BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 35

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (22 – 28 augustus 2015) onder meer aandacht voor het vocale deel van het Prinsengrachtconcert met Rosanne van Sandwijk en de radio-uitzending van Das Rheingold uit Bayreuth.

Video

Kim Savelsbergh (foto: Fotostudio Wyck).
Kim Savelsbergh (foto: Fotostudio Wyck).

Tsaar Saltan in de nacht
Een aardige opwarmer voor de IVC Summer School over Russische opera, die in september in Den Bosch en Amsterdam wordt gehouden, is de opera Tsaar Saltan van Rimski-Korsakov. Onder regie van Sybrand van der Werf werd de productie door Opera Zuid enkele jaren geleden in de theaters gebracht. In de hoofdrollen zongen Marcel van Dieren, Karin Strobos en Kim Savelsbergh. Het Limburgs Symfonie Orkest en het koor van het Conservatorium Maastricht stonden onder leiding van Antony Hermus. Brava zendt de opera op de late vrijdagavond uit.
Brava: zaterdag 22 augustus om 0.01 u.

Rosanne opent Prinsengrachtconcert
Wie op zaterdagavond naar de ‘gewone’ tv kijkt, weet niet beter of het is alleen pianist Alexandre Tharaud die op het podium voor het Pulitzer Hotel in Amsterdam het Prinsengrachtconcert geeft. Gelukkig is er NPO Cultura, op de kabel en online, dat ook het voorprogramma uitzendt. Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk is daarvan het middelpunt, met muziek van Schumann, Schubert en Mahler. De zangeres, dit jaar ‘artist in residence’ van het Grachtenfestival, wordt begeleid door Michael Nündel op de fortepiano.
NPO Cultura: zaterdag 22 augustus om 20.00 u.

Don Carlo in New York
Zowel bij zangers als liefhebbers duikt de naam van de opera Don Carlo van Verdi vaak op als het om favoriete werken gaat. Mezzo brengt op de zaterdagavond de Italiaanse versie van de opera, in een regie van Nicholas Hytner voor de Metropolitan Opera in New York. In de titelrol zong Roberto Alagna. Marina Poplavskaya was Elisabetta di Valois en Simon Keenlyside zong Rodrigo. Koor en orkest van de Met stonden onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. De voorstelling dateert uit 2010.
Mezzo: zaterdag 22 augustus om 20.30 u.

Soojin Moon als Cio-Cio-San (foto: Opera Zuid).
Soojin Moon als Cio-Cio-San (foto: Opera Zuid).

Butterfly van Opera Zuid
Op 3 september gaat bij de Nederlandse Reisopera een nieuwe productie van Madama Butterfly van Puccini in première. De collega’s in het zuiden legden enkele jaren de lat hoog met een door Frank Van Laecke geregisseerde voorstelling. De Butterfly van Opera Zuid werd in 2012 zelfs tot Opera van het Jaar gekozen door de lezers van Place de l’Opera.

Net voordat Annemarie Kremer in Enschede in de rol van Cio-Cio-San stapt, is op Brava te zien hoe Soojin Moon dat enkele jaren geleden deed. In de andere rollen ziet u onder anderen Karin Strobos, Marcel van Dieren en Marjolein Bonnema. Dirigent Fabrice Bollon leidde Het Brabants Orkest en het Zuidelijk Theaterkoor.
Brava: vrijdag 28 augustus om 20.31 u.

Audio

Rheingold in Bayreuth
Afgelopen week bracht Place de l’Opera een niet heel juichende recensie van de Bayreuther Festspiele-productie van Das Rheingold. “Het rommelige geheel maakt het moeilijk voor de zangers om uit te blinken”, stelde de recensent, die echter ook meldde: “Het orkest, diep weggestopt onder het toneel, merkt van al dit gedoe helemaal niets en speelt voortreffelijk.”

Wat dirigent Kirill Petrenko met zijn Bayreuther orkest en de zangers dankzij, of wellicht ondanks, de regie van Frank Castorf presteerden, is te beluisteren op NDR Kultur, die een opname van 27 juli uitzendt van het eerste deel van Wagners Ring des Nibelungen. Bij de solisten hoort u onder anderen Wolfgang Koch als Wotan, Daniel Schmutzhard als Donner, John Daszak als Loge en Claudia Mahnke als Fricka.
NDR Kultur: zaterdag 22 augustus om 20.05 u.

Martijn Cornet (foto: Sarah Wijzenbeek).
Martijn Cornet (foto: Sarah Wijzenbeek).

Cornet zingt Vaughan Williams
Tijdens het Grachtenfestival Amsterdam trad bariton Martijn Cornet op met de liederencyclus Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams, aangevuld met werk van Barber en liederen van Duparc. De NTR-radio zond het concert live uit en stelt nu de opname beschikbaar via de website. Het enthousiasme op Radio 4 bleek groot: afgelopen woensdag liet de zender zowel ’s middags als ‘s avonds vrijwel de hele Travel-cyclus horen. Martijn Cornet werd begeleid door pianiste Nino Gvetadze en het Ruysdael Kwartet.
Website van NPO Radio 4 : on demand.

Weektip

De zee op muziek
Het maritieme evenement dat dezer dagen in Amsterdam rondvaart, dringt tot ver voorbij Abcoude door naar de rest van Nederland. Daarom als weektip een werk over de zee. Niet vaak in ons land te horen, maar een monument van een symfonie over de zee is A Sea Symphony van Ralph Vaughan Williams. Hij publiceerde dit eerste grote werk in 1910 en componeerde er ook zangstemmen in.

In deze opname van de BBC Proms van 2013 zijn sopraan Sally Matthews en bariton Roderick Williams de solisten. Williams zingt binnenkort Sharpless in de hierboven al genoemde productie van Madama Butterfly bij de Nederlandse Reisopera. Sakari Oramo dirigeerde solisten, koren en orkest van de BBC in de Royal Albert Hall.

Vorig artikel

Cd-zomer: De comeback van Vivaldi

Volgend artikel

De Ring in Bayreuth: Götterdämmerung

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.