Binnenkort

Opera in de media: week 5

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (24 – 30 januari 2015) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Il viaggio a Reims en de opening van de Philharmonie de Paris.

Video

Stevie Ann bij Witteman
Het programma Podium Witteman, bijna anderhalf uur klassieke muziek op de zondagmiddag, besteedt in de tweede aflevering aandacht aan Reimsreisje, de nieuwe productie voor kinderen van De Nationale Opera. Te gast is zangeres Stevie Ann. Haar kon u, samen met regisseur Marcel Sijm, al horen in een podcast van Place de l’Opera.
NPO 2: zondag 26 januari om 17.10 u.

Maria Callas als Violetta in 1958 (foto: Houston Rogers).
Maria Callas als Violetta in 1958 (foto: Houston Rogers).

Callas bij Brava
Brava klassiek nl duikt in de archieven om een week lang muziek en opnamen uit het verleden te laten horen en zien. Het vocale aandeel tijdens deze Week van het Archief komt van Maria Callas. Te zien zijn opnamen uit 1965 in Frankrijk, met het Orchestre National de l’ORTF onder leiding van Georges Prêtre. De sopraan zingt aria’s van onder anderen Massenet, Bellini en Puccini.

Van oudere datum is de opname van haar debuut in Frankrijk in 1958 bij de Parijse opera. Bij het orkest van het Théâtre National de l’Opéra de Paris onder Georges Sébastian zingt Callas twee aria’s uit Bellini’s Norma: ‘Casta diva’ en ‘La Cabaletta’, twee aria’s uit Verdi’s Il trovatore en een deel uit Rossini’s Il barbiere di Siviglia.
Brava nl klassiek: donderdag 29 januari om 20.30 u.

Nederlandse zang en dans in de Opéra Comique
Les Fêtes venetiennes van André Campra staat op het programma van de Opéra Comique in Parijs. Niet alleen is er vocale Nederlandse inbreng door tenor Marcel Beekman, ook de dansers van Scapino en choreograaf Ed Wubbe hebben een aandeel in deze productie.

Net als bij Platée vorig jaar werken dirigent William Christie en regisseur Robert Carsen samen in een voorbeeld van klassieke Franse opéra-ballet. Christie en zijn Arts Florissants begeleiden zangers als Emmanuelle de Negri en Reinoud Van Mechelen. De voorstelling wordt live gestreamd door de Franse website Culturebox.
Culturebox: vrijdag 30 januari om 20.00 u.

Audio

Première na ruim drie eeuwen
Het oratorium Il diluvio universale van Falvetti bestaat al sinds 1682, maar was nog nooit in Nederland te horen. In de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw voeren het Choeur de Chambre de Namur en Cappella Mediterranea het werk voor het eerst uit. Enkelen van de solisten zijn Fernando Guimarães, Mariana Flores en Matteo Bellotto. Leonardo García Alarcón dirigeert.
Radio 4: zaterdag 24 januari om 14.00 u.

Franco Fagioli (foto: Julian Laidig).
Franco Fagioli (foto: Julian Laidig).

Londense Idomeneo
De BBC-radio noemt het verhaal van Idomeneo wat losjes ‘één van die tricky situaties uit de wereld van de Griekse mythologie’. De opera van Mozart werd afgelopen november opgenomen in het Londense Royal Opera House. Dirigent Marc Minkowski leidde een cast met onder anderen tenor Matthew Polenzani in de titelrol, countertenor Franco Fagioli als Idamante en de sopranen Sophie Bevan en Malin Byström.
BBC Radio 3: maandag 26 januari om 19.30 u.

Il viaggio uit Amsterdam
Wie via de radio meemaakt hoe Il viaggio a Reims in Nationale Opera & Ballet klinkt, kan – om toch een beetje in de sfeer van de productie van Damiano Michieletto te komen – op deze pagina het schilderij vinden dat centraal staat in de voorstelling. Muzikaal leider Stefano Montanari begeleidt de vele solisten, waaronder Eleonora Buratto, die aan het eind van de avond als Corinna een groot aandeel heeft in haar lofzang op de koning. Verder hoort u onder anderen Anna Goryachova, Nino Machaidze, Carmen Giannattasio en Michael Spyres. NTR Opera Live zendt de voorstelling rechtstreeks uit.
Radio 4: donderdag 29 januari om 19.45 u.

Weektip

Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).
Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).

Oude muziek in nieuwe zaal
In Parijs is onlangs de nieuwe Philharmonie de Paris geopend. In het officiële openingsconcert klonk alleen instumentale muziek met pianist Lang Lang, maar het vocale element is niet vergeten. Les Arts Florissants, één van de vaste bespelers van de nieuwe concertzaal, bracht een eigen openingsconcert op 16 januari. Het ensemble speelde muziek van onder anderen Chaprentier en Rameau. Bekende solisten waren Katherine Watson, Reinoud Van Mechelen, Marcel Beekman en Danielle de Niese. De opname van het concert is terug te zien op Arte Concert.
Website van Arte Concert

Vorig artikel

Podcast: Reimsreisje voor alle leeftijden

Volgend artikel

Ciofi is lichtpunt in Parelvissers uit Napels

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Leen Roetman
  25 januari 2015 at 17:19

  Operarariteit: Charles Gounod: “Cinq-Mars” live aus dem Münchner Prinzregententheater – zo dadelijk 19.00 (ook als podcast beschikbaar)
  http://www.br.de/radio/br-klassik/programmkalender/sendung971176.html

 2. Steven Surdèl
  26 januari 2015 at 14:09

  Callas’ Miserere uit de Troubadour van Verdi – ronduit aangrijpend, en dus onvergetelijk. Ik blijf ervoor thuis, donderdagavond.