Binnenkort

Opera in de media: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (27 juni – 3 juli 2015) onder meer aandacht voor de tv-uitzending van Lulu van De Nationale Opera en een livestream van Private View vanuit Budapest.

Video

Mojca Erdmann als Lulu bij De Nationale Opera (foto: Clärchen en Matthias Baus).
Mojca Erdmann als Lulu bij De Nationale Opera (foto: Clärchen en Matthias Baus).

Lulu op Cultura
Lulu van Alban Berg beleeft in Amsterdam zijn laatste voorstellingen bij De Nationale Opera. Op zondag 28 juni valt het doek voor de enscenering van William Kentridge en vliegen de solisten, onder wie Mojca Erdmann, Jennifer Larmore en Johan Reuter, weer uit naar volgende engagementen. De avond voor de ‘dernière’ is op NPO Cultura de complete productie te zien, met dirigent Lothar Zagrosek en het Koninklijk Concertgebouw in de orkestbak. Cultura zit in veel kabelpaketten, maar is ook zonder abonnement als livestream op de website te zien.
NPO Cultura: zaterdag 27 juni om 20.30 u.

Verdi in Parma
In het grote Verdi-herdenkjaar 2013 gaf het Orchestre national de France een concert onder leiding van Daniele Gatti, die toen nog niet wist dat hij chef zou worden in Amsterdam. In het stadstheater van Parma klonken ouvertures uit Verdi-titels als Nabucco, Macbeth, Luisa Miller, Otello en Les vêpres siciliennes.
Arte: zondag 28 juni om 18.30 u.

Marina Rebeka.
Marina Rebeka.

Wagner en Rossini
Het Rheingau Musik Festival bedient jaarlijks in de zomer de regio Frankfurt-Wiesbaden van muziek en literatuur. Het openingsconcert van dit jaar wordt live gestreamd door Concert Arte. Op het programma staan werken van Richard Wagner (de orkestprelude van Parsifal en de ouverture van Tannhäuser) en Rossini. Diens Stabat Mater wordt uitgevoerd door het HR-Sinfonieorchester onder leiding van Andrés Orozco-Estrada en door solisten als Marina Rebeka en Lawrence Brownlee.
Concert Arte: zondag 28 juni om 19.00 u.

Tony presenteert
Antonio Pappano is niet alleen geliefd bij publiek en zangers om zijn werk als dirigent, maar ook als tv-presentator heeft hij een overtuigende, enthousiaste stijl die al eerder mooie BBC-programma’s opleverde. De komende tijd brengt de Britse omroep een serie waarin Pappano via de stemtypes van de opera op zoek gaat naar de grootste rollen en de grootste vocalisten van de laatste honderd jaar. In het eerste deel staat de sopraan centraal.
BBC 4: zondag 28 juni om 22.00 u.

Still uit de trailer van Private View.
Still uit de trailer van Private View.

Private View in Budapest
Op 2 juli staat de productie Private View van Muziektheater Transparant uit België op het Armel Operafestival in Boedapest. Volgens de recensie van de uitvoering tijdens Operadagen Rotterdam was het vooral muzikaal en theatraal de moeite waard om kennis te nemen van het werk van componiste Annelies Van Parys. De uitvoering in het Thália Theatre in Budapest wordt live gestreamd door Concert Arte.
Concert Arte: donderdag 2 juli om 19.00 u.

Onbekende opera
De korte en niet erg bekende opera La chute de maison Usher van Debussy werd in 2008 uitgevoerd door de Radio Kamer Philharmonie onder leiding van Kees Bakels. Solisten in deze concertante uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw waren onder anderen Geert Smits, Henk Neven en Yves Saelens.
NPO Cultura: donderdag 2 juli om 21.25 u.

Audio

Koorzang in Haarlem
Het MAX Avondconcert is de komende weken op zomerreces en wordt vervangen door de jaarlijkse serie Zomeravondconcerten. Eén van de eerste afleveringen is gewijd aan koormuziek. Een opname van de Koorbiënnale in Haarlem laat muziek horen zoals die op 26 juni werd uitgevoerd door The Sixteen onder leiding van Harry Christophers. De opname werd gemaakt in de Sint-Bavokerk in Haarlem.
NPO Radio 4: maandag 29 juni om 20.00 u.

Promotiebeeld van Mike Leigh's productie van The Pirates of Penzance (beeld: English National Opera).
Promotiebeeld van Mike Leigh’s productie van The Pirates of Penzance (beeld: English National Opera).

Piraten op BBC Radio 3
Niet alleen filmmaker Terry Gilliam – wiens enscenering van Benvenuto Cellini onlangs bij De Nationale Opera te zien was – regisseert tegenwoordig opera. Ook een andere ster van de Britse cinema, Mike Leigh, waagt zich aan het genre. Al gaat het in dit geval strikt genomen om operette: The Pirates of Penzance. Het werk van het duo Gilbert and Sullivan is uitgebracht onder regie van Leigh in een nieuwe productie van de English National Opera. In de hoofdrollen zingen Joshua Bloom, Robert Murray en Jonathan Lemalu. Het orkest staat onder leiding van David Parry.
BBC Radio 3: maandag 29 juni om 20.30 u.

Sampson in Wigmore Hall
Komende woensdag geeft sopraan Carolyn Sampson alweer een concert in de Londense Wigmore Hall in het kader van haar eigen serie. De zangeres twitterde een probleem rond dat optreden met als hashtag #torepeatornottorepeatthatisthequestion. Ofwel: “Running out of frocks that I haven’t already worn at @wigmore_hall.” Sampson treedt ditmaal op met het Heath Quartet in een nieuw stuk van de Amerikaan John Musto, Another Place. Daarna volgt onder meer Schönbergs tweede strijkkwartet. Het concert is een dag later te beluisteren op de BBC.
BBC Radio 3: donderdag 2 juli om 20.30 u.

Weektip

Scène uit Katja Kabanova (foto: Morten de Boer).
Scène uit Katja Kabanova (foto: Morten de Boer).

Geboortedag Janáček
Op 3 juli 1854 werd in het oosten van Moravië de componist Leoš Janáček geboren. Zijn geboortedag wordt op brava gemarkeerd met verschillende programma’s waarin het werk van de Tsjech te horen en te zien is. De gedenkwaardige regie door Harry Kupfer voor Opera Zuid van de opera Katja Kabanova is één van de hoogtepunten in de programmering. Opera Zuid maakte met de productie in 2011 een tournee langs de Nederlandse theaters. Het Limburgs Symfonie Orkest werd geleid door Stefan Veselka. Als solisten waren onder anderen Johanni van Oostrum, Miranda van Kralingen en Karin Strobos te zien.
Brava: vrijdag 3 juli om 13.58 u.

Vorig artikel

Cd-zomer: Koning Nucci en meester Verdi

Volgend artikel

Podcast: De weg van Ekaterina Levental

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Lieneke
  26 juni 2015 at 15:21

  En verder zendt ZDF op zondagavond 28 juni om 22uur het concert uit vanuit München met o.a.Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Thomas Hampson. Dit duurt tot ca. 2330uur.

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  27 juni 2015 at 17:38

  @ Sampson in Wigmore Hall: wat een onzin die tweet. Alsof het publiek onthoudt wat Miss Sampson draagt. Beetje blasé hoor.

 3. W. van Essenbeek
  28 juni 2015 at 20:21

  @ MJ Dongelmans Nou, ik weet nog heel goed wat ze droeg als Semele in het Concertgebouw, hoor! Dus kan ik me haar probleem heel goed voorstellen 🙂

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  28 juni 2015 at 23:07

  Nou ik niet hoor. Maar gelukkig weet ik nog wel wat ze zong en hoe!