BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 48

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (21 – 27 november 2015) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Dialogues des Carmélites en Lucia di Lammermoor rechtstreeks uit Luik.

Audio

Amanda Forsythe (© Arielle Doneson).
Amanda Forsythe (© Arielle Doneson).

Orphée bij Opera Live
Het muzikale gezelschap dat dirigent John Eliot Gardiner om zich heen heeft verzameld, trad op 30 september aan in het Londense Royal Opera House voor een uitvoering van Orphée et Eurydice van Gluck. Juan Diego Flórez zong de mannelijke hoofdrol, Lucy Crowe was Eurydice en de derde rol, die van Amour, werd gezongen door Amanda Forsythe.
NPO Radio 4: zaterdag 21 november om 20.00 u.

Dialogues live
Volgens de website van De Nationale Opera zijn alle uitvoeringen van Dialogues des Carmélites uitverkocht. De mond-tot-mondreclame zal de laatste weken zijn werk hebben gedaan. Live meeluisteren, zonder kaartje, kan deze week nog wel: NTR Opera Live zendt de voorstelling donderdagavond rechtstreeks uit. Zonder beeld, maar vermoedelijk is de zoevende guillotine aan het eind van de avond ook alleen uit de luidsprekers indrukwekkend genoeg. In enkele van de hoofdrollen hoort u Doris Soffel, Sally Matthews en Stanislas de Barbeyrac. Het Residentie Orkest wordt gedirigeerd door Stéphane Denève.
NPO Radio 4: donderdag 26 november om 19.00 u.

Video

Lucia in Luik
Culturebox is er live bij als in Luik, bij de Opéra Royal de Wallonie, de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti wordt opgevoerd. Regisseur Stefano Mazzonis di Pralafera maakte de enscenering, Jesús López-Cobos had de muzikale leiding over het Orchestre de l’Opéra Royal de Wallonie en de solisten, waaronder Annick Massis in de titelrol, Celso Albelo als Sir Edgardo di Ravenswood en Ivan Thirion als Lord Ashton.
Website van Culturebox: woensdag 25 november om 20.00 u.

Violeta Urmana (© Christine Schneider).
Violeta Urmana (© Christine Schneider).

Vijftigste verjaardag van de Wiener Staatsoper
Violeta Urmana was onlangs één van de gasten van het gala van De Nationale Opera, die het vijftigjarig bestaan vierde. De Litouwse sopraan was er ook bij toen tien jaar geleden met een galaconcert de vijftigste verjaardag van de heropening van de Wiener Staatsoper werd gevierd. In november 2005 zongen bekende namen hoogtepunten uit het operarepertoire, zoals uit Mozarts Don Giovanni, Ludwig van Beethovens Fidelio, Giuseppe Verdi’s Aida, Richard Wagners Die Meistersinger von Nürnberg en Richard Strauss’ Der Rosenkavalier en Die Frau ohne Schatten. Operasterren als Edita Gruberova, Soile Isokoski, Plácido Domingo en Thomas Hampson waren van de partij.
Brava: woensdag 25 november om 20.30 u.

Weektip

Op zoek naar Mozart
De documentaire In search of Mozart, gemaakt om de 250e verjaardag van de componist te vieren, probeert een andere kijk te geven op de componist. Filmmaker Phil Grabsky vertelt zijn verhaal aan de hand van een reis die Mozart zelf heeft gemaakt. Het is een ontdekkingsreis door het hart van het oude Europa en door het hart van de componist zelf. Deze film over Mozart is ongetwijfeld de meest omvangrijke ooit gemaakt.
Brava: donderdag 26 november om 9.30 u.

Vorig artikel

“War – there is no word more cruel”

Volgend artikel

Beeldschoon: Gijsbertsen zingt Schubert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.