Nieuws

Place de l’Opera bestaat zes jaar

Place de l’Opera bestaat vandaag zes jaar. Het webmagazine voor operaliefhebbers vierde afgelopen jaar zijn vijfjarig jubileum. De website groeide in dat jaar verder door, zowel in bezoekersaantallen als in artikelen en auteurs. Hoogtepunt in het jaar was de eerste printuitgave, Libretto.

De operahemel van Marc Chagall in het Palais Garnier in Parijs, gelegen aan de Place de l'Opéra (foto: Jean-David en Anne-Laura / flickr.com / CC BY-SA 2.0).
De operahemel van Marc Chagall in het Palais Garnier in Parijs, gelegen aan de Place de l’Opéra (foto: Jean-David en Anne-Laura / flickr.com / CC BY-SA 2.0).

Place de l’Opera werd in januari 2009 opgericht om een platform te bieden aan operaliefhebbers in Nederland. Sindsdien bedient de redactie zijn lezers met nieuwsberichten, recensies, interviews, aankondigingen, achtergronden, podcasts en andere artikelen rond de opera-actualiteit.

Statistieken

Vanaf 2009 is Place de l’Opera ieder jaar gegroeid in omvang. In het afgelopen jaar werden meer dan een half miljoen pagina’s op de website bekeken. Omgerekend: iedere dag kan Place de l’Opera een stevige theaterzaal vullen met zijn bezoekers.

De opera-agenda bleef ook in het jubileumjaar met voorsprong de meest bezochte pagina van de website. In de agenda wordt nagenoeg al het opera-aanbod in Nederland in kaart gebracht, aangevuld met vele vocale concerten en liedrecitals.

Veel bekijks trokken ook berichten over Nannerl Mozart, de zus van Wolfgang Amadeus, Claudio Abbado, die op maandag 20 januari overleed, en superster Anna Netrebko, die met haar Verdi-optredens en afzeggingen meermaals in het middelpunt van de belangstelling stond.

Tegen het einde van 2014 deden honderden lezers mee aan de verkiezing van Opera van het Jaar en de strijd om de Schaunard Award. De eerste prijs werd gewonnen door OPERA2DAY voor La troupe d’Orphée, de tweede door de Nederlandse Reisopera.

Libretto

Libretto (foto Johanne de Heus).
Libretto (foto Johanne de Heus).

Het jubileumjaar beleefde zijn hoogtepunt eind augustus, toen in Koninklijk Theater Carré het operaboek Libretto gepresenteerd werd. Met Libretto zette Place de l’Opera de ongebruikelijke stap van online naar print. Een stap die positief ontvangen werd.

Radio 4 noemde het een “must voor operaliefhebbers” en de liefhebbers zelf reageerden met lofuitingen als “een schat aan informatie”, “een gouden zet” en “een fantastische uitgave”.

In Libretto werd vooruitgeblikt op het seizoen 2014/2015 door middel van een groot aantal interviews, achtergronden en reportages. Ook bevatte het boek de volledige opera-agenda voor dit seizoen. Er zijn nog een paar exemplaren beschikbaar, te bestellen via de speciale Libretto-pagina.

2015

In zijn zevende levensjaar hoopt Place de l’Opera zijn journalistieke werk in de operawereld met net zo veel enthousiasme en kwaliteit als in het afgelopen jaar voort te zetten. De redactie heeft diverse uitbreidingen van de website in petto en zal gewaardeerde items als het wekelijkse mediaoverzicht, de interviews voorafgaand aan producties en uiteraard de recensies van alle operavoorstellingen in het land continueren.

De redactie wenst alle lezers een prachtig nieuw Place de l’Opera-jaar toe!

Tips of opmerkingen over de website? Laat het de redactie weten via redactie@operamagazine.nl.

Makkelijk op de hoogte blijven van de artikelen van Place de l’Opera? Meld u aan voor de nieuwbrief (zie de rechterkolom).

Vorig artikel

Audities Belvedere Competition van start

Volgend artikel

Silbersee speelt navrante Match Girl Passion

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

10Reacties

 1. kersten
  10 januari 2015 at 15:19

  Van harte proficiat, complimenten! Nog heel veel voorspoedige jaren toegewenst.

 2. RH van Wanroij Dietz
  10 januari 2015 at 17:04

  Proficiat , ben heel blij met Place de L’Opera, lees alles vol belangstelling door .

 3. Susan
  11 januari 2015 at 06:40

  Proficiat! Een van mijn meest favoriete websites.

 4. 11 januari 2015 at 10:10

  Proficiat… Ga zo door lees met veel belangstelling en plezier jullie recenties en verhalen en meer. Veel dank hiervoor.

 5. Mauricio
  11 januari 2015 at 12:25

  Proficiat!

 6. Ben Siebers
  11 januari 2015 at 13:35

  Van harte gefeliciteerd en hopelijk komen er nog vele jaren met lezenswaardige recensies, artikelen en andere bijdragen bij.
  Kijk bjjna dagelijks even op de site en waardeer hem zeer.

 7. Shmulik Lipniski
  12 januari 2015 at 09:49

  Gefeliciteerd en ga zo door!

 8. stefan caprasse
  19 januari 2015 at 11:25

  Inderdaad van harte proficiat! Het is inderdaad een prachtige site.
  Mij begonnen helaas sommige personen (en één in het bijzonder…) net iets te veel op mijn zenuwen te werken…jammer…

 9. kersten
  19 januari 2015 at 14:49

  @stefan caprasse: inderdaad, spijtig. Ik zal niet de enige zijn die uw besluit terug te treden betreurt. Maar een besluit hoeft niet voor eeuwig te zijn, nietwaar?

 10. Operix
  20 januari 2015 at 13:20

  Vanuit het diepe zuiden een welgemeend ‘Proficiat’. Doe zo voort, zou ik zeggen. Mocht U bij gelegenheid ons Gallische dorp willen bezoeken, dan zal onze druide U graag voorzien van een paar druppels toverdrank, opdat Ge nóg meer zangtaferelen aan het volk kunt tonen. En onze bard zegt dat hij zeker en vast een schone aria voor U zal willen….

  Awel, iets minder zeker dan.