AchtergrondBinnenkortFeatured

Opera-agenda 2014/2015 online

De volledige opera-agenda voor seizoen 2014/2015 staat online op Place de l’Opera. De agenda is nog completer dan voorgaande jaren, met meer aandacht voor liedrecitals, vocale concerten en opera’s in de bioscoop.

Een scenische productie van Schönbergs Gurre-Lieder opent op dinsdag 2 september bij De Nationale Opera het nieuwe operaseizoen (foto: De Nationale Opera).
Een scenische productie van Schönbergs Gurre-Lieder opent op dinsdag 2 september bij De Nationale Opera het nieuwe operaseizoen (foto: De Nationale Opera).

Bezuinigingen en crisis ten spijt, seizoen 2014/2015 zit weer bomvol met scenische producties, concertante uitvoeringen, liedrecitals, vocale concerten en live-vertoningen van New Yorkse en Londense opera’s in de bioscoop. Oktober, november, februari en maart zijn de volste maanden in de agenda. Dan is er vrijwel iedere dag wel ergens in het land vocale bedrijvigheid.

Liefhebbers van het populaire repertoire kunnen aan hun trekken komen met titels als Les pêcheurs de perles (twee verschillende producties), Die Fledermaus, Carmen, La bohème, Madama Butterfly, Die Zauberflöte en La Cenerentola.

Veel zeldzamer zijn titels als Gurre-Lieder (in scenische vorm bij De Nationale Opera), Sweeney Todd (een ‘musical thriller’ bij de Nederlandse Reisopera), Tjaikovski’s Mazeppa (bij de NTR ZaterdagMatinee), L’Étoile van van Emmanuel Chabrier (bij DNO), Rossini’s komedie Il Viaggio a Reims (bij DNO) en Benvenuto Cellini van Berlioz (bij DNO).

Verdi-fans moeten het vooral van maart en april 2015 hebben, wanneer de NTR ZaterdagMatinee een concertante Rigoletto brengt, DNO Macbeth uitvoert en het Ekaterinburg Opera en Ballet Theater door het land reist met Otello. Macbeth opent op 11 oktober ook het Live in HD-seizoen van de Metropolitan Opera.

Wagner is slechts één Nederlandse productie toebedeeld: Lohengrin bij DNO. Verder zijn er wel bioscoopvertoningen van Der fliegende Holländer uit Londen en Die Meistersinger von Nürnberg uit New York.

Een andere operagrootheid, Mozart, is eveneens bescheiden vertegenwoordigd. DNO herneemt zijn succesvolle Zauberflöte en verder is er één Mozart-avond in de bioscoop (Le nozze di Figaro) en één concertante uitvoering (Die Entführung aus dem Serail).

Liedrecitals zijn er in overvloed, met een nieuwe editie van de Serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ, twee vocale series in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en diverse andere recitals in De Doelen in Rotterdam, de Nieuwe Kerk in Den Haag, het Muziekgebouw Eindhoven, de Edesche Concertzaal, de Dr. Anton Philipszaal en het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht.

Al het opera- en liedaanbod is op handzame manier samengebracht in de Place de l’Opera-agenda, de enige complete opera-agenda van Nederland.

De agenda is dit jaar ook in print te verkrijgen, als onderdeel van het operaboek Libretto. De agenda wordt daarin omlijst door een groot aantal interviews, reportages en achtergronden.

Mist u bepaalde voorstellingen of concerten? Laat het de redactie weten via redactie@operamagazine.nl.

Vorig artikel

Libretto-blog: Spinoza-koorts

Volgend artikel

Orkest Achttiende Eeuw herneemt Così

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Marianne van Griensven
  26 september 2015 at 15:43

  Waar in Nederland speelt dit jaar of 2016 de opera Lucia di Lammermoor?

 2. Loesje
  27 september 2015 at 14:10

  Weliswaar niet in Nederland maar toch redelijk dichtbij:
  Op 29 mei zingt Diana Damrau Lucia in de Philharmonie Essen. Een gastconcert van Teatro Regio Torino.

 3. Leen Roetman
  27 september 2015 at 17:08

  Overzicht van operavoorstellingen op http://operabase.com/oplist.cgi?lang=nl&ask=t