Binnenkort

Opera in de media: week 49

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (29 november – 5 december 2014) onder meer aandacht voor Lohengrin uit Amsterdam, L’elisir d’amore uit Londen en Luisa Miller uit Luik.

Video

Tara Erraught (foto: Kristin Speed).
Tara Erraught (foto: Kristin Speed).

Rosenkavalier uit Glyndebourne
Deze Rosenkavalier was een productie waarover veel te doen was, en dan niet alleen over de regie of de muziek. Twee critici schreven nogal venijnige commentaren over het uiterlijk van zangeres Tara Erraught die Octavian zong. Zelfs Dame Kiri Te Kanawa kwam in de media aan het woord en wees op een “ongelukkige keuze in het kostuumontwerp”. De Glyndebourne-productie van regisseur Richard Jones werd begeleid door het London Symphony Orchestra onder leiding van Robin Ticciati. Naast Tara Erraught stonden in de hoofdrollen Kate Royal als de Feldmarschallin, Lars Woldt als Baron Ochs auf Lerchenau en Teodora Gheorghiu als Sophie.
Arte tv: zondag 30 november om 23.50 u.

Luisa Miller in Luik
In Luik loopt op dit moment een serie voorstellingen van Luisa Miller van Verdi. De voorlaatste uitvoering is als stream te zien op Medici.tv. De titelrol van Luisa wordt gezongen door Patrizia Ciofi, Gregory Kunde vertolkt Rodolfo en Nicola Alaimo is Miller. Het koor en orkest van de Opéra Royal de Wallonie worden gedirigeerd door Massimo Zanetti en Jean-Claude Fall doet de regie.
Medici.tv: donderdag 4 december om 20.00 u.

Shell Shock online
De Belgische componist Nicholas Lens schreef over de oorlog van ’14-’18 een opera op teksten van de Australische auteur en musicus Nick Cave. De anonieme protagonisten van de oorlog, zoals soldaten, moeders en wezen, komen aan het woord in twaalf gedichten. De Munt produceerde Shell Shock en spreekt van een “choreografische regie” van Sidi Larbi Cherkaoui. Koen Kessels had de muzikale leiding over koor, orkest en cast, met daarin onder anderen sopraan Claron McFadden en tenor Ed Lyon. De voorstelling, die in oktober en november werd uitgevoerd, is als stream tot 4 december te bekijken.
Website van De Munt

Audio

Daniele Gatti (foto: Renske Vrolijk).
Daniele Gatti (foto: Renske Vrolijk).

Daniele draait platen
Vanaf 2016 wordt Daniele Gatti chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij staat, naast het symfonische repertoire, met een flinke voet in de opera. Zijn cv vermeldt de positie van chef-dirigent bij het Opernhaus Zürich en die van eerste gastdirigent bij het Royal Opera House in Londen. In 2008 stond hij voor het orkest van de Bayreuther Festspiele in Parsifal en met een serie voorstellingen van Falstaff maakte hij eerder dit jaar zijn debuut bij De Nationale Opera in Amsterdam. Gatti is zaterdagochtend te gast bij Aukelien van Hoytema met zijn eigen muziekkeuze in het programma Een goede morgen met.
Radio 4: zaterdag 29 november om 10.00 u.

Elisir uit Londen
De camera’s voor de wereldwijde uitzending van de opera L’elisir d’amore vanuit Covent Garden van afgelopen week zijn al weg, maar de microfoons zijn er nog. Vanavond registeren ze voor de BBC-radio de uitvoering van de opera van Donizetti, met in de hoofdrollen Lucy Crowe, Vittorio Grigolo en Bryn Terfel. De jonge maestro Daniele Rustioni, winnaar van de Opera Award 2013 voor beste nieuwkomer, staat voor het orkest van het Royal Opera House.
BBC Radio 3: zaterdag 29 november om 19.50 u.

Scène uit Lohengrin van De Nationale Opera (foto: Ruth Walz).
Scène uit Lohengrin van De Nationale Opera (foto: Ruth Walz).

Lohengrin live
Over de vocale kwaliteiten van vrijwel alle zangers in Lohengrin van De Nationale Opera was de afgelopen weken discussie . Niet gehinderd door het bijzondere decor en de troepenbewegingen op het podium kunt u zelf uw mening vormen tijdens de live-uitzending op Radio 4. Bastiaan Everink, die met de zin “Hört! Grafen, Edle, Freie von Brabant!” de voorstelling als Heerrufer opent, viel buiten de discussie. Er was vooral waardering voor zijn debuut bij De Nationale Opera.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het koor van De Nationale Opera worden geleid door Marc Albrecht. Solisten zijn onder anderen Günther Groissböck, Juliane Banse, Evgeny Nikitin en Michaela Schuster.
Radio 4: zaterdag 29 november om 20.00 u.

Francis en Anna in VondelCS
Twee Nederlandse zangeressen, die elkaar kennen van onder meer Owen Wingrave bij Opera Trionfo, zijn te gast bij Ernst Daniël in Amsterdam. Sopraan Francis van Broekhuizen, onlangs te horen in een podcast van Place de l’Opera, en mezzosopraan Anna Traub, over wie u in dit interview meer leest, werken mee aan het wekelijkse operaprogramma vanuit VondelCS in Amsterdam.
Radio 4: zondag 30 november om 18.00 u.

Weektip

Anna in Bohème
Op 4 december gaat bij De Nationale Opera een nieuwe regie van La bohème van Puccini in première. De opera wordt niet alleen vaak opgevoerd, hij is ook talloze malen verfilmd voor de bioscoop en als tv-special. In 2008 namen Anna Netrebko en Rolando Villazón een speelfilmversie in Wenen op onder regie van Robert Dornhelm. De naam van de dirigent staat piepklein in de aanloop-titels, Bertrand de Billy. In Nederland trok de film minder dan 1.000 bezoekers, volgens IMDB.

Vorig artikel

Zajick: op zoek naar de dramatische stem

Volgend artikel

Bartoli verlengt contract in Salzburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.