BinnenkortNieuws

Tatarstan op triomftocht met Verdi’s Aida

De Staatsopera van Tatarstan trekt in oktober en november door Nederland met een productie van Giuseppe Verdi’s succesopera Aida. Het Egyptische verhaal wordt van een traditionele enscenering voorzien.

Poster van Aida.
Poster van Aida.

Aida is één van de allerbekendste opera’s van Verdi, al zal de gelijknamige hitmusical van Elton John en Tim Rice daar ook wel wat mee te maken hebben. Het verhaal, geschreven door Antonio Ghislanzoni, draait om drie hoofdpersonen: prinses Amneris, haar slavin Aida (eigenlijk ook een prinses) en veldheer Radames.

De opera bevat diverse beroemde stukken, zoals de aria’s ‘Celeste Aida’ en ‘O patria mia’ en uiteraard de triomfmars, die ver buiten de operawereld bekendheid heeft gekregen.

Het orkest en koor van de Staatsopera van Tatarstan brengen deze muziek tijdens hun nieuwe tournee door het land. Het operahuis uit Tatarstan kent een lange traditie van Nederlandse tournees. Ieder seizoen is het gezelschap wel één of twee keer in het land. Voor de solopartijen worden “diverse solisten” ingeschakeld. Namen zijn niet bekend.

Aida wordt gebracht in een traditionele enscenering, met “decors met de Nijl op de achtergrond, Egyptische paleizen en koninklijke vertrekken, samen met schitterende kostuums”, aldus de producent.

Aida is voor het eerst te zien op 13 oktober in Schouwburg De Lawei in Drachten en trekt daarna tot en met 15 november langs vele theaters in het land. Zie voor meer informatie de website van producent European Ballet and Opera Productions.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Ollé maakt nieuwe Trovatore bij DNO

Volgend artikel

Mariken: een nieuwe opera bij OPERA2DAY

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.