Binnenkort

Opera in de media: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (20 – 26 juni 2015) onder meer aandacht voor La traviata in een regie van Rolando Villazón en de radio-uitzending van Lulu vanuit Amsterdam.

Video

Cardiff Finale
BBC Cardiff Singer of the World bereikt zijn finale op zaterdagavond. Wie in zijn zenderpakket BBC 4 heeft, kan vanaf 20.30 uur zien wie de finalisten zijn en wie zich winnaar mag noemen van de competitie.
BBC Four: zaterdag 20 juni om 20.30 u.

Promobeeld van Benvenuto Cellini (foto: De Nationale Opera).
Promobeeld van Benvenuto Cellini (foto: De Nationale Opera).

Benvenuto op video
Eén van de hoogtepunten van het bijna afgelopen seizoen van De Nationale Opera was de productie van Benvenuto Cellini door regisseur Terry Gilliam. Zijn werk, maar ook de veelgeprezen kwaliteit van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Sir Mark Elder, valt nog eens terug te zien dankzij de opname die Concert Arte op zijn website heeft. Bij de solisten ziet u onder anderen John Osborn en Laurent Naouri, maar ook André Morsch en Marcel Beekman.
Website van Concert Arte

De eerste Traviata in Londen
Het was bepaald geen succes toen Verdi’s opera La traviata voor het eerst werd opgevoerd in Groot-Brittannië. In het Victoriaanse Engeland van 1856 vond men dat de opera “de poëzie van het bordeel” naar het podium bracht. In de documentaire La Traviata: Love, Death And Divas gaan historica Amanda Vickery en BBC Radio 3-presentator Tom Service terug naar het bijzondere verhaal van de eerste Traviata in Londen.
BBC Two: zaterdag 20 juni om 22.00 u.

Anne Schwanewilms.
Anne Schwanewilms.

Rosenkavalier met Schwanewilms
Fabio Luisi zou eigenlijk deze weken Lulu in Amsterdam dirigeren, maar wegens familieomstandigheden moest hij afzeggen. In 2007 stond hij voor de Sächsische Staatskapelle Dresden bij de uitvoering van Der Rosenkavalier die brava komende week vertoont. De opera – die in september als seizoensopener bij De Nationale Opera op het programma staat – werd in 2007 geproduceerd door de Semperoper Dresden met Anne Schwanewilms als de Marschallin en Anke Vondung als Octavian. De regie van deze in Tokio opgenomen productie had Eiji Yoshida.
Brava: zondag 21 juni om 14.00 u.

Hélène in Parijs
De Duits-Franse zender Arte doet mee met het jaarlijkse ‘Fète de la musique’ dat Frankrijk op 21 juni viert met de uitzending van de operette La belle Hélène van Jacques Offenbach. Door gebruik te maken van een bijzondere blue-screentechniek wordt de voorstelling in een leeg decor gespeeld waarin beelden geprojecteerd kunnen worden. De voorstelling werd opgenomen in het Parijse Théâtre du Châtelet en geregisseerd door het duo Giorgio Barberio Corsetti en Pierrick Sorin. Muzikaal leider was Lorenzo Viotti.
Arte: zondag 21 juni om 15.00 u.

Rolando Villazón (foto: GABO).
Rolando Villazón (foto: GABO).

Rolando regisseert La traviata
Het duo dat zanger Rolando Villazón vormt met decorontwerper Johannes Leiacker liet eerder van zich horen met L’elisir d’amore. In mei van dit jaar ging in Baden-Baden La traviata in première, ook in een regie door het duo. De hoofdrol zong sopraan Olga Peretyatko, in de andere rollen zongen onder anderen Atalla Ayan als Alfredo Germont en Christina Daletska als Flora. Het orkest stond onder leiding van Pablo Heras-Casado.
Arte: zondag 21 juni om 20.15 u.

Audio

Holland Festival op 4
Op Radio 4 is een hele middag en avond Holland Festival te beleven in een uitzending vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Aangekondigd is de rechtstreekse uitzending van het Proms-optreden van Eva-Maria Westbroek en de Amsterdam Sinfonietta met onder meer Les nuits d’été van Berlioz. Later op de dag is een opname te horen van de kameropera Si Fan van componisty Guo Wenjing, afgelopen week geregistreerd in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Zijn muziek werd gespeeld door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard en gezongen door de Chinese ster Shen Tiemei.
NPO Radio 4: zaterdag 20 juni om 14.00 u.

Tenor Joseph Calleja (foto: Simon Fowler).
Tenor Joseph Calleja (foto: Simon Fowler).

Calleja Live
Het optreden van tenor Joseph Calleja, komende maandag in het Amsterdamse Concertgebouw, wordt live door Radio 4 uitgezonden. De Maltese tenor wordt begeleid door Het Gelders Orkest onder leiding van Frederic Chaslin. Op het programma staan aria’s uit onder meer Rigoletto van Verdi, Roméo et Juliette van Gounod en Adriana Lecouvreur van Cilea.
NPO Radio 4: maandag 22 juni om 20.00 u.

Lulu op de radio
De productie van Lulu van Alban Berg door De Nationale Opera maakte flink wat discussie los. Wie de zang en de muziek wil horen, zonder de volgens sommigen te nadrukkelijk aanwezige projecties van regisseur William Kentridge, kan terecht op Radio 4. Die zender brengt een live-verslag vanuit Nationale Opera & Ballet. De voorstelling is te zien in het theater, maar wordt ook op een groot scherm buiten vertoond in het Park Frankendael in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Het Koninklijk Concertgebouworkest staat onder leiding van Lothar Zagrosek, als solisten hoort u onder anderen Mojca Erdmann, Jennifer Larmore en Franz Grundheber.
NPO Radio 4: dinsdag 23 juni om 19.00 u.

Weektip

Rosanne zingt Haydn
Deze week werd het programma van het Amsterdamse Grachtenfestival bekendgemaakt. Speciale gast is dit jaar mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, die als artist in residence verschillende optredens zal verzorgen, waaronder haar eigen versie van Winterreise.

De zangeres maakt deel uit van het ensemble van de opera in het Duitse Kiel, maar is af en toe in Nederland te horen. Deze opname, die dateert van december 2011, werd gemaakt in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Begeleid door Sinfonia Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen zong Rosanne van Sandwijk de cantate Arianna a Naxos van Haydn.

Vorig artikel

Grachtenfestival 2015 gaat op expeditie

Volgend artikel

Opera Vlaanderen besluit seizoen met Figaro

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Leen Roetman
  19 juni 2015 at 21:27

  Lulu met beelden: Zaterdag 27 juni 20.30 uur via NPO Cultura http://www.cultura.nl/

 2. d. tecker
  20 juni 2015 at 01:13

  Even een verduidelijking wat betreft de tv-uitzendingen van Cardiff Singer of the World 2015 op BBC Four:

  zaterdag, 20 juni: 20.30 – 22.00 uur: Song Prize Final
  zondag, 21 juni: 20.30 – 22.00 uur: Main Prize, the Final.

  Het zijn ingekorte opnamen van de slotconcerten.

 3. Leen Roetman
  22 juni 2015 at 09:40

  Jonathan Dove ‘Was lauert da im Labyrinth’ – Kinderopera, “Die Vokalhelden” met Simon Rattle. Erg leuk! Kostenloos beschikbaar Digitale Concert Hall Berliner Philharmoniker
  http://www.berliner-philharmoniker.de/education/projekte/vokalhelden/vokalhelden-chorprojekt/