AchtergrondBinnenkort

De agenda van: Barbara Kozelj

Het is nog volop vakantie, maar seizoen 2014/2015 kondigt zich alweer aan. De komende weken duiken we geregeld in de agenda van bekende namen, om u alvast een blik te gunnen op hun plannen en projecten. Deze keer: Barbara Kozelj.

Barbara Kozelj (foto: Merlijn Doomernik).
Barbara Kozelj (foto: Merlijn Doomernik).

Ze werd geboren in Slovenië, maar besloot na haar studie aan de Academie voor Muziek in Ljubljana naar Nederland te verhuizen. In Den Haag werd ze als 22-jarige zangeres toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium. De mezzosopraan sloot enkele jaren later haar conservatoriumopleiding af met een Master of Music and Opera. Vervolgens werd ze lid van De Nieuwe Opera Academie, en aansluitend van de Nederlandse Opera Studio, zo vermeldt haar cv.

Het seizoen 2014/2015 begint voor Kozelj met enkele optredens op het Stift International Music Festival. Dat festival gaat, onder leiding van violist Daniel Rowland, zijn tiende editie tegemoet. Met liederen van Korngold tijdens het openingsconcert en met de mezzorol in Pierrot Lunaire van Schönberg werkt de zangeres twee avonden mee aan het evenement in de Stiftskerk in Weerselo, niet ver van Oldenzaal.

Hieronder een opname van Pierrot Lunaire uit 2012, met het Darius Ensemble:

In november is Barbara Kozelj enkele keren in Vlaanderen actief, bij The Ministry of Operatic Affairs. Dirigent Bart Van Reyn en theatermaker Korneel Hamers vormen de ministerraad van het in 2012 opgerichte reizend operagezelschap. Het Vlaamse operahuis komt na de Don Giovanni van vorig jaar nu met de productie Orfeo ed Euridice van Gluck. In november wordt er viermaal gespeeld, waarbij Kozelj de rol van Orfeo zal zingen.

Hieronder is Kozelj te zien in een opname van Orfeo ed Euridice uit 2009, samen met Sonja Volten:

Een bijzonder project is de thema-avond in de serie over ‘De Groote Oorlog’ die de Doelen komend seizoen programmeert. Onder de titel Ils ne passeront pas, een kreet uit de Eerste Wereldoorlog, wordt werk van Stravinsky en Vermeulen gespeeld, evenals nieuw werk van Elmer Schönberger. Die werkt zelf ook mee aan het concert op 16 november, naast Kozelj, Doris Hochscheid en Frans van Ruth.

Daarna is Kozelj voor twee concerten terug in haar geboorteland. Met de Slovenian Philharmonic voert ze in de Gallus Hall in Ljubljana op 11 en 12 december de negende van Beethoven uit.

In de Haagse Kloosterkerk klinkt op 18 en 19 december Händels Messiah. Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest spelen onder leiding van Jos Vermunt. Bij de uitvoeringen wordt Kozelj vergezeld van bekende collega’s als Hanneke de Wit en Peter Gijsbertsen.

In het nieuwe jaar is de mezzosopraan te gast bij het Budapest Festival Orchestra van dirigent Iván Fischer. Het orkest maakt een internationale tournee met de opera A Midsummer Night’s Dream van Benjamin Britten. Kozelj zingt de rol van Hermia in deze opera uit 1960. De reis voert naar West Palm Beach in de VS op 20 januari, via Washington en San Francisco terug naar de thuisstad Budapest. Daar worden op 30 en 31 januari de laatste twee uitvoeringen gegeven.

In maart is Kozelj een aantal keren Dritte Dame in Die Zauberflöte van Mozart, weer bij het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer. Bij de uitvoerignen in de Bela Bartok Hall in Budapest treft ze Nederlandse collega’s, want Erste Dame is daar Lenneke Ruiten en Olivia Vermeulen zingt de rol van Zweite Dame.

Na de drie uitvoeringen op 7, 9 en 11 maart spoedt Kozelj zich naar Nederland. Met sopraan Judith van Wanroij geeft ze in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam een recital in de Serie Grote Zangers, op 13 maart. Op het programma van dat concert staan onder meer duetten uit Così fan tutte en Der Rosenkavalier. Thomas Beijer begeleidt op piano.

Er is ook opera in Abu Dhabi. Althans, het Budapest Festival Orchestra brengt opera naar de stad aan de Perzische Golf. De Zauberflöte-productie reist mee, dus ook Kozelj. Die gaat later ook naar Brugge, maar daar staat alleen de ouverture van Die Zauberflöte op het programma. En verder belooft de website van het orkest opmerkelijk genoeg een uitvoering van één van Mozarts vioolconcerten door Maria Joao Pires.

Maar dat is pas eind mei. Daarvoor is Kozelj nog tweemaal te horen in de Johannes Passion van Bach, beide keren bij het Slovenian Philharmonic Orchestra onder dirigente Martina Batič in Ljubljana.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Barbara Kozelj.

Vorig artikel

Wall zingt Vier letzte Lieder bij Robeco

Volgend artikel

Foto's: Libretto in de maak

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.