Binnenkort

Opera in de media: week 8

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 (14 – 20 februari 2015) onder meer aandacht voor de Händel-opera’s die naar Amsterdam komen en voor Anna Netrebko bij de Metropolitan Opera.

Video

Simon Rattle (foto: Monika Rittershaus).
Simon Rattle (foto: Monika Rittershaus).

Sir Simon zestig
Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag volgden televisiecamera’s het afgelopen werkjaar van dirigent Sir Simon Rattle. Hij is te zien op de bok voor niet minder dan vijf orkesten, van de Londense South Bank tot Taiwan. Met archiefbeelden wordt zijn loopbaan in beeld gebracht, van de tijd toen hij als 22-jarige voor het BBC Scottish Symphony Orchestra stond tot zijn huidige positie als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker.

In het programma komen ook vrienden en collega’s aan het woord, zoals componist Thomas Adès, regisseur Peter Sellars en de zangers Roderick Williams en Mark Padmore. Die laatste treedt in de voetsporen van Rattle als dirigent: Padmore zal in maart niet alleen Bachs Matthäus-Passion zingen, maar het werk ook dirigeren in de Rotterdamse Doelen.
BBC TV 2: zaterdag 14 februari om 22.05 u.

Rusalka in de Munt
In 2012 bracht de Brusselse Munt een productie van Rusalka van Antonín Dvorák in een regie van Stefan Herheim en onder muzikale leiding van Ádám Fischer. In de hoofdrollen zongen Myrtò Papatanasiu als Rusalka, Pavel Czernoch als de prins en Willard White als de watergeest. Op Canvas is de opname van die voorstelling nog eens terug te zien.
Canvas: vrijdag 20 februari om 22.00 u.

Audio

Anna Netrebko als Iolanta (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).
Anna Netrebko als Iolanta (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).

Trebs is Iolanta
De zaterdagmatinee in de New Yorkse Metropolitan Opera wordt gedomineerd door Anna Netrebko. De sopraan zingt deze keer de hoofdrol in de opera Iolanta van Tsjaikovski. Haar optreden in een concertante versie van Iolanta in Amsterdam en de plaatopname die ze later maakte, kregen vooral grote lof. Ditmaal is Piotr Beczala één van haar tegenspelers, naast onder anderen Aleksei Markov en Alexei Tanovitski.

Het tweede deel van het programma bestaat uit Hertog Blauwbaards burcht van Bartók. Ook hier staat Valery Gergiev voor het orkest en zingt Nadja Michael de rol van Judith. De Russische bas Mikhail Petrenko is te horen als Blauwbaard. Petrenko dankt zijn loopbaan deels aan het werk van de dirigent Valery Gergiev. In diens operastudio van het Mariinsky Theater in St. Petersburg begon Petrenko zijn carrière, die hem ook al enkele malen in Amsterdam bracht.
NPO Radio 4: zaterdag 14 februari om 18.00 u.

Rattle met Mahler
Voorafgaand aan het portret dat de BBC-tv over Sir Simon Rattle uitzendt, is op de radio een uitvoering van de tweede symfonie van Mahler te horen, uitgevoerd onder leiding van de Britse dirigent. ‘Auferstehung’, zoals de symfonie ook heet, inspireerde Simon Rattle als elfjarige om dirigent te worden. Zijn huidige orkest, de Berliner Philharmoniker, was het eerste dat Mahlers werk in 1895 uitvoerde. Het ‘Rattle party piece’, zoals de BBC het noemt, maakt deel uit van de Londense viering van Rattles kroonjaar. Vocale solisten zijn sopraan Kate Royal en mezzosopraan Magdalena Kozená.
BBC Radio 3: zaterdag 14 februari om 20.30 u.

Bo Skovhus (foto: Roland Unger / Balmer and Dixon).
Bo Skovhus (foto: Roland Unger / Balmer and Dixon).

Skovhus met liederen
Een nogal geruchtmakende regie door Stefan Herheim van Jevgeni Onjegin bracht bariton Bo Skovhus in 2011 naar Amsterdam. Sinds die keer was de bariton alleen nog als liedzanger in Nederland te zien, en dat is ook op maandag het geval. Na Winterreise, dat hij in november jongstleden in Den Haag zong, is hij nu in ons land met de cyclus Schwanengesang, ook van Schubert. Wederom is Stefan Vladar, wiens debuut-cd met Beethoven jaren geleden grote indruk maakte, zijn begeleider.
NPO Radio 4: zondag 15 februari om 20.00 u.

Weektip

Händel in de Munt
De voorstellingen van Tamerlano en Alcina van Händel in de Amsterdamse Stadsschouwburg raken inmiddels vrijwel uitverkocht. Voor wie het tweeluik dreigt te missen is er Culturebox, de Franse digitale samenwerking van de omroepen op het gebied van populaire en klassieke muziek. Die zender nam de twee voorstellingen van de Händel-opera’s op in de Munt in Brussel, waar ze werden uitgevoerd alvorens de producties naar Amsterdam reisden. Op de site van Culturebox zijn Tamerlano en Alcina te zien.

Vorig artikel

Robert Holl zingt Winterreise in 3D

Volgend artikel

Iolanta en Judith vieren Valentijn bij Met

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.