AchtergrondBinnenkort

Opera in de media: week 46

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 (8 – 14 november 2014) onder meer aandacht voor een Bambi voor Jonas Kaufmann en voor het recital van Joyce DiDonato in Carnegie Hall.

Scène uit Anna Bolena bij de Metropolitan Opera (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Scène uit Anna Bolena bij de Metropolitan Opera (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Anna als Bolena
Mezzo zag kennelijk aanleiding in het geplande – maar inmiddels afgezegde – optreden van Anna Netrebko in München om enkele opera’s waarin ze eerder optrad van de plank te halen. In Anna Bolena van Gaetano Donizetti stond de sopraan op de planken met een hele serie andere grote namen, zoals Ekaterina Gubanova, Ildar Abdrazakov en Stephen Costello.

De productie van de Metropolitan Opera in New York stamt uit 2011 en was indertijd in de bioscopen te zien. Regisseur was David McVicar, Marco Armiliato dirigeerde het Met-orkest.
Mezzo: zaterdag 8 november om 20.30 u.

Netrebko zingt Bellini
Nog meer Anna Netrebko brengt Mezzo op zondag. ‘Trebs’ zong in 2007 de rol van Elvira in I puritani van Vincenzo Bellini. Naast haar stonden namen als Eric Cutler als Arturo en Franco Vassallo als Riccardo op het podium van de New Yorkse Metropolitan Opera. De door Sandro Sequi geregisseerde productie werd muzikaal geleid door Patrick Summers.
Mezzo: zondag 9 november om 17.00 u.

De ster van morgen bij Rolando
Rolando en Ernst Daniël zijn het erover eens: Pumeza Matshikiza is de ster van morgen. De zangeres is op zondag vrijwel tegelijktertijd op tv te zien en op de radio te horen. Op Arte is ze te gast in het tv-programma dat Rolando Villazón presenteert en waarin de sterren van morgen zich presenteren. Bas-bariton Adam Plachetka wordt ook door Villazón voorgesteld, naast enkele instrumentalisten.
Arte tv: zondag 9 november om 18.30 u.

Thomas Quasthoff (foto: André Rival).
Thomas Quasthoff (foto: André Rival).

Brava brengt lied
De serie lezingen die MUSICO-directeur Remco Roovers deze weken in het land geeft over de geschiedenis en hoogtepunten van het Duitse lied, zit vol voorbeelden op video. Maar waar in de lezingen slechts tijd is voor enkele fragmenten kan brava nl klassiek de complete cycli uitzenden.

Brahms schreef in zijn opus 32 een serie Lieder und Gesänge, die worden uitgevoerd door bariton Thomas Quasthoff en pianiste Hélène Grimaud. Die liederen zijn op maandag te zien. Later in de week volgt Schuberts Winterreise, weer met Quasthoff maar nu begeleid door Daniel Barenboim (11 november om 16.04 uur).

Een dag later is Dietrich Fischer-Dieskau te zien in een aantal teksten van Heinrich Heine, op muziek gezet door Robert Schumann. Fischer-Dieskau wordt daarbij begeleid door Hartmut Höll (12 november om 20.30 uur). Op donderdag is vervolgens het duo Quasthoff-Grimaud weer te zien, ditmaal in Dichterliebe van Schumann (13 november om 15.31 uur).

Muziek van Schumann en tekst van Heine, maar dan in het Nederlands vertaald, door de onlangs overleden Seth Gaaikema, worden gebracht door bariton Maarten Koningsberger en pianiste Marietta Petkova (14 november om 16.04 uur) en een dag later zingt Thomas Oliemans de Kindertotenlieder van Mahler, begeleid door Holland Sinfonia onder leiding van Otto Tausk (15 november om 18.58 uur). Meer informatie vindt u op de website van brava nl klassiek.
Brava nl klassiek: maandag 10 november om 19.03 u.

Het verleden van Hartmut Haenchen
Dirigent Hartmut Haenchen groeide op in het naoorlogse Dresden en heeft de DDR-periode daar uitgebreid meegemaakt. In 1986, enkele jaren voor de val van de Muur, verhuisde Haenchen naar Amsterdam. In Hartmut Haenchen – De hemel boven Dresden blikt hij terug op zijn periode in Duitsland. Vanwege de herdenking van het einde van het IJzeren Gordijn in 1989 zendt NPO Cultura de documentaire nog eens uit.
NPO Cultura: maandag 10 november om 20.45 u.

Bambi voor Jonas
In zekere zin is de gastheer Nederlands, want het Theater am Postdamer Platz waar dit jaar de Bambi, de oudste Duitse mediaprijs, wordt uitgereikt, is eigendom van Joop van den Ende’s Stage Entertainment. Eén van de klassieke winnaars dit jaar is tenor Jonas Kaufmann. De zanger was onlangs door ziekte niet in staat zijn Echo Klassikprijs zelf op te halen, maar deze keer wordt hij wel persoonlijk in Berlijn verwacht. Hij zal optreden in de tv-uitzending van de ARD met een andere winnaar, pianist Lang Lang.
ARD: donderdag 13 november om 20.15 u.

Audio

Het nieuwe album van Pumeza.
Het nieuwe album van Pumeza.

Matshikizia bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid is, net als op Arte tv vanavond, aandacht voor de sopraan Pumeza Matshikiza. In de toelichting bij het portret van de Zuid-Afrikaanse gaat het over haar loopbaan, die zich laat lezen als een sprookje. Ze groeide op tijdens het Apartheidsregime, in de armoede van de townships van Kaapstad en ze zong waar ze kon van hoop en vreugde. Inmiddels is ze één van de sterren van de Stuttgart Opera. U hoort onder meer stukken van haar debuut-cd, waarop niet alleen Puccini en Mozart, maar vooral ook Zuid-Afrikaans repertoire staat.
Radio 4: zondag 9 november om 18.00 u.

Maarten Koningsberger in Maastricht
In Zuid-Limburg vindt het Festival Vocallis plaats, met masterclasses en ook optredens van bekende namen als Robert Holl en Maarten Koningsberger. Die laatste gaf op 5 november een recital in de kerk met de rode toren, de Sint Jan op het Vrijthof in Maastricht. Pianist Roger Braun begeleidde hem op piano in werk van onder anderen Schumann, Ives, Beethoven en Schubert.
Radio 4: zondag 9 november om 20.00 u.

Weektip

Joyce in New York
Afgelopen week bracht Medici.tv voor het eerst een live webcast vanuit Carnegie Hall in New York. Met een aan Venetië gewijd programma reisde mezzosopraan Joyce DiDonato vanaf de barok naar de twintigste eeuw. Ze werd in het liedrecital begeleid door pianist David Zobel. De opname van het optreden is terug te zien op Medici.tv. Die internetzender heeft ook een app waarmee u de uitzending kunt streamen naar uw smarttv of via een Chromecast kunt bekijken. De app waarschuwt ook als er een nieuwe live-uitzending van Medici aankomt.
Website van Medici

Vorig artikel

Majestueuze Bartoli heerst als vanouds

Volgend artikel

Don Carlo van Peter Stein: een mijlpaal

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    7 november 2014 at 18:40

    ‘Gala du tricentenaire de l’Opéra Comique’ rechtsreeks vanuit de Salle Favart , donderdag 13 november 20.00 uur http://concert.arte.tv/fr/gala-du-tricentenaire-de-lopera-comique
    zie ook http://www.opera-comique.com/fr/saisons/saison-2014-2015/novembre/soiree-ouverture-0