BinnenkortNieuws

Foyeravond over Chovansjtsjina bij DNO

Binnenkort gaat de opera Chovansjtsjina van Modest Moesorgski in première bij De Nationale Opera. Ook bij deze productie wordt een foyeravond georganiseerd onder het motto: “Stap in de wereld van de makers van Nationale Opera & Ballet.” Andrea van Pol presenteert op 15 februari tekst en muziek.

Foyeravond ChovansjtsjinaNatuurlijk staat de opera Chovansjtsjina centraal tijdens deze foyeravond, maar een grote rol wordt gespeeld door een schilderij: De executie van de Strelitsi uit 1881 van de Russische schilder Vasili Soerikov. Het vormde de inspiratiebron voor regisseur Christof Loy bij zijn enscenering van Chovansjtsjina. Het schilderij toont het Rode Plein voorafgaand aan de executie van de strelitsi. In de opera vormt deze afbeelding een tableau vivant waaruit de personages zich losmaken.

Over de vraag hoe het schilderij de tijdgeest van de opera verbeeldt, hoe Moesorgski dit in zijn muziek verwerkte en hoe de emoties en thema’s van toen verschillen met de huidige tijd, wordt gesproken door Vincent Boele, tentoonstellingsconservator bij de Hermitage Amsterdam, en operaspecialist Bart Hermans. Voor de muziek zijn pianist Brian Fieldhouse en de vocalisten Jaap Sletterink (bas-bariton) en Eva Kroon (mezzosopraan) uitgenodigd.

De foyeravonden van De Nationale Opera worden gehouden in de foyer van Nationale Opera & Ballet en duren een uur. Na afloop van de avond over Chovansjtsjina belooft de organisatie een afsluitend glaasje wodka.

De foyeravond vindt plaats op maandag 15 februari en begint om 20.30 uur. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

South Pole: een ijskoude nieuwe opera

Volgend artikel

Cité de l’Opera: James, Iain en Ronaldo

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.