Binnenkort

Winterreise voor bariton en pianotrio op cd

De cyclus Winterreise, die Franz Schubert componeerde op teksten van Wilhelm Müller, blijft musici inspireren. Vorig jaar maakte pianist Jacobus den Herder een bewerking voor bariton en pianotrio. Als er voldoende geld is, komt er een cd van het project.

Bariton Mattijs van de Woerd vertolkte Schuberts liederen in Jacobus den Herders arrangement (foto: Marco Borggreve).
Bariton Mattijs van de Woerd vertolkte Schuberts liederen in Jacobus den Herders arrangement (foto: Marco Borggreve).

De 24 liederen die samen de cyclus Winterreise vormen, bestaan uit teksten van de Duitse dichter Wilhelm Müller, die aan het begin van de negentiende eeuw leefde en werkte. Zijn gedichtencyclus Die Winterreise, door Schubert op muziek gezet als Winterreise, wordt vaak geïnterpreteerd als een zoektocht van de eenzame mens naar zichzelf, maar ook als een commentaar op de maatschappij. Müller was vaak sociaal-kritisch en werd sterk beïnvloed door de Brit Lord Byron.

Componist Franz Schubert voltooide eind 1827 zijn muziek op de teksten van Müller. Het werk wordt door veel zangers, en een enkele zangeres, vaak en graag gezongen. Er zijn bewerkingen voor zanger met orkest gemaakt, er is een versie in gebarentaal en Jan Rot maakte in 2001 een ‘hertaling’ in het Nederlands.

Vorig jaar schreef pianist Jacobus den Herder, onder meer bekend als begeleider van mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, een arrangement voor Winterreise en betrok fotograaf Foppe Schut bij de productie, zodat tijdens de uitvoeringen diens interpretatie in (video)beelden kon worden getoond. Met bariton Mattijs van de Woerd is het programma enkele malen uitgevoerd.

Samen met de andere musici – violiste Cécile Gouder de Beauregard en cellist Wijnand Hulst – werd het plan gemaakt voor een cd-opname. De motivatie van het team is simpel. “Uit de vele enthousiaste reacties na afloop van de concerten bleek dat veel mensen graag een cd van deze Winterreise zouden willen hebben”, aldus de pianist/arrangeur. “Wat we nu nodig hebben, is een ruimte met een concertvleugel, een pianostemmer en een geluidstechnicus.”

Het ensemble hoopt de opnames in drie dagen af te ronden, waarna de eindmix kan worden gemaakt en het cd-boekje. Daarin zullen de beelden van fotograaf Foppe Schut ook terugkomen.

Om de opname te kunnen realiseren, is het project aangemeld bij de crowdsourcingwebsite Voor de kunst. Er blijkt veel belangstelling, want met nog een kleine maand te gaan is 92 procent van het benodigde bedrag al binnen.

Wie doneert (bij acties op Voor de kunst wordt het geld teruggestort als een project onverhoopt niet het gestelde doel bereikt) kan kiezen uit een tegenprestatie. Het kleinste bedrag, 25 euro, levert als extra een landschapsfoto op van Foppe Schut. Met het grootste bedrag, 3.500 euro, wordt de sponsor grootaandeelhouder en komt het bedrijfslogo op de cd. Maar gezien de stand van zaken is die optie al vergeven.

Wie meer wil weten over de Winterreise voor pianotrio en bariton kan terecht op de website van Voor de kunst.

Hieronder de trailer van de voorstelling:

Vorig artikel

Palermo brengt 'wraakopera' Feuersnot

Volgend artikel

Rita Streich: de mooiste coloratura ooit?

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.