Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Welser-Möst vertrekt bij Wiener Staatsoper

Wenen5 september 2014 3 reacties

door

Franz Welser-Möst is per direct opgestapt als muzikaal directeur van de Wiener Staatsoper. Dat melden diverse media. De Oostenrijkse dirigent noemt onoverbrugbare meningsverschillen met artistiek directeur Dominique Meyer als reden voor zijn vertrek. Hij heeft al zijn Staatsoper-optredens in 2014/2015 geannuleerd.

Franz Welser-Möst (foto: Roger Mastroianni).

Franz Welser-Möst (foto: Roger Mastroianni).

De 54-jarige Franz Welser-Möst werd in 2010 muzikaal directeur van de Weense Staatsoper. Zijn tussentijds verlengde contract liep nog tot 2018.

Volgens zijn ontslagbrief heeft Welser-Möst onoverbrugbare meningsverschillen met Dominique Meyer over de artistieke koers en planning van de Wiener Staatsoper. Verschillende gesprekken konden daar geen verandering in brengen.

Welser-Möst vertrekt per direct en heeft zich teruggetrokken uit alle producties die hij dit seizoen in Wenen zou dirigeren. Hij zou in totaal 34 voorstellingen leiden, waaronder de nieuwe producties van Rigoletto en Elektra.

Dominique Meyer betreurt het besluit van zijn muzikaal directeur. “Het is natuurlijk een groot verlies en ook persoonlijk is deze stap heel jammer, want ik waardeer Franz Welser-Möst als kunstenaar en dirigent zeer. Mijn zorg en eerste opgave is nu om zo snel mogelijk een adequate vervanger te vinden voor de voorstellingen die hij in 2014/2015 bij de Wiener Staatsoper zou dirigeren.”

3 reacties »

  • Mauricio zei:

    Op de website van de Staatsoper staat inmiddels een verklaring van de intendant Meyer.

  • Leen Roetman zei:

    Daarin lees ik alleen maar ‘großem Bedauern’… De Wiener Zeitung geeft meer duidelijkheid http://www.wienerzeitung.at/nachrichten/kultur/kulturpolitik/658020_Abgeklopft.html

  • Leen Roetman zei:

    Ondertussen dirigeert ons aller Yannick momenteel in de Staatsoper Der fliegende Holländer (met o.a. Bryn Terfel en Ricarda Merbeth) en dat is vanavond live te beluisteren via http://oe1.orf.at/programm/381841

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.