Home » Binnenkort

Opera in de media: week 21

15 mei 2015

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (16 – 22 mei 2015) onder meer aandacht voor Eva-Maria Westbroek in het Concertgebouw en Król Roger live vanuit het Royal Opera House.

Video

Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczik).

Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczik).

Król Roger in Londen
Het tweede project dat via het gloednieuwe Opera Platform wereldwijd wordt gestreamd is Król Roger (King Roger) van Karol Szymanowski. De uitvoering komt live vanuit het Londense Royal Opera House, met in de hoofdrollen Alan Ewing, Agnes Zwierko, Mariusz Kwiecien en Saimir Pirgu. Het orkest van het Royal Opera House staat onder leiding van Antonio Pappano, artistiek directeur Kasper Holten deed de regie.
The Opera Platform: zaterdag 16 mei om 19.40 u.

Preview van Private View
Als voorproefje op één van de producties van Operadagen Rotterdam waarvan veel verwacht wordt, zingt mezzosopraan Els Monderlaers een fragment uit Private View van de Vlaamse componiste Annelies Van Parys in het programma Vrije Geluiden.
NPO 1: zondag 17 mei om 10.30 u.

Hoffmann vertelt
In een regie van Richard Jones bracht de Bayerische Staatsoper in 2011 de opera Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbachs. In de titelrol zong Rolando Villazón als de dichter E.T.A. Hoffmann, zijn vier geliefden (Olympia, Giulietta, Antonia en Stella) werden op het podium gebracht door Diana Damrau.
Arte: zondag 17 mei om 23.40 u.

Karin Strobos als Hänsel en Kim Savelsbergh als Gretel (foto: Morten de Boer).

Karin Strobos als Hänsel en Kim Savelsbergh als Gretel (foto: Morten de Boer).

Sprookje bij Opera Zuid
Het werk staat in een enscenering van ‘award winning’ regisseur Lotte de Beer op het programma van De Nationale Opera eind dit jaar: Hänsel und Gretel van Humperdinck. Op Brava is de versie die Opera Zuid een paar jaar geleden maakte te zien, met in de hoofdrollen Karin Strobos, Kim Savelsbergh, Willem de Vries en Mark Omvlee. Directeur Miranda van Kralingen zong de rol van de Knusperhexe. Muzikaal werd de productie geleid door Stefan Veselka voor het toenmalige Limburgs Symfonie Orkest.
Brava: woensdag 20 mei om 00.01 u.

Documentaire over Glass
Componist Philip Glass heeft ook op operagebied het nodige betekent voor de hedendaagse muziek. In een Nederlandse documentaire op NPO 2 wordt hij gevolgd op zijn voortdurende reizen over de wereld. Glass is nog altijd een extreem harde werker, ook nu hij 78 is.
NPO 2: donderdag 21 mei om 23.00 u.

Audio

Regisseur Floris Visser boekte een groot succes met Orphée et Eurydice (foto: Allard Willemse).

Regisseur Floris Visser boekte een groot succes met Orphée et Eurydice (foto: Allard Willemse).

Orphée op Radio 4
De recensenten, waaronder die van Place de l’Opera, buitelden over elkaar heen in loftuitingen op Orphée et Eurydice, in de versie door regisseur Floris Visser voor de Nederlandse Reisopera. Niet alleen zijn regie maar ook de muzikale kwaliteit van de voorstelling werd geprezen door pers en bezoekers. Voor die muzikale kant kunt u vanavond terecht op Radio 4. NTR Opera Live zendt de opname van 1 mei in Enschede uit. Solisten waren toen Samuel Boden in de titelrol en Kristina Bitenc als Eurydice. Hanna Herfurtner, die haar rol van L’Amour afwisselend zingt met Bernadeta Astari, was op 1 mei aan de beurt. In de bak zat HET Symfonieorkest, dat samen met het koor Concensus Vocalis werd gedirigeerd door Roger Hamilton.
NPO Radio 4: zaterdag 16 mei om 20.00 u.

Masters in de spiegel
Bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers geven komende week een masterclass Schubert voor liedduo’s. U leest daar binnenkort meer over op Place de l’Opera. De heren zijn te gast in het programma Spiegelzaal.
NPO Radio 4: zondag 17 mei om 10.00 u.

Ernst Daniël met gasten
Zanger/presentator Ernst Daniël Smid draait zondag niet alleen muziek, hij heeft ook bijzonder bezoek: het echtpaar Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken is te gast in het programma.
NPO Radio 4: zondag 17 mei om 18.00 u.

Staetshuys-concert op de radio
Het benefietconcert dat acht bekende Nederlandse zangers op 22 mei geven, wordt rechtstreeks door NPO Radio 4 uitgezonden. Ten bate van het Staetshuys Fonds treden in het Concertgebouw in Amsterdam Eva-Maria Westbroek, Frank van Aken en nog zes andere zangers aan: de sopranen Francis van Broekhuizen en Laetitia Gerards, de mezzosopranen Tania Kross en Karin Strobos, tenor Peter Gijsbertsen en bariton Martijn Sanders.
NPO Radio 4: vrijdag 22 mei om 20.00 u.

Weektip

Dido van het Songfestival
De Zweedse operazangeres Malena Ernman deed met het lied ‘La Voix’ voor Zweden mee aan het Eurovisiesongfestival van 2009. Ze werd in de finale 21e en scoorde daarmee veel lager dan met de rol die ze enkele maanden later in Amsterdam zou zingen, die van de koningin in Dido and Aeneas van Purcell. De recensent van Place de l’Opera hoorde en zag een rijk palet aan expressies in haar rol.

In de week dat de media bol staan van de finales van het Eurovisiesongfestival laten we Ernman zien in een recente productie van La donna del lago van Rossini in Genève. En net als bij het grote songfestival kan de discussie over de regie, de prestatie en vooral over de jurk ook naar aanleiding van dit fragment losbarsten.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.