monteverdi is de Missa in illo tempore. Het Huelgas Ensemble van Paul van Nevel voert de muziek uit, aangevuld met madrigalen die fungeerden als Monteverdi’s inspiratiebronnen: werken van onder anderen Nicola Vicentino, Cipriano de Rore en Giaches de Wert.
Woensdag 27 augustus om 22.15 u. in de St. Pauluskerk.

* Het toneelstuk La Pellegrina van Bargagli, uit 1589, werd opgevoerd ter gelegenheid van een huwelijk bij de Medicifamilie in Florence. De muzikale tussendelen behoren tot de eerste opera-achtige producties, zonder welke L’Orfeo van Monteverdi ondenkbaar was geweest. Sopraan Raquel Andueza zingt delen uit dit werk.
Donderdag 28 augustus om 13.00 u. in Amuz.

* Op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus brengt het festival de vrijwel complete eerste vijf madrigaalboeken van Monteverdi. In een ‘Maratona di Madrigali di Monteverdi’ presenteren de ensembles Claudiana, Sette Voci en La Venexiana de muziek uit de vroege werken van Monteverdi. Vocalisten als Roberta Invernizzi en Peter Kooij werken mee aan de concerten van de laatste twee festivaldagen.
Vanaf vrijdag 29 augustus om 20.00 u. in Amuz.

Het programma van Laus Polyphoniae 2014 speelt zich van 22 tot en met 31 augustus af in Antwerpen, op verschillende locaties. Naast de concerten in de Amuz en in enkele kerken zijn er een International Young Artists Presentation onder leiding van Jill Feldman en een zomercursus voor geïnteresseerden in de achtergronden van het programma door Ignace Bossuyt. Er is een concert voor kinderen en tijdens Laus Polyphoniae is er een speciale Italiaanse festivalcatering. Verder zijn er op drie dagen Picnics all’Italiana in de tuin van het Rubenshuis.

Alle informatie over programma en kaartverkoop vindt u op de website van Laus Polyphoniae.

Vorig artikel

NJO en DNOA brengen Korngolds Serenade

Volgend artikel

MTT overtreft Bernsteins West Side Story

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.