Binnenkort

Opera in de media: week 40

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (27 september – 3 oktober 2014) onder meer aandacht voor Rameau, wiens geboortedag werd gevierd, en voor La Cenerentola uit Luik.

Video

Bariton Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).
Bariton Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Don Carlo met Keenlyside
In een Londense productie van Verdi’s Don Carlo, opgenomen in het Royal Opera House, zingen onder anderen Simon Keenlyside en Rolando Villazón, naast Marina Poplavskaya en Robert Lloyd. Antonio Pappano dirigeert het orkest van het Royal Opera House.
BravaNL: zondag 28 september om 14.00 u.

Monteverdi in Parijs
Arte heeft het over een “superbe casting vocal” voor het feestje rond componist Claudio Monteverdi, dat gevierd werd in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées. Rond het ensemble Le Concert d’Astrée van Emmanuelle Haïm vormde zich een rij zangers met de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten, maar ook verrassende namen als Rolando Villazón en Magdalena Kozená.
Arte: zondag 28 september om 18.30 u.

Jan Willem op De Bank
Dirigent Jan Willem de Vriend is te gast op De Bank bij BravaNL. De dirigent stelt een eigen tv-avond samen, met onder meer een registratie van de opera Pimpinone van Telemann, uitgevoerd door het Combattimento Consort.
BravaNL: zondag 28 september om 18.00 u.

Scène uit La Cenerentola van de Opéra Royal de Wallonie (foto: Jacky Croisier).
Scène uit La Cenerentola van de Opéra Royal de Wallonie (foto: Jacky Croisier).

Sprookjesopera in Luik
La Cenerentola van Rossini, in een productie van de Opéra Royal de Wallonie, kreeg op Place de l’Opera – als die er waren – vermoedelijk vijf sterren van de recensent. Die had onlangs in Luik een fantastische avond (lees de recensie). Hoewel de serie voorstellingen nog loopt, is de complete opname van deze opera al on demand te zien op Culturebox.
Website van Culturebox

Audio

Rameau in NTR Opera en direct
De Franse componist Jean-Philippe Rameau had, toen hij op 25 september 1683 geboren werd in Dijon, niet kunnen bedenken dat hij via Twitter nog eens gefeliciteerd zou worden met zijn 331e verjaardag. De tweets met teksten als “Happy Birthday Mr. Rameau” verschenen afgelopen donderdag, op de geboortedag van de componist.

Zijn muziek staat deze zaterdag centraal in NTR Opera Live op Radio 4, dat niet alleen een website maar nu ook een Facebook-pagina heeft. De opname van Les Boréades werd afgelopen zomer gemaakt in Aix-en-Provence met Les Musiciens du Louvre Grenoble onder leiding van Marc Minkowski. Solisten waren onder anderen Julie Fuchs, Samuel Boden en Chloé Briot.
NPO Radio 4: zaterdag 27 september om 20.00 u.

Vocaal Musica Sacra
Eén van de interessante vocale onderdelen van het onlangs gehouden Musica Sacra in Maastricht was het optreden door tenor Mark Wilde & friends. Die friends waren David Owen Norris (piano en clavecimbel), Richard Watkins (hoorn) en Gareth Hulse (hobo). Op het programma stonden liederen van Maurice Ohana, Ralph Vaughan Williams, Olivier Messiaen en Benjamin Britten.
Radio 4: zondag 28 september om 20.00 u.

Recital Larmore
Mezzosopraan Jennifer Larmore treedt op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Begeleid door pianist Antoine Palloc dwaalt ze in haar programma van de muziek van Rossini, via Ravel en Berg naar de eigentijdse composities van Jake Heggie. Haar optreden is live te horen in het Avondconcert.
Radio 4: dinsdag 30 september om 20.00 u.

Scène uit de Gurre-Lieder van De Nationale Opera (foto: Ruth Walz).
Scène uit de Gurre-Lieder van De Nationale Opera (foto: Ruth Walz).

Gurre-Lieder in Opera Live
Een extra Opera Live brengt een opname van de Gurre-Lieder van Schönberg door De Nationale Opera. Radioluisteraars missen de veel geroemde vormgeving, maar kunnen zich concentreren op de muziek. De recensente van Place de l’Opera zei daarover: “Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelde prachtig, met veel nuance, schwung en schmalz. Het was evident dat Albrecht veel affiniteit met het werk heeft.” U hoort in de vocale rollen onder anderen Burkhard Fritz, Emily Magee en Anna Larson.
Radio 4: vrijdag 3 oktober om 20.00 u.

Weektip

Joyeux Anniversaire Rameau
Rameau werd deze week 331 jaar geleden geboren en dat viert Concert Arte met een speciale pagina. Vanaf die ene webpagina bent u slechts één muisklik verwijderd van meer dan elf uur Rameau-opera. Er staan opnamen van onder meer Platée, Les Paladins en Les Indes Galantes in uitvoeringen van William Christie en Emanuelle Haim.
Website van Concert Arte

Vorig artikel

De agenda van: Judith van Wanroij

Volgend artikel

Tania Kross over het geheim van de stem

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.