Binnenkort

Opera in de media: week 10 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 10 van 2021 (6 – 12 maart): de optredens van sopraan Eva-Maria Westbroek in de streams van de Metropolitan Opera op woensdag en vrijdag. Achtereenvolgens zingt ze Santuzza in Cavalleria rusticana en de titelrol in Francesca da Rimini.

Metropolitan Opera

Eva-Maria Westbroek in Francesca da Rimini. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. In de laatste dagen van de serie streams rond het thema ‘Women’s History Month’ ziet u Patricia Racette in Peter Grimes op zaterdag, Renée Fleming en Dolora Zajick in Rusalka op zondag en Leontyne Price in La forza del destino op maandag.

Vanaf dinsdag is het motto ‘Verismo Passions’, met als opening op dinsdag Renata Scotto en Plácido Domingo in Manon Lescaut. Eva-Maria Westbroek – binnenkort online te zien bij De Nationale Opera – zingt met Marcelo Álvarez en Patricia Racette in een enscenering van Cavalleria rusticana en Pagliacci. Westbroek is er op vrijdag weer, dan in Zandonai’s Francesca da Rimini.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt op zaterdag om 19.00 uur Aida van Verdi, opgenomen in juni 2019 met onder anderen Gregory Kunde en Ekaterina Gubanova. Op zondag om 18.00 uur is er een live-uitvoering van Verdi’s Traviata. Regisseur Simon Stone werkte met Pretty Yende en Juan Diego Flórez.

NPO Radio 4

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) wijdt de hele uitzending aan het belcanto. Centraal staan opnames van sopraan Martile Rowland, in duetten met mezzosopraan Ewa Podlès. Rowland was zeer tevreden over het Utrechtse Vredenburg, waar de opnamen in 1993 en 1994 gemaakt werden. ‘Het leuke bij een duettenconcert is dat je elkaar uitdaagt’, zei de sopraan indertijd in een interview met Gerrit Jan Fonk. U hoort muziek van onder anderen Bellini, Rossini en Donizetti.

Het Zondagochtendconcert wordt gegeven door het Groot Omroepkoor, dat onder leiding van Peter Dijkstra Vespers van Rachmaninov zingt. Op zondag om 14.00 is er het Zondagmiddagconcert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Wayne Marshall. Solisten zijn sopraan Janine De Bique en bariton Simon Shibambu in werk van Leonard Bernstein en George Gershwin.

Het Avondconcert presenteert op maandag een opname, gemaakt eind februari in het Amsterdamse Concertgebouw met het Koor van de Nationale Opera en het Nederlands Filharmonisch Orkest. Tsjaikovski’s Pathetique en nocturnes van Debussy werden gespeeld en gezongen onder leiding van Lorenzo Viotti.

Luikse herdenking

Speranza Scappucci. (© Opéra Royal de Wallonie-Liège)

De onlangs overleden intendant Stefano Mazzonis di Pralafera van de Opéra Royal de Wallonie wordt herdacht met een concert op zondag om 15.00 uur. De gratis livestream toont muzikaal leider Speranza Scappucci voor het orkest van de Luikse opera. De solisten die, zoals het huis aankondigt, ‘een intieme muzikale reis’ maken zijn onder anderen Tineke Van Ingelgem en Lionel Lhote.

De Doelen

Bariton Henk Neven soleert op zaterdag om 20.30 uur bij het ensemble Pynarello in An die ferne Geliebte van Beethoven. In onze aankondiging vindt u meer informatie.

BBC Radio 3

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is La Rondine van Puccini. In de hoofdrollen hoort u Angela Gheorghiu, Lisette Oropesa en Roberto Alagna. De opname werd in 2009 bij de Metropolitan Opera in New York gemaakt.

Nieuw op YouTube

Wandeling rond de Opéra in Parijs
Even een blokje om in de buurt van de Parijse Opéra Garnier zit er in deze tijd niet in. Maar gelukkig is er YouTube met een video waarin u die wandeling in beeld en geluid wel kunt maken.

Royal Opera House

Het Royal Opera House biedt tot 4 april zijn productie van Le nozze di Figaro uit 2010 als stream aan. Voor net geen 3 euro ziet u de enscenering van David McVicar, met Ivor Bolton voor het orkest. Solisten waren onder anderen Erwin Schrott, Stéphane Degout en Kate Lindsey.

Bayerische Staatsoper

Het eerstvolgende Montagsstück van de Bayerische Staatsoper is bezet met twee zangers en een pianist. Vanaf 20.15 uur maandagavond ziet u bariton Christian Gerhaher, pianist Gerold Huber en tenor Klaus Florian Vogt in een vrij zeldzame rol als liedzanger. Op het programma staat Mahlers Das Lied von der Erde.

Arte tv

Drie zangers met drie orkesten zingen aria’s uit barokopera’s. De opnamen werden gemaakt tijdens de Händel-Festspiele 2019. Solisten zijn Vivica Genaux, Anna Prohaska en Hana Blaziková. De uitzending is net na middernacht op zondagavond.

OperaVision

OperaVision heeft op zaterdag aandacht voor operette onder de titel Strauss, Strauss & Co. De opname werd vorige maand gemaakt in het Gärtnerplatztheater in München. De stream is op zaterdag om 19.00 uur.

Vorig artikel

Vroege Verdi’s: Oberto uit Busseto

Volgend artikel

Viotti en NedPhO spelen krachtige opmaat

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.