Home » Binnenkort

Opera in de media: week 42

9 oktober 2015 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 (10 – 16 oktober 2015) onder meer aandacht voor Eva-Maria Westbroek in La fanciulla del West, de Hart & Ziel-serie van Tijl Beckand en de eerste Theodora in Parijs.

Video

Westbroek in het wilde Westen
Eva-Maria Westbroek is binnenkort op het podium van Nationale Opera & Ballet te bewonderen in de jubileumvoorstelling naar aanleiding van 50 jaar Nederlandse Opera. Eén van haar eerdere successen in Amsterdam was de rol van Minnie in La fanciulla del West van Puccini. Brava zendt de opera op de late donderdagavond uit. Regisseur Nikolaus Lehnhoff maakte er een productie van in Hollywoodstijl. In de hoofdrollen zongen naast Westbroek onder anderen Lucio Gallo als Jack Rance, Zoran Todorovich als Dick Johnson en André Morsch als Jake Wallace. Carlo Rizzi leidde koor en orkest.
Brava: vrijdag 16 oktober om 00.01 u.

Katherine Watson zingt de titelrol.

Katherine Watson zingt de titelrol.

Theodora uit Parijs
Via de website van Concert Arte kunt u rechtstreeks meekijken in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées voor de uitvoering van Theodora van Händel. De opera, binnenkort ook te zien bij de NTR ZaterdagMatinee, wordt voor het eerst in Parijs opgevoerd. Onder regie van Stephen Langridge zingen onder anderen Katherine Watson, Stéphanie d’Oustrac en Philippe Jaroussky. Het ensemble Les Arts Florissants wordt gedirigeerd door William Christie.
Concert Arte: vrijdag 16 oktober om 19.30 u.

Audio

Händel in Glyndebourne
De BBC heeft voor de zaterdagavond een opera van Händel op het programma staan. Zijn werk Saul werd afgelopen zomer opgevoerd in Glyndebourne door het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Ivor Bolton. In de hoofdrollen zongen Christopher Purves als Saul, Iestyn Davies als David en verder onder anderen Lucy Crowe, Sophie Bevan en Benjamin Hulett.
BBC Radio 3: zaterdag 10 oktober om 19.15 u.

Ferruccio Furlanetto (© Igor Sakharov).

Ferruccio Furlanetto (© Igor Sakharov).

Macbeth uit Wenen
NTR Opera Live heeft een schakeling met de Wiener Staatsoper. Daar wordt zaterdagavond Macbeth van Verdi opgevoerd. Oorspronkelijk zou Ludovic Tézier de titelrol zingen, maar hij wordt vervangen door George Petean. In de rol van Lady Macbeth hoort u Tatiana Serjan. Ferruccio Furlanetto zingt Banquo. Voor het orkest en koor van de Wiener Staatsoper staat Alain Altinoglu.

Wie na het horen van de radio-uitzending wil zien wat er op het podium gebeurt in de regie van Christian Räth, kan dinsdag 13 oktober de livestream bekijken vanuit de Staatsoper. Die kost u wel 14 euro.
NPO Radio 4: zaterdag 10 oktober om 20.00 u.

Herenbezoek in de Spiegelzaal
Op de vroege zondagochtend brengt Spiegelzaal live klassieke muziek vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Deze keer is het herengezelschap Frommermann te gast, dat op de radio en later op de dag op tv bij Podium Witteman zijn tienjarig jubileum viert. Ook tenor Peter Gijsbertsen treedt op in het programma. Hij maakte een cd vol Schubert waaruit hij enkele liederen zingt, begeleid door Maarten Hillenius. Komende week leest u op Place de l’Opera een interview met Peter Gijsbertsen over zijn nieuwe plaat.
NPO Radio 4: zondag 11 oktober om 10.00 u.

Christoph Prégardien (© Marco Borggreve).

Christoph Prégardien (© Marco Borggreve).

Lied in Tilburg
Het optreden van tenor Christoph Prégardien en pianist Christoph Schnackertz in de Concertzaal in Tilburg is live te horen op Radio 4. Het duo brengt Winter Words van Britten, liederen van Max Bruch en Neun Lieder nach Gedichten von Ernst Schulze van Schubert.
NPO Radio 4: woensdag 14 oktober om 20 u

Weektip

Tijl met Hart & Ziel
Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 oktober gaat presentator Tijl Beckand, de kleinzoon van componist Charles Beckand, op zoek naar de verhalen achter bekende werken uit de klassieke muziek. Terwijl Radio 4 overdag de lijst uitzendt van werken die door de luisteraars gekozen zijn, duikt Beckand in de achtergronden van de keuzes. Op maandag is dat het requiem van Mozart, waarvoor Tijl Beckand naar Wenen reisde. Voor het item over de Messiah van Händel – binnenkort in meezingmodus in Carré – bezocht de presentator in Londen en Dublin de wortels van het werk van Händel.

Beckand ging door naar Praag, op zoek naar de sporen van de muziek in het Stabat Mater van Antonín Dvorák. De serie eindigt op vrijdag met Maria Callas, die “als een godin” werd binnengehaald in Amsterdam, waar ze zong in het Concertgebouw. In Amsterdam volgt Beckand de voetsporen van Maria Callas.
NPO 2: maandag – vrijdag om 22.50 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.