BinnenkortNieuws

Audities Belvedere Competition van start

De Belvedere Singing Competition doet komende zomer voor de tweede keer Amsterdam aan. De voorronden van de 34e editie van het concours, dat als springplank dient voor jong operatalent, beginnen in februari op meer dan vijftig locaties overal op de wereld.

Belvedere logoSinds december jongstleden is de inschrijving voor de komende editie van het Belvedere geopend. Op 23 februari is in de Munt in Brussel één van de eerste mogelijkheden om te auditeren. Hamburg volgt enkele dagen later, op 27 februari, en in Nederland wonende zangers kunnen op 20 april en 26 juni terecht in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Auditiemogelijkheden zijn er verder in onder meer Melbourne, New York, Bejing en Yerevan.

Wie door de voorronde komt, mag aantreden in de eindrondes in Amsterdam, die vanaf 29 juni worden gehouden. De kwartfinales en halve finales vinden plaats in de Kleine Komedie, de orkestfinale volgt op zaterdag 4 juli in Nationale Opera & Ballet.

De vakjury, die de prestaties van de zangers beloont met geldprijzen en vooral ook engagementen in de operawereld, bestaat in 2015 uit 18 leden, waaronder Jesús Iglesias Noriega, hoofd artistieke zaken van De Nationale Opera, en Hein Mulders, intendant van het Aalto-Theater in Essen.

Het concours staat open voor zangers en zangeressen, geboren in of na 1983. Ze kunnen zich inschrijven voor de auditierondes via een online formulier. Ze betalen € 42 voor hun deelname, waarbij zangers uit een door de organisatie vastgestelde lijst van landen vrijgesteld zijn van betaling. Wie afkomstig is uit bijvoorbeeld Afghanistan, Syrië of Vietnam kan gratis deelnemen.

In Amsterdam is een bestuur gevormd dat onder voorzitter mr. Oscar Hammerstein en secretaris Jan Meulendijks voor de organisatie in Nederland zorgdraagt. Ingrid Labadie is net als in 2013 projectmanager. De Nederlandse organisatie heeft een eigen website waar ook informatie te vinden is over de crowdfunding op Voordekunst.

Zie voor meer informatie over de 34e International Hans Gabor Belvedere Singing Competition de officiële website van het concours.

Vorig artikel

Opera in de media: week 3

Volgend artikel

Place de l'Opera bestaat zes jaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.