Binnenkort

Opera in de media: week 41

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 (4 – 10 oktober 2014) onder meer aandacht voor Guy Joostens regies van Don Giovanni en Daphne in België, met beide keren Iain Paterson in een hoofdrol.

Video

Iain Paterson (foto: Maximilian Van London).
Iain Paterson (foto: Maximilian Van London).

Don Giovanni in Gent
Canvas zendt een recente opname van Opera Vlaanderen uit. In Gent werd Don Giovanni opgevoerd in een nieuwe regie door Guy Joosten. Deze productie maakt deel uit van een complete serie Mozart/Da Ponte-opera’s van Opera Vlaanderen. Don Giovanni werd afgelopen juni alleen in Gent gespeeld, in het voorjaar van 2015 zal ook Antwerpen worden aangedaan. Alexander Joel leidde het Symfonisch Orkest en Koor van de Opera Vlaanderen. In de hoofdrollen ziet u Iain Paterson als Don Giovanni en de Brit Alistair Miles als Leporello. Hij sprak over zijn rol in een interview met Place de l’Opera in mei jongstleden.
Canvas: zondag 5 oktober om 11.15 u.

Rossini bij BravaNL
Op zondagavond, net na middernacht, zendt BravaNL een opera van Rossini uit. Niet één van de hele bekende werken: het gaat deze keer om Bianca e Falliero, in 1819 gecomponeerd voor de Scala in Milaan. De productie werd opgenomen tijdens het Rossini Opera Festival van 2005 in Pesaro. Dirigent Renato Palumbo dirigeert het Orquesta Sinfónica de Galicia en het Prague Chamber Choir. De solisten zijn María Bayo (sopraan), Daniela Barcellona (mezzosopraan) en Francesco Meli (tenor).
BravaNL: maandag 6 oktober om 00.01 u.

De Speler van Opera Zuid
In de productie van De Speler van Prokofjev door Opera Zuid, negen jaar geleden, zongen sopraan Francis van Broekhuizen en tenor Bernard Loonen solorollen. Ze treffen elkaar deze weken weer op het podium bij de herneming van Owen Wingrave door Opera Trionfo. In De Speler werden ze geregisseerd door Dalia Ibelhauptaite en op het podium vergezeld door onder anderen Klara Uleman, Marcel van Dieren en Tom Haenen. Het Limburgs Symfonie Orkest werd gedirigeerd door Ivan Anguélov.
BravaNL: dinsdag 7 oktober om 00.01 u.

Audio

Mark Wigglesworth (foto: Ben Ealovega).
Mark Wigglesworth (foto: Ben Ealovega).

Mahler in Vredenburg
De Vrijdag van Vredenburg valt deze week op zaterdag, zowel in het Utrechtse muziekgebouw als op de radio. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van Mark Wigglesworth, met als vocale solist bas-bariton Christopher Maltman. Hij zingt de Rückert-Lieder van Gustav Mahler.
Radio 4: zaterdag 4 oktober om 20.00 u.

Xerxes bij ENO
De English National Opera produceerde de opera Xerxes van Händel met dirigent Michael Hofstetter voor het eigen koor en orkest en met Alice Coote als Xerxes. In de andere rollen hoort u onder anderen Sarah Tynan (Romilda) en Andrew Watts (Arsamenes).
BBC Radio 3: zaterdag 4 oktober om 19.00 u.

Neven in Wigmore Hall
Bariton Henk Neven heeft net een eerste serie uitvoeringen van Castor et Pollux in Dijon achter de rug. Voordat in Lille de tweede serie van start gaat, is hij tweemaal met liedrepertoire te horen. Op 12 oktober zingt hij in De Doelen in Rotterdam en voor een recital in Wigmore Hall, waar Neven inmiddels vaste gast is, vliegt hij met pianist Hans Eijsackers naar Londen. De BBC-radio is er live bij als het duo werk brengt van Hugo Wolf, uit Italienisches Liederbuch, en van Mahler, uit Des Knaben Wunderhorn.
BBC radio 3: maandag 6 oktober om 14.00 u.

Weektip

Scène uit Daphne (foto: Karl en Monika Forster).
Scène uit Daphne (foto: Karl en Monika Forster).

Daphne in de Munt
Echt een aanrader noemde de recensent van Place de l’Opera de productie van de Strauss-opera Daphne in de Munt in Brussel. De opname ervan is de komende weken, tot 21 oktober, te zien op de website van het Brusselse operahuis. Deze productie van Daphne werd geregisseerd door Guy Joosten en stond onder muzikale leiding van Lothar Koenigs. Solisten waren onder anderen Iain Paterson, Birgit Remmert en Sally Matthews. Ook de Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier werkte mee aan de productie.
Website van De Munt.

Vorig artikel

Trailer: het operaboek Libretto in 30 sec!

Volgend artikel

Deutsche Oper start Meyerbeer-cyclus

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.