Binnenkort

Opera in de media: week 4

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (17 – 23 januari 2015) onder meer aandacht voor La clemenza di Tito uit Parijs en het nieuwe muziekprogramma van Paul Witteman op de zondagmiddag.

Video

Podium Witteman
Wie zondagmiddag op NPO 2 afstemt voor NTR Podium en misgrijpt, wordt meteen bediend in het acceptatieproces met een programma over zen en soefisme. Het wekelijkse programma van de NTR, waarin ook vaak opera te zien was, is namelijk verdwenen. In de plaats daarvan komt er echter een nieuw programma over klassieke muziek met presentator Paul Witteman: Podium Witteman.

In het timeslot van De Plantage keert na jaren een live-programma terug, gericht op wat de presentator de ‘mainstream’ van muziekliefhebbers noemt. In december werd een proefuitzending opgenomen en daarin was ook aandacht voor opera, met onder meer een ode aan Jard van Nes.

Hoeveel opera in het nieuwe programma te zien zal zijn, is afwachten, maar de zendercoördinatie is genereus met de tijd, want het programma duurt anderhalf uur. Paul Witteman doet de presentatie, bijgestaan door huispianist en cabaretier Mike Boddé en Floris Kortie. Die laatste presenteerde afgelopen zomer de talkshows tijdens de NJO-muziekzomer. Hij zal vooral het internetnieuws volgen.
NPO 2: zondag 18 januari om 17.10 u.

W.A. Mozart.
W.A. Mozart.

Op reis naar Mozart
Op de website van de BBC staat presentator Tom Service afgebeeld in een inferno van ‘Mozart Kugeln’. Hij reisde naar Wenen en Salzburg om te ontdekken wat Mozart tot zo’n grote componist in zijn tijd maakte. Naast bezoeken aan Mozart-locaties voert Service gesprekken met onder anderen Sir John Eliot Gardiner, Nicola Benedetti en Paul Morley.
BBC 4: zondag 18 januari om 22.00 u.

Audio

Mansfield bij AVROTROS
Het kan geen toeval zijn dat Nederlandse Reisopera-directeur Nicolas Mansfield kort na het winnen van de Schaunard Award 2014 voor zijn organisatie nu te gast is bij Aukelien van Hoytema. In Een goedemorgen met draait hij twee uur lang zijn favoriete muziek.
NPO Radio 4: zaterdag 17 januari om 10.00 u.

Clemenza uit Parijs
Een recente opname uit het Parijse Théâtre des Champs-Élysées is te horen in NTR Opera Live. La clemenza di Tito van Mozart werd daar enkele weken geleden opgevoerd door onder anderen Kurt Streit, Kate Lindsey en Karina Gauvin. Le Cercle de l’Harmonie werd gedirigeerd door Jérémie Rhorer.
NPO Radio 4: zaterdag 17 januari om 19.00 u.

Renée Fleming als Hanna Glawari in The Merry Widow (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Renée Fleming als Hanna Glawari in The Merry Widow (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Renée Fleming als Merry Widow
Goed nieuws voor de liefhebbers van operette: de Metropolitan Opera in New York brengt aan het begin van 2015 The Merry Widow van Franz Léhar. Het werk is live in de bioscopen te zien, maar ook via de radio te volgen. Net als WDR 3 zendt de BBC-radio de voorstelling live uit.

In de hoofdrollen hoort u Nathan Gunn als Danilo, Renée Fleming als Hanna en Thomas Allen als Baron Zeta. Sir Andrew Davis dirigeert het orkest en koor van de Met. De regie is van Susan Stroman.

De uitzending door de BBC wordt gepresenteerd door Margaret Juntwait en Ira Siff, die als zangcoach ook een aantal Nederlandse zangers onder zijn hoede heeft.
BBC Radio 3: zaterdag 17 januari om 19.00 u.

Mendelssohn in Vredenburg
Sinds september 2014 is ze artistiek directeur van de Dutch National Opera Academy, maar deze week laat Rosemary Joshua tijdens de Vrijdag van Vredenburg van zich horen als sopraan. Naast mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en tenor Attilio Glaser zingt ze in de tweede symfonie van Mendelssohn, ‘Lobgesang’. De uitvoering wordt geleid door Markus Stenz. Hij staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. U kunt het concert live beluisteren via Radio 4 of de webcast op radio4.nl/live.
NPO Radio 4: vrijdag 23 januari om 20.00 u.

Weektip

Sir Simon Rattle voor de Berliner Philharmoniker (foto: Monika Rittershaus).
Sir Simon Rattle voor de Berliner Philharmoniker (foto: Monika Rittershaus).

Simon Rattle zestig
Dirigent Sir Simon Rattle wordt op maandag 19 januari 60 jaar. Hij werkt sinds 2002 als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Brava nl klassiek viert zijn zestigste verjaardag met een Sir Simon Rattle-marathon, waarin hoogtepunten van zijn werk met de Berliner Philharmoniker te zien zijn. Op zondagavond is net na middernacht Beethovens Fidelio te zien, met onder anderen Thomas Quasthoff (Don Fernando), Angela Denoke (Leonore) en Juliane Banse (Marzelline). Vroeg in de ochtend volgen Coplands Old American Songs, gezongen door Quasthoff.
Brava nl klassiek: maandag 19 januari.

Vorig artikel

Philharmonie de Paris opent deuren

Volgend artikel

Grand Tour met Combattimento en Patacca

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Pieter K. de Haan
  16 januari 2015 at 14:12

  Aan al diegenen, die bezwaar maakten/hadden tegen “The Fledemouse” door Opera Zuid: wees gewaarschuwd!. “Die lusige Wiwe” gaat in de Met ook in een Engelse vertaling als “The merry widow”.

 2. Pieter K. de Haan
  17 januari 2015 at 00:42

  In mijn bovenstaande waarschuwing blijkt “Die lustige Witwe” van haar rechtmatige t’s ontdaan te zijn: excuses daarvoor.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  17 januari 2015 at 23:26

  Leuk extraatje deze avond bij de Merry Widow: Renée Fleming zingt vlak voor het slot als Einlage het prachtige Liebe du Himmel auf Erden (uit Paganini). In het Engels.